Koelkast kopen: tips

Video: koelkast kopen

Bekijk de video

Meer kooptips? Bekijk de video over koelkasten.

 

Naar boven

Koelkast kopen: flinke prijsverschillen

Ga je een koelkast kopen en heb je je oog op één bepaalde koelkast laten vallen? Koop hem dan niet meteen, maar bekijk ook hoe duur deze is in andere winkels. Er zijn flinke prijsverschillen. Uit onze test blijkt dat het verschil in prijs tussen verschillende winkels op kan lopen tot maar liefst €200, dus rondshoppen loont. Bekijk de testresulaten koelkasten en vergelijk koelkasten op prijs en kwaliteit.

Naar boven

Klimaatklasse koelkast

Je kunt een koelkast op verschillende plaatsen in je huis neerzetten, maar niet elke koelkast is geschikt voor elke plaats. Als je de koelkast bijvoorbeeld wilt plaatsen in de schuur, waar het over het algemeen wat kouder is dan in de keuken, is het verstandig om een koelkast te kopen die hier tegen kan. Hiervoor zijn klimaatklassen ingesteld.

KlimaatklasseMinimum temperatuur °CMaximum temperatuur °C 
N16 32 
ST1638 
T1643 
SN1032 

 

Naar boven

Vriezen

Koelkast kopen? Let op de volgende punten:

 • koelkasten vergelijkenHeeft u een vriesvak nodig? Zo ja, hoe groot moet dit zijn en hoeveel sterren? Een vriesvak is vooral bedoeld om voedsel lang te bewaren.
 • Een kleine weekvoorraad groenten en diepvriesproducten vraagt voor één persoon een vriesruimte van 7,5 tot 10 liter. Met wat brood en vlees erbij is 15 tot 20 liter nodig. Vuistregel: 1 kilo in te vriezen producten neemt 2 liter ruimte in. Houd hiermee rekening als u een koelkast gaat kopen.
 • Een koelruimte van 50 liter biedt ruimte aan een doorsnee voorraad frisdrank, zuivelproducten, vleeswaren en kliekjes voor één persoon.
 • Een onnodig grote koelvriescombinatie gebruikt veel energie. Een vriesgedeelte met vier sterren is nodig om voedsel zelf in te vriezen.
 • Een sterloos vriesvak is alleen geschikt om ijsblokjes te maken.
Naar boven

Gebruiksgemak

 

Koelkast kopen? Let op de volgende punten:

 • Hoe zit het met schoonmaken? Zijn er moeilijke randen en hoeken?
 • Zitten de handgrepen en thermostaatknoppen op een makkelijk bereikbare plek?
 • Hoe groot zijn grepen en knoppen? Voelen ze goed aan?
 • Gaat het openen van de deur makkelijk?
 • Hoe is de draairichting van de deur? Kan deze indien nodig veranderd worden?
 • Hoe stabiel liggen de rekjes en bakjes in de deuren? Zijn deze in hoogte verstelbaar?
 • Heeft de koelvriescombinatie een van buiten af te lezen temperatuuraanduiding?
 • Zijn flessen rechtop in het koelgedeelte te plaatsen?

Welke koelkast past bij u? Vergelijk koelkasten en bepaal het zelf, of kijk direct wat de beste koelkast uit de test is.

Naar boven

Recycling en reparatie

Gaat u een nieuwe koelkast kopen? U mag uw oude apparaat kosteloos inleveren bij of meegeven aan de leverancier van uw nieuwe koelkast. U kunt uw afgedankte koelkast ook bij de gemeente inleveren.

De inname en recycling van koelkasten is in Nederland bij wet geregeld. Alle fabrikanten houden zich daaraan. Enkele fabrikanten zijn direct betrokken bij recyclinginitiatieven via de NVMP, de Nederlandse Vereniging Verwijdering Metaalelektroproducten. Of ze houden in het ontwerp meer rekening met recycling. Andere bedrijven gaan niet of nauwelijks een stapje verder dan de wettelijke verplichtingen.

