Extra informatie

Wat is de beste laptop? voor leden

Laptops heb je in vele soorten en maten. De meeste consumenten willen een betaalbare laptop voor doorsnee gebruik. Anderen willen juist een extra lichte voor op reis of een zware laptop voor stevige klussen. Voor de verschillende doelgroepen raden wij laptops aan die goed scoren in onze test.

Eerste indrukken

Producten die nieuw op de markt komen proberen wij zo snel mogelijk aan een kort onderzoek te onderwerpen zodat we een eerste indruk ervan kunnen presenteren. Bekijk de eerste indrukken op het gebied van laptops.

Windows 10: installatietips

Ga je over op Windows 10? Bereid je goed voor, want dat kan vervelende problemen voorkomen. Als je al bent overgestapt en nu een haperende pc hebt, helpen wij je snel op weg.

Windows 10: veelgestelde vragen

Microsoft heeft Windows 10 eind juli 2015 geïntroduceerd. Het besturingssysteem wordt sindsdien als een gratis upgrade aangeboden aan de huidige gebruikers van Windows 7 en 8 (niet de tablets met Windows RT).

Windows 10: verbeter je privacy

Microsoft levert vanaf woensdag 29 juli Windows 10 als een gratis te downloaden upgrade voor Windows 7 en 8 op pc's en sommige Windowstablets. Maar wie Windows 10 installeert met de aanbevolen standaardinstellingen, doet concessies aan zijn privacy. Gelukkig kun je eenvoudig betere instellingen kiezen.

Notebooks: vooral praktisch

Een notebook of laptop is vooral een praktische computer. Wat zijn gangbare specificaties van een notebook?

Wat is een laptop of notebook?

Een notebook of laptop is niet alleen een praktische computer. Tegenwoordig kan een draagbare computer prima volstaan als enige computer. Wat zijn gangbare specificaties van een notebook?

Wat is een netbook?

Een netbook is een kleine, goedkope laptop met relatief weinig rekenkracht. Hij is vooral geschikt voor wie veel onderweg is en voornamelijk internettoepassingen (webbrowser, e-mail, chat) gebruikt.

Wat is een ultrabook?

Ultrabooks zijn relatief dunne en lichte notebooks, die desondanks goed presteren. Ideaal voor de gebruiker die veel onderweg is. Ultrabooks zijn wel een stuk duurder dan standaard notebooks.

Wat is een tablet?

Sinds de introductie van de Apple iPad (in Nederland in juli 2010) zijn er nog veel meer tabletcomputers of kortweg: tablets op de markt gekomen. Wat kun je met zo'n tablet doen en welke moet je kiezen?

Laptop of desktop

In de markt voor een nieuwe computer? Dan is het de moeite waard om even stil te staan bij de keuze tussen een laptop en een desktop. De meeste mensen kiezen voor een draagbare computer, maar een bureaumodel heeft toch zijn voordelen.

Sneller naar de juiste laptop

De laptoptest van de Consumentenbond bevat meer dan 100 modellen. Met onze slimme zoekopdrachten (filters) vind je snel de laptops die extra geschikt zijn voor bepaalde hobby's of gebruik onderweg.

Laptopaccu's

binnenpag_accu_leegJe laptop is toe aan een nieuwe accu. Kies je voor een originele accu of koop je een kloonaccu? We deden een onderzoek naar de prijzen en capaciteit van accu's voor 15 populaire laptopmodellen van o.a. Acer, Apple, Asus, Packard Bell en Toshiba. Daarbij keken we naar originele accu's en klonen.

6 tips over laptopaccu's

accutipsLaptops hebben een beperkte levensduur, die verschilt tussen 1 jaar tot 3 tot 5 jaar. Dat komt voor een belangrijk deel door de accu: door geleidelijk verlies van het vermogen (capaciteit) zijn accu's na een tijd volledig onbruikbaar. De eerste tekenen van die aftakeling merk je meestal al binnen 2 jaar. Je hebt hier echter zelf invloed op: door je laptopaccu zoveel mogelijk te ontzien kun je de levensduur met 1 of 2 jaar verlengen. Hoe doe je dat?

