Extra informatie

Beste koelvriescombinatie voor leden

Wat is de beste koelkast? De Consumentenbond testte rond de 350 vrijstaande én inbouwkoelkasten, met en zonder vriezer van onder andere Samsung, Bosch en Ikea. Hiervan zijn bijna 150 koelkasten goed verkrijgbaar op dit moment. Koelkasten met een aparte vriezer zijn er in allerlei soorten, prijzen én kwaliteitsklassen. Lees in de samenvatting van de testresultaten onder meer:

 • Wat de zwakke en sterke punten zijn van de geteste koelvriescombinaties.
 • Welke testoordelen belangrijk zijn als je een koelvriezer in de schuur of bijkeuken wilt zetten.
 • Welke koelvriescombinaties het makkelijkst zijn in het dagelijks gebruik. 

Beste inbouwkoelkast

Bekijk de belangrijkste conclusies over inbouwkoelkasten, met onder meer:

 • inbouw-koelvrieskasten doen het in veel opzichten minder goed doen dan vrijstaande koelkasten;
 • tafelmodel-inbouwkoelkasten verschillen sterk van hoge inbouw-koelvrieskasten;
 • hoe zuinig gaan inbouwkoelkasten met energie om;
 • wat zijn de sterke punten zijn van inbouwkoelkasten;

Beste tafelmodelkoelkast

In september 2014 testten we enkele tafelmodelkoelkasten. Lees de belangrijkste bevindingen. 

Eerste indrukken

Producten die nieuw op de markt komen proberen wij zo snel mogelijk aan een kort onderzoek te onderwerpen zodat we een eerste indruk ervan kunnen presenteren. Bekijk de eerste indrukken op het gebied van koelkasten.

Extra grote en Amerikaanse koelkasten voor leden

Een koelvrieskast met extra veel ruimte nodig? Wij testten verscheidene extra grote side-by-sidekoelkasten en drie- en vierdeurskoelvrieskasten. De testresultaten lopen uiteen van dik onvoldoende tot ruim voldoende. Lees de belangrijkste uitkomsten van deze test.  

Zuinige koelkasten

Wat verbruiken de zuinigste koelvrieskasten aan stroom, en is dat echt zoveel minder dan de minst zuinige? Hoe zuinig is een A+-koelvrieskast eigenlijk? En wanneer loont het zich om een oude koelkast voor een nieuwe te vervangen? Antwoorden op deze én meer vragen.

Soorten koelkasten

Er zijn verschillende soorten koelkasten:

 • Koelvriescombinatie;
 • Amerikaanse of side-by-sidekoelkast;
 • Tweedeurskoelkast;
 • Tafelmodel koelkast;

Bovendien zijn van veel soorten koelkasten zowel vrijstaande als inbouwmodellen te koop. Welke koelkast past het beste bij je?

Nieuwe koelkast: de laatste ontwikkelingen

No frost, low frost, FreshZones, led-verlichting, variabele koelkastruimte, MultiAirFlow-systemen: je kunt het allemaal tegenkomen op je gloednieuwe koelkast. Maar wat is het eigenlijk, en belangrijker nog: wat heb je eraan? Alles over nieuwe snufjes en ontwikkelingen op koelkastgebied.

Koelkastdesign

Een koelkast saai en wit, of weggestopt achter een meubelpaneel? Welnee: met de huidige design-features wordt de koelkast dé blikvanger van de keuken. VU637 klein

Goede koelkast merken voor leden

7400 leden van het internetpanel van de Consumentenbond vertelden ons alles over hun koelkast en 6 andere huishoudelijke apparaten. Welk merk koelkast hebben ze en hoe tevreden zijn ze daarover? Is hij ooit stuk geweest? Lees hier alles over hun tevredenheid over hun Bosch, Whirlpool of Liebherr-koelkast en nog 13 merken. Wat vinden ze het beste merk koelkast?

Energielabel

energielabel miniAlle koelkasten in de winkel moeten een Europees Energielabel hebben. Wat kun je met dat label?

Inhoud van koelvrieskasten

Op het energielabel en in de productinformatie van koelvrieskasten wordt de netto-inhoud van de koelkast en de vriezer in liters vermeld. Maar van deze opgegeven inhoud blijkt een deel op te gaan aan loze, onbruikbare ruimte. Soms is van de netto-inhoud op het energielabel zelfs ruim 25% niet bruikbaar als opbergruimte, ondervond de Consumentenbond bij een onderzoek van ruim 320 koelvrieskasten.

Koelkast schoonmaken

koelkast schoonmaken binnenkantEen koelkast kan flink smerig worden van binnen. Hoe pak je het schoonmaken van je koelkast het beste aan?

Koelkast kapot – wat nu?

Heel vervelend als je koelkast het ineens niet meer doet. Gelukkig is het lang niet altijd nodig om er meteen een vakman bij te roepen. Tips bij veelvoorkomende problemen. 

Juiste koelkasttemperatuur

De juiste temperatuur van een koelkast is zo'n 4 °C. Hoe stel je deze temperatuur in en waar en hoe kun je producten het best bewaren in de koelkast? Met de juiste temperatuur haal je nóg meer uit je koelkast.

Klimaatklasse en vriesvaksterren

Wat zegt het aantal sterren op het vriesvak? En wat betekent de klimaatklasse van een koelkast? Hier lees je meer over deze en andere kenmerken van koelkasten, én waar je aan moet denken bij het kiezen van een geschikte plek voor de koelkast. 

Koelkast vervoeren

Nieuwe koelkast gekocht, maar hoe krijg je hem thuis? Lees hier waar je op moet letten als je een koelkast wilt vervoeren. 

Wat bewaar je in de koelkast, wat niet?

Moet je komkommers en tomaten in de koelkast bewaren? En ananas en citrusfruit? En hoe zit het met eieren? Maar over wat je in de koelkast bewaart en wat niet.

Garantie bij koelkasten

Kleine koelkast is zuiniger

koelkasten_dossier2

Welke koelkast gebruikt maar weinig energie en hoeveel euro scheelt dat per jaar? Wij onderzochten het. Over het algemeen geldt: een kleine koelkast is beter.

Afdanken en repareren van koelkasten

Je koelkast gaat stuk, of je wil eens een nieuwe. Wat doe je er dan mee? In de schuur laten staan is niet bepaald de beste keus en zelfs weggeven of verkopen is niet altijd de milieuvriendelijkste oplossing. Wanneer is repareren of een tweede leven gunnen wel een optie, en wanneer kun je hem beter afdanken? En hoe doe je dat dan?

Woordenboek

Veel termen en begrippen zijn voor koelkasten al helemaal ingeburgerd, maar wat houden ze nu precies in? De Consumentenbond zet ze hier voor je op een rij.

Doe mee

Laatst gestelde vraag
Ik kan hier geen vraag meer stellen. Waarom niet?
Consumentenbond
Beantwoord door
Consumentenbond,
Laatste review
Samsung RB41J7059SR
Monte Metten
92.0 procent
/tests/afbeeldingen/4174484/internetpanelconsumentenbond.jpg Help mee met onze tests

Dankzij ons internetpanel brengen we haarscherp de kwaliteit van producten en diensten in kaart.
Doe ook mee!