Extra informatie

Keukenmachine of foodprocessor: het verschil

De benamingen keukenmachine en foodprocessor worden vaak door elkaar gebruikt. Logisch, wat er zit een flinke overlap in de apparaten en wat ze allemaal kunnen. Vaak wordt keukenmachine gebruikt als verzamelnaam. 

Toch is het verschil tussen keukenmachines en foodprocessors wel degelijk te benoemen:

Keukenmachines

Keukenmachine 2lKeukenmachines zijn erg geschikt om zwaar werk mee uit te voeren, zoals kneden, kloppen en mengen. Vooral als je deeg voor langere tijd moet kneden, is een keukenmachine ideaal. Keukenmachines hebben een grote kom en worden van bovenaf aangedreven met bijvoorbeeld een garde of deeghaak. 

Foodprocessors

Foodprocessor onderdelenFoodprocessors zijn met name geschikt om te hakken, snijden, pureren en raspen. Ze hebben een bak en worden van onderaf aangedreven met bijvoorbeeld messen. Over het algemeen heeft een foodprocessor een kleinere kom dan een keukenmachine.  

Variaties 

BraunStaafmixer368_135x175Veel belangrijker dan de terminologie is wat je met het apparaat kunt. Het toevoegen of niet hoeven aanschaffen van accessoires of hulpstukken vervaagt de grenzen tussen de verschillende soorten apparaten. Zo wordt een staafmixer met een bakje eronder een kleine keukenmachine en een foodprocessor met een kan erop een blender.     

Door een hulpstuk boven de mengkom te plaatsen, kan een keukenmachine voedsel verwerken zoals een foodprocessor. Bosch365_137x175Bosch MUM52110 is hier een voorbeeld van.       

Enkele keukenmachines hebben meerdere aandrijfpunten, waardoor er een tweede bak bovenop de machine kan. Het apparaat is dan een keukenmachine en foodprocessor in één.

De Bosch MUM54230 en Kenwood KM285 zijn voorbeelden hiervan.
In een foodprocessor kunnen met de Kenwood361_135x175juiste accessoires ook typische taken voor een keukenmachine worden gedaan, zoals het kneden van deeg. Denk er wel om dat de kom van een keukenmachine een stuk groter is, waardoor je grotere hoeveelheden kunt bereiden.

Lees meer over accessoires of Vergelijk de resultaten van keukenmachines en foodprocessors

Deel bericht via:

Doe mee

Laatst gestelde vraag
Is er iets bekend van de Good processor vanmagimix mini plus?
heer E.J. Schippers
Beantwoord door
Reactie Consumentenbond,
Laatste review
Bosch MUM52110
marja keppel
96.6666666666667 procent
/tests/afbeeldingen/4174484/internetpanelconsumentenbond.jpg Help mee met onze tests

Dankzij ons internetpanel brengen we haarscherp de kwaliteit van producten en diensten in kaart.
Doe ook mee!