Test usb 3.0-geheugensticks voor leden

Sandisk Cruzer Extreme 32 GBDe ene 'SuperSpeed usb 3.0'-geheugenstick is de andere niet: de snelste stick in onze test laat zich in 5 minuten volschrijven, bij de traagste duurt dat wel 50 minuten! Eigenlijk zijn maar 2 van de 12 geteste geheugensticks snel, de andere 10 blijven verachter.

Lees onze test van twaalf 32 GB geheugensticks.  

Accessoires voor laptops

Er zijn allerlei accessoires te koop voor gebruik in combinatie met een laptop. Ze zijn vooral gericht op ergonomie, uitbreiding of draagbaarheid. Ze kunnen het gebruik van een laptop een stuk fijner maken. Wil je weten welke accessoires er zoal zijn, wat je ermee kunt en welke jij nodig hebt?

Nieuwe laptop installeren

Eens in de zoveel tijd koop je een nieuwe laptop. De oude gaat kapot of is verouderd. Je laptop is een persoonlijk apparaat, waar allerlei persoonlijke bestanden, maar ook instellingen, contacten en favorieten zijn opgeslagen. Het zou zonde zijn als je dat allemaal kwijt zou raken. Handmatig overzetten is tijdrovend en je vergeet al snel wat je hebt overgezet, en wat nog moet gebeuren. Hoe krijg je handig al je oude programma's, bestanden en instellingen van je oude naar je nieuwe laptop?

Internet op een laptop

Verbinding met internet is tegenwoordig een vereiste voor veel programma's en bezigheden. Wat zijn de verschillende manieren?

TV kijken op je laptop

Er zijn verschillende manieren om televisie te kijken op je laptop. Handig op vakantie!

Laptop sneller maken

Je kunt je laptop sneller maken door de software te optimaliseren. Ook kun je bepaalde onderdelen (laten) vervangen door snellere.

Schoonmaaksoftware: vaak verslechtering voor leden

Na maanden, soms jaren, gebruik van uw computer is hij misschien niet meer vooruit te branden. Het duurt lang voordat het systeem is opgestart, programma's reageren trager en de vrije opslagruimte slinkt snel. Daar is iets aan te doen, als we de softwaremakers mogen geloven. Wij tessten 12 pakketten.

Back-up maken

Zoals bij elke verzekeringsvorm, kan het maken van een back-up voelen als een verspilling van tijd en geld - totdat je het echt nodig hebt. Het verliezen van je digitale familiefoto's, video's van speciale gebeurtenissen of je muziekverzameling is een ramp! Zorg dus voor een back-up.

Pc-problemen: wat nu?

Je zet je computer aan en het werkt niet zoals jij dat wilt. Je internetverbinding werkt niet goed, de printer loopt vast, je toetsenbord werkt niet meer of je krijgt de ene foutmelding na de andere. Wat je probleem ook is, volg dit stappenplan op weg naar een oplossing. 

Laptop kapot, wat nu?

Bespaar met jouw laptop

Reparatie

Als je tablet stuk gaat dan kun je hem laten repareren, maar dat is lang niet altijd de beste optie, helemaal als het defect buiten de garantie valt. Soms is de aanschaf van een nieuwe tablet goedkoper.

Wat is de beste pc-hulpdienst?

Slimme neefjes zijn goud waard als je een computerprobleem hebt. Wie geen whizzkid in de buurt heeft, kan een beroep doen op pc-doktoren of pc-hulpdiensten. Er staat een leger aan bedrijven, studenten en vrijwilligers klaar om je te helpen, ieder tegen hun eigen tarieven en voorwaarden.

Een overzicht van landelijk opererende diensten met de prijzen en mogelijkheden.

Beste virusscanner

De dreiging van kwaadaardige software op internet is onverminderd groot. Internetbeveiligingssoftware kan je ertegen beschermen. Hoe goed beschermen de programma's tegen malware? Welke programma's zijn eenvoudig te gebruiken? En welke programma's vertragen je pc niet nodeloos?

Monitor kopen: tips

Monitoren worden steeds groter en ze kosten tegelijkertijd steeds minder. Waar moet je op letten bij de aanschaf?

Harde schijf wissen

Computerdata vernietig je niet door op [Delete] te drukken en vervolgens de prullenbak te legen. Dat kan alleen door de gewiste bestanden op de harde schijf te overschrijven met nieuwe data. Lees hoe je dat dat doet.

