Extra informatie

Laptop sneller maken

Er is veel kans, dat je laptop een jaar of 2 na aanschaf minder 'snel' aanvoelt dan toen je hem aanschafte. Daar kun je wat aan doen, zonder direct een geheel nieuwe laptop te kopen. Hoe kun je een laptop sneller maken?

Oorzaak trage laptop

Er kunnen verschillende oorzaken zijn van het trager worden van de laptop. In de eerste plaats is modernere software altijd veeleisender dan oudere: de prijs voor nieuwe mogelijkheden en handige functies. Daarnaast heeft een besturingssysteem de neiging om 'dicht te slibben' na verloop van tijd.

Oplossingen trage laptop

Wat de beste manier is om je laptop sneller te maken, hangt af van meerdere zaken. Wil je een laptop sneller maken die ouder is dan 2 jaar, dan is vermoedelijk een grotere en snellere winst te behalen uit het vervangen of aanvullen van onderdelen. Is je laptop jonger dan is het de moeite waard eerst te kijken naar de software. Je budget speelt hierbij uiteraard een rol.

Laptop sneller maken door software te optimaliseren

1. Schijf opruimen
Een te volle harde schijf kan je laptop flink trager maken. Het is vooral belangrijk dat de systeemschijf, waarop het besturingssysteem geïnstalleerd is, voldoende lege ruimte heeft. In de regel is dit de C-schijf. Als vuistregel is het verstandig om 10 gigabyte vrije ruimte aan te houden.

Een eenvoudige manier om ruimte te creëren is het programma 'Schijf opruimen', standaard onderdeel van Windows. Je vindt dit als volgt:

Windows 7
Startmenu - Configuratiescherm - Systeem en beveiliging - Systeembeheer - Schijfruimte vrijmaken.

Windows Vista
Startmenu - Configuratiescherm - Systeem en onderhoud - Systeembeheer - Schijfruimte vrijmaken.

Windows XP
Startmenu - Configuratiescherm - Prestaties en onderhoud - Ruimte op de vaste schijf vrijmaken.

2. Overbodige programma's verwijderen
Veel fabrikanten leveren allerlei programma's mee, die je niet nodig hebt. Bijvoorbeeld een probeerversie van een virusscanner, terwijl je die zelf al hebt. Je kunt die dus gerust verwijderen. Via het Configuratiescherm kun je een lijst oproepen van geïnstalleerde programma's. Daarin staat ook aangegeven wanneer je deze programma's voor het laatst gebruikte. De programma's die je nooit gebruikt of lange tijd niet hebt gebruikt, kunt je gewoon verwijderen.

3. Defragmenteren
Dit geldt alleen voor oudere laptops met Windows XP; Windows Vista en 7 voeren defragmentatie zelfstandig en automatisch uit. Indien je een harde schijf in je laptop hebt, wat in de meeste gevallen het geval zal zijn, kan het soms enige snelheidswinst opleveren om die te defragmenteren.

4. Apart programma
Naast het opruimen met bovengenoemde methodes, kun je ook gebruik maken van een speciaal programma hiervoor. Die ruimen niet alleen tijdelijke bestanden en weinig gebruikte programma's op, maar ook het register van Windows. In het register worden belangrijke zaken bijgehouden, maar in de loop van de tijd kan het erg groot worden. Daardoor wordt je notebook merkbaar langzamer. Een programma met een goede reputatie voor het opschonen van je laptop is CCleaner. Maak altijd een systeemherstelpunt aan, voordat je met dit soort programma's aan de slag gaat.