De meeste fabrikanten zorgen ervoor dat onderdelen van koelkasten nog zo'n tien jaar voorradig zijn. Ook hebben de meeste fabrikanten een eigen consumenten- en/of reparatieservice.

Naar boven

Ontdooi als het vriest

Het vriesdeel van je koelvriescombinatie of koelkast ontdooien is niet het leukste klusje. Je moet óf al het eten uit je vriezer ontdooien en opeten of al je spullen naar de buren of vrienden brengen, alvorens je kunt gaan ontdooien. Maar het Nederlandse winterweer heeft zo zijn voordelen. Als het buiten vriest dat het kraakt, kun je gerust je vriesdeel van je koelvrieskast of koelkast ontdooien, want je spullen kun je gewoon buiten leggen. Maar je kunt ook een koelkast kopen met no-frost, dan hoef je de vriezer niet te ontdooien.

Naar boven

Online kopen van witgoed - waar let je op?

Online kopen is natuurlijk heel makkelijk. Het kan 24 uur per dag, 7 dagen per week. Maar er zijn nog wel wat punten waar je op moet letten voordat je overgaat tot de aankoop.

Allereerst de prijs: online kopen is niet per definitie goedkoper dan in een fysieke winkel, bleek uit onderzoek (Consumentengids september 2013). De in de prijspeiling goedkoopste winkel voor koelkasten is Elektrokoopjes.nl. Prijzen kunnen echter fluctueren. Ook zijn eventuele bezorgkosten niet meegerekend.

Check in de vergelijker de actuele prijzen bij fysieke en webwinkels voor het door jouw gekozen artikel. In een fysieke winkel heb je nog de mogelijkheid om af te dingen, of er iets extra's bij te krijgen.

Waar moet je op letten bij het kopen in een webshop?

 • Heeft de webshop een keurmerk, zoals dat van Thuiswinkelwaarborg of Webshop keurmerk?
 • Is je pc en internetverbinding beveiligd?
 • Let op of het model dat je koopt een Nederlands model is. Er worden soms ook Duitse modellen in NL via webwinkels verkocht, wat kan betekenen dat het tekstpaneel in het Duits is.
 • Hoe kan er betaald worden?
 • Betaal je online via een beveiligde verbinding? Bij het afrekenen in een webwinkel moet het webadres beginnen met https://.
 • Wat zijn de bezorgkosten?
 • Wordt het bezorgd tot aan de drempel, of is er een mogelijkheid voor meer service? Wat houdt meer service in? Wat kost meer service?
 • Wordt het verpakkingsmateriaal meegenomen?
 • Op welke dagen en tijdstippen wordt er bezorgd? Moet je een dag thuis blijven, of geven ze een tijdsindicatie? Kun je zelf een moment inplannen, of moet je afwachten?
 • Wat zijn de voorwaarden van levering als je in een flat of op de Waddeneilanden woont?
 • Wil je je bestelling liever bij de webshop of een afhaalpunt afhalen? Kijk dan of dat mogelijk is, en waar het dichtstbijzijnde afhaalpunt is.
 • Wat voor service heb je ná de koop? Zijn er naast de standaard fabrieksgarantie nog andere garanties? Wordt je product bij defect opgehaald? Komt er een monteur thuis? Waar kun je terecht met klachten?
 • Kun je retourneren? Wat betaal je voor retourneren?  
Naar boven

Doe mee

Kun jij helpen?
welke koelkast is bij het werken van de compressor het meest geluidloos. De mijne, een zanussi, lijkt wel een kreunende oude man
mevrouw M.M.A. de Moor,
Stel een vraag
Laatste review
Bosch KGE36MW40
F. Perreijn
84.0 procent
/tests/afbeeldingen/4174484/internetpanelconsumentenbond.jpg Help mee met onze tests

Dankzij ons internetpanel brengen we haarscherp de kwaliteit van producten en diensten in kaart.
Doe ook mee!