Extra informatie

Harde schijf wissen

Je harde schijf wissen, hoe doe je dat grondig? Computerdata vernietig je niet door op [Delete] te drukken en vervolgens de prullenbak te legen. Dat kan alleen door de gedelete bestanden op de harde schijf te overschrijven met nieuwe data. De eerste twee mogelijkheden zijn het grondigst, want die wissen de gehele harde schijf, maar ook het lastigst. Bij optie 4 laat je het besturingssysteem staan, bij de andere drie heb je de originele installatieschijven nodig als je het oude besturingssysteem er naderhand weer op wilt zetten.

Optie 1: volledig formatteren

  • Voor: Windows Vista en 7
  • Hoe: Volledig formatteren (alle data overschrijven)
  • Nodig: Installatie-dvd
  • Eenvoudig? Installatie kan lastig zijn

beeld1_wipeStop de installatie-dvd in de speler en herstart de computer vanaf de dvd. In het eerste venster kies je de taal-, het land- en toetsenbordinstellingen: meestal is dit respectievelijk Nederlands, Nederlands en Verenigde Staten Internationaal. Kies in het volgende scherm Uw computer herstellen > Volgende. Daarna krijg je meerdere reparatieopties. Kies Opdrachtprompt. Om de c-schijf te formatteren typ je: 'format c: /fs:NTFS' (met de spatie achter c:, zonder de aanhalingstekens). Doe dit voor elke schijfpartitie waarop je data wilt wissen. Krijg je de melding dat dit volume nog in gebruik is, ontkoppel ('dismount') dit volume dan door op [Y] te drukken, gevolgd door [Enter]. Start de pc na het formatteren opnieuw op vanaf de installatie-dvd. Kies in het menu nu voor Installeer nu en doorloop de installatie.

Optie 2: harde schijf wissen

  • beeld2_wipeVoor: Windows, Mac, Linux
  • Nodig: Gratis software en installatie-dvd
  • Eenvoudig? Nee

Windows XP-gebruikers kunnen de harde schijf wissen met het gratis Darik's Boot and Nuke. Ga naar www.dban.org en klik linksboven op Download > DBAN 2.2.6 Beta ... Je downloadt een iso-bestand dat je op een cd kunt branden (met de optie 'image branden' in een brandprogramma). Stop de gebrande schijf in de speler en herstart de pc. Je krijgt een menu met verschillende wismethoden. De simpelste is Quick erase. Typ 'quick' en druk op [Enter]. Het wissen kan lang duren, afhankelijk van de grootte van de harde schijf. Na het wissen kan het besturingssysteem opnieuw worden geïnstalleerd.

Optie 3: Windows herinstalleren en data wissen

beeld3_wipeVoor: Alle Windows-versies
Nodig: Installatie-dvd en gratis software
Eenvoudig? Alleen herinstallatie kan lastig zijn

Voer eerst een Windows-herinstallatie uit, vanaf een installatie-dvd of herstel-dvd (of partitie), afhankelijk van je situatie. Kies in geval van herstel voor het herstellen naar de fabrieksinstellingen, zonder behoud van data. Als Windows opnieuw geïnstalleerd is, downloadt je een wisprogramma, bijvoorbeeld Eraser (http://eraser.heidi.ie), Fileshredder (www.fileshredder.org) of gebruik de wisoptie in Ccleaner, zie methode 4). Met Fileshredder en Eraser kun je data tot 35 keer overschrijven, maar eenmaal is al veilig genoeg.

Optie 4: handmatig wissen en overschrijven

Voor: alle Windows-versies
Nodig: Ccleaner
Eenvoudig? Ja

beeld4_wipeMet het bekende en gratis Ccleaner (downloaden via www.piriform.com/ccleaner) kun je gewiste oude data overschrijven. Verwijder eerst handmatig zoveel mogelijk vertrouwelijke data door mappen te verwijderen en gegevens vanuit programma's te deleten (zoals e-mail). Het belangrijkste zijn de mappen Mijn Documenten, maar ook Bijvoorbeeld c:\Bdienst, c:\Program Files\Belastingdienst, Favorieten en e-mail. Vergeet ook niet de e-mailaccounts zelf te verwijderen in het mailprogramma onder e-mailaccounts. Vervolgens overschrijft Ccleaner de plekken waar deze bestanden staan. Vink in het tabblad Cleaner alles aan, waaronder zeker ook Wis vrije ruimte, dat zorgt voor het echte wissen. Klik in de linker balk op Opties > Instellingen en vink Veilige bestandsopschoning (langzamer) en kies Eenvoudige overschrijving (1 keer). Ook MFT vrije ruimte wissen moet zijn aangevinkt.

Waarom een harde schijf wissen voor je een pc verkoopt of weggeeft zo belangrijk is, lees je in Marktplaats-pc’s vol privégegevens.

Deel bericht via:

Doe mee

Laatst gestelde vraag
Is een Imacbook air van Apple een goede keus?
mevrouw J. Boeijen
Beantwoord door
Reactie Consumentenbond,
Laatste review
Acer Aspire ES1-512-C2DL
L. van Marrewijk
43.3333333333333 procent
/tests/afbeeldingen/4174484/internetpanelconsumentenbond.jpg Help mee met onze tests

Dankzij ons internetpanel brengen we haarscherp de kwaliteit van producten en diensten in kaart.
Doe ook mee!