Garantie

Winkelier en fabrikanten geven meestal 1 of 2 jaar garantie op hun producten. Ze beloven daarmee dat het product bij normaal gebruik gedurende die periode probleemloos functioneert. Wat houdt wettelijk garantie precies in?

Je pc onderhouden

Onderhoud van je pc is belangrijk, net als bij een auto. Zonder onderhoud wordt een pc traag en op den duur vervelend om mee te werken. Voor je een nieuwe computer koopt, kijk je of de problemen kunt oplossen. Er zijn globaal 2 mogelijkheden om je computer een goede onderhoudsbeurt te geven.

Bestanden delen

Je kunt bestanden uitwisselen tussen meerdere computers. Als deze computers een netwerk met elkaar vormen, hoeft het bestand maar op 1 plek te staan. Bestanden op internet opslaan vergroot de mogelijkheden zelfs verder. Je kunt op grofweg 3 manieren via meerdere computers toegang hebben tot dezelfde bestanden.

Thuisgroep instellen

In Windows 7 en in Windows 8 kun je een zogeheten thuisgroep aanmaken. In een thuisgroep stel je bestanden beschikbaar waar iedereen die lid is van de thuisgroep bij mag. Je hebt hiermee toegang tot een gedeelte van de andere computers in de thuisgroep en geeft die ook toegang tot jouw computer.

Tweedehands computer kopen?

Een computer kopen is een behoorlijke investering en kost je honderden euro's. Je bent minimaal €500 tot €600 kwijt voor een wat beter model. Een tweedehands laptop lijkt dan een goede optie. Is het slim om een tweedehands computer te kopen en waar moet je op letten?

Upgraden van Windows

Wie een nieuwe computer koopt krijgt daar doorgaans een door de computerfabrikant geïnstalleerd besturingssysteem bij. Meestal is dit Windows van het bedrijf Microsoft. Microsoft brengt eens in de 2 à 3 jaar een nieuwe versie van Windows op de markt. Wanneer is het verstandig om deze nieuwe versie te installeren en hoe doe je dat?

Windows 8 in 20 vragen

windows 8 logoWindows 8 is de nieuwste versie van het Microsoft besturingssysteem en de opvolger van Windows 7. Windows 8 is de eerste versie die zowel geschikt is voor desktop-pc's, notebooks en tablets. Lees alles over Windows 8 in 20 vragen

Windows XP stopt. Wat zijn de alternatieven?

Microsoft trekt op 8 april 2014 de stekker uit Windows XP en stopt met beveiligingsupdates. Daardoor worden computers met XP snel onveilig. Hoog tijd om over te stappen als u nog XP gebruikt. Maar waarop overstappen? De Consumentenbond geeft praktisch advies.

Video's bij het boek PC-EHBO

Video's bij het boek Welkom in de cloud

Vrijwel iedereen werkt tegenwoordig in de ‘cloud’. Maar hoe werkt dat precies, wat zijn de voordelen en wat zijn de risico’s? In het boek Welkom in de cloud staan de antwoorden op deze en veel meer vragen. Op deze pagina staan directe links naar de video's die bij het boek horen.

Woordenboek

Veelgebruikte computertermen overzichtelijk bij elkaar.

Goede laptopmerken

Welke laptopmerken doen het goed? Welke worden goed gewaardeerd door de gebruikers en welke niet? We vroegen het aan bijna 7000 leden van het internetpanel van de Consumentenbond.

Doe mee

Kun jij helpen?
Uit welke laptop moet ik kiezen: http://tweakers.net/pricewatch/compare/463201;465256;446840/ Het gaat voor mijn vervolgopleiding en vrije tijdbesteding. Hier wat meer informatie: http://gathering.tweakers.net/forum/list_messages/1668487
Wesley,
Stel een vraag
Laatste review
Acer Aspire ES1-512-C2DL
R. Jansson
56.6666666666667 procent
/tests/afbeeldingen/4174484/internetpanelconsumentenbond.jpg Help mee met onze tests

Dankzij ons internetpanel brengen we haarscherp de kwaliteit van producten en diensten in kaart.
Doe ook mee!