Extra informatie

Back-up maken

Zoals bij elke verzekeringsvorm, kan het maken van een back-up voelen als een verspilling van tijd en geld - totdat je het echt nodig hebt. Het verliezen van je digitale familiefoto's, video's van speciale gebeurtenissen of je muziekverzameling is een ramp! Zorg dus voor een back-up.

Alles back-uppen

1x1Je kunt heel eenvoudig alles back-uppen. Dus al je bestanden, maar ook je instellingen, programma's en meer. Dat duurt de eerste keer wat langer, maar daarna gaat het automatisch. Ook is het daarna incrementeel. Dat betekent dat alleen alle gewijzigde documenten worden toegevoegd aan de back-up.

Eén back-up is niet genoeg

Met hetzelfde gemak stelen inbrekers jouw notebook en nabijgelegen back-upschijf. Of worden beiden vernietigd bij een brand. Bewaar je belangrijke bestanden daarom altijd op 2 plaatsen: op een externe harde schijf voor de (automatische) back-up en op een externe schijf die je buitenshuis bewaart, bijvoorbeeld bij familie. Met een Kensington-slot zet je je laptop en/of harde schijf vast aan een muur, tafel of ander object.

Losse harde schijven kennen we in 3 uitvoeringen: de grote 3,5 inch, de kleinere 2,5 inch en de netwerkhardeschijf (NAS).

hard_disk3,5 inch-harde schijf
Deze is formaatje broodtrommel voor 4 boterhammen. Een 3,5 inch-desktop harddisk staat naast je computer en zorgt voor extra opslagruimte; een goede manier om kopieën van belangrijke data te bewaren. Je kunt hem permanent naast de pc zetten - noodzakelijk voor het maken van automatische back-ups - maar ook tussentijds ergens veilig opbergen.
3,5 inch-schijven zijn iets goedkoper dan 2,5 inch-schijven, maar hebben wel een extra voeding nodig. Je bent dan dus met 2 kabeltjes in de weer.

2,5 inch-draagbare harde schijf
Deze is iets groter en iets platter dan een pakje kaartje. Ze hebben geen aparte voeding nodig, maar halen hun stroom via de usb-kabel uit de pc. De prijsverschillen met 3,5 inch schijven zijn tegenwoordig zo klein dat je al snel voor een 2,5 inch zal kiezen.

Netwerkschijf
Als je een thuisnetwerk hebt, kun je een netwerkhardeschijf (NAS) overwegen. Door deze externe harde schijf aan te sluiten op het netwerk kan iedereen in dat netwerk er bestanden op opslaan. Automatische back-ups van meerdere computers op één harde schijf zijn daarmee mogelijk. Voordeel is dat je toegang hebt tot de opslag zodra je met je netwerk bent verbonden. In tegenstelling met de draagbare harde schijf, waarbij je de usb-kabel elke keer opnieuw aan de laptop moet aansluiten.
Let op: maak een back-up van de netwerkschijf als je bestanden alléén op de netwerkschijf opslaat, en niet meer op je computer.

De cloud: een handige aanvulling 

Een handige aanvulling kan de cloud zijn. Documenten en foto's  in de cloud staan niet alleen op je eigen computer, maar ook op de computers van een cloud-bedrijf zoals iCloud of Dropbox. Daardoor zijn ze via internet bereikbaar, waar je ook bent - en op welke computer je ook werkt.  

Er zijn back-updiensten die onbeperkte opslagruimte bieden, maar ze zijn duur. Wil je bestanden tientallen jaren bewaren, dan is dat een dure kwestie. Er zijn ook gratis alternatieven, waar je betaalt voor extra opslagcapaciteit. Alleen vertrouwen op een onlineback-up is niet verstandig, want het is maar de vraag of je bestanden er echt veilig zijn. Mogelijk kunnen hackers bij je bestanden of gaat het cloud-bedrijf failliet.

Vermijd cd's, dvd's en usb-sticks

Beschrijfbare cd's en dvd's vergaan binnen 5 tot 10 jaar onder invloed van licht, warmte en tijd. En ze beschadigen snel. Vertrouw dus niet op cd's en dvd's. Usb-sticks gaan langer mee, maar zijn duurder dan harde schijven  en raken snel zoek.

Deel bericht via:

Doe mee

Kun jij helpen?
Uit welke laptop moet ik kiezen: http://tweakers.net/pricewatch/compare/463201;465256;446840/ Het gaat voor mijn vervolgopleiding en vrije tijdbesteding. Hier wat meer informatie: http://gathering.tweakers.net/forum/list_messages/1668487
Wesley,
Stel een vraag
Laatste review
Acer Aspire ES1-512-C2DL
L. van Marrewijk
43.3333333333333 procent
/tests/afbeeldingen/4174484/internetpanelconsumentenbond.jpg Help mee met onze tests

Dankzij ons internetpanel brengen we haarscherp de kwaliteit van producten en diensten in kaart.
Doe ook mee!