Extra informatie

Keukenmachine of foodprocessor: het verschil

De benamingen 'keukenmachine' en 'foodprocessor' worden vaak door elkaar gebruikt. Logisch, want er zit een flinke overlap in de apparaten en wat ze allemaal kunnen. Vaak wordt 'keukenmachine' gebruikt als verzamelnaam. 

Toch is het verschil tussen keukenmachines en foodprocessors wel degelijk te benoemen.

Keukenmachines

Keukenmachine 2lKeukenmachines zijn er in eerste instantie voor bedoeld om te kloppen, kneden en mengen. Door de grote, open kom en de garde en klopper zijn ze erg goed om veel lucht in bijvoorbeeld eiwit en slagroom te slaan. Ook als je zwaar brooddeeg lang wilt kneden, is een keukenmachine ideaal. Keukenmachines hebben een grote kom en worden van bovenaf aangedreven met bijvoorbeeld een garde of deeghaak. 

Foodprocessors

Foodprocessor onderdelenFoodprocessors zijn met name geschikt om te hakken, snijden, pureren en raspen. Ze hebben een ronde kom die op een motorunit staat, een roterend hakmes voor het hakken van bijvoorbeeld uien en kruiden, en opzetstukken met snijschijven voor raspen en plakjes snijden. Over het algemeen heeft een foodprocessor een kleinere kom dan een keukenmachine. 

Variaties 

BraunStaafmixer368_135x175Veel belangrijker dan de terminologie, is wat je met het apparaat kunt doen. Het toevoegen of niet hoeven aanschaffen van accessoires of hulpstukken vervaagt de grenzen tussen de verschillende soorten apparaten.

Zo wordt een staafmixer met een bakje eronder een kleine keukenmachine en een foodprocessor met een kan erop een blender. Bovendien zijn er steeds meer apparaten die met een standaard meegeleverd opzetstuk ook geschikt worden voor heel andere klusjes dan waarvoor ze ogenschijnlijk ontworpen zijn.     

Door een hulpstuk boven de mengkom te plaatsen, kan een keukenmachine voedsel verwerken zoals een foodprocessor. Bosch365_137x175De Bosch MUM52110 en Bosch MUM48A1 zijn hier voorbeelden van.       

Enkele keukenmachines hebben meerdere aandrijfpunten, waardoor er een tweede bak bovenop de machine kan. Het apparaat is dan een keukenmachine en foodprocessor in één. De Bosch MUM54230 en Kenwood KM285 zijn voorbeelden hiervan.

In een foodprocessor kunnen met de Kenwood361_135x175juiste accessoires ook typische taken voor een keukenmachine worden gedaan, zoals het kneden van deeg. Houd er wel rekening mee dat de kom van een keukenmachine een stuk groter is, waardoor je grotere hoeveelheden kunt bereiden.

Lees meer over accessoires of vergelijk de resultaten van keukenmachines en foodprocessors.

Deel bericht via:

Doe mee

Laatst gestelde vraag
Hoe komt de Kenwood foodprocessor FPM270 uit de test en wat is de prijs?
heer W. Dijkema
Beantwoord door
Reactie Consumentenbond,
Laatste review
Philips HR7778
Kirsten
56.6666666666667 procent
/tests/afbeeldingen/4174484/internetpanelconsumentenbond.jpg Help mee met onze tests

Dankzij ons internetpanel brengen we haarscherp de kwaliteit van producten en diensten in kaart.
Doe ook mee!