5. Gebruik een adblocker
Banners in webpagina's vertragen het browsen op internet aanzienlijk. Met een zogeheten 'adblocker' (advertentiestopper) laden de internetpagina's op je laptop 2,5 keer zo snel. Naast voordelen kennen de adblockers ook nadelen. Je leest erover in onze veelgestelde vragen over adblockers

Laptop sneller maken door software te optimaliseren (gevorderden)

1. Opstartregister opschonen
Het opstarten kan flink versneld worden door programma's die je niet altijd nodig hebt niet direct mee op te laten starten. Met een standaardonderdeel van Windows kunt je dit instellen. Maak wel altijd vóórdat je dit doet, een systeemherstelpunt aan.

Het programma waarmee je dit kunt doen, start je als volgt op:

Startmenu - type in: msconfig - druk op Enter.

In het programma dat nu opent, zie je diverse tabbladen. In het tabblad 'Opstarten' zie je een lijst met programma's met een vinkje ervoor. Haal de vinkjes weg voor de programma's die je niet nodig hebt. Druk op 'ok'. Start de computer opnieuw op om de wijzigingen in werking te zien. Herhaal indien nodig om meer programma's uit te schakelen, of juist weer programma's in te schakelen.

2. Uitschakelen Windows-effecten
Windows heeft veel fraaie grafische effecten, die het systeem trager kunnen maken. Deze kun je uitschakelen; het besturingssysteem ziet er dan minder fraai uit, maar moet wel sneller reageren.
Druk de Windows en Break-toetsen (rechts bovenin op je toetsenbord in het rijtje van de functietoetsen) tegelijk in om het systeeminformatiescherm te openen. Klik op 'Instellingen wijzigen' en ga in het venster dat vervolgens opent naar het tabblad 'Geavanceerd'. Klik hierin bij Prestaties op 'Instellingen'. Selecteer 'Beste prestaties' om alle visuele effecten uit te schakelen.

3. Herinstalleren
De meest drastische, maar ook meest effectieve stap om traagheid, veroorzaakt door software tegen te gaan, is het herinstalleren van de laptop. De eenvoudigste methode is gebruik maken van de doorgaans beschikbare 'recovery' ofwel herstelmogelijkheid. Raadpleeg de handleiding om te achterhalen wat de juiste methode is voor jouw laptop. Als herstel niet is ingebouwd, is herinstallatie van het besturingssysteem een mogelijkheid.
Dat moet wel gebeuren door een expert. Indien je hiermee geen ervaring heeft, leveren veel computerwinkels en specialisten deze dienst. Houd dan wel rekening met kosten die tot zo'n €100 kunnen oplopen, exclusief een eventuele licentie voor het besturingssysteem.

Laptop sneller maken door onderdelen te vervangen

1. Werkgeheugen uitbreiden
Dit is de goedkoopste investering waarvan je het meest zult merken. Als je notebook minder dan 4 gigabyte werkgeheugen heeft, is het een goed idee dat uit te breiden naar minimaal 4 gigabyte. Hierdoor kun je 'zwaardere' programma's weer soepel laten werken en meer programma's tegelijk gebruiken. In de regel kun je goed merken dat je laptop sneller wordt.

2. Harde schijf vervangen
Oudere laptops hebben kleinere en relatief trage harde schijven. Dat beperkt niet alleen de opslagruimte, maar beïnvloedt ook de snelheid van het opstarten van je notebook, hoe lang het duurt om een bestand te openen en nog veel meer zaken. Een modernere, grotere harde schijf zal duidelijk sneller zijn; is je laptop ouder dan 2 jaar, dan is dit zeker aan te raden en vergt het slechts een beperkte investering.
Heb je iets meer te besteden, dan kunt je een solid state disk (SSD) overwegen. Dat is een harde schijf die gebruik maakt van geheugenchips en daardoor veel sneller is. Deze zijn wel een stuk duurder, maar de snelheidswinst is erg groot. Dit is de meest effectieve manier om een 'trage' laptop sneller te maken.

Deel bericht via:

Doe mee

Kun jij helpen?
Uit welke laptop moet ik kiezen: http://tweakers.net/pricewatch/compare/463201;465256;446840/ Het gaat voor mijn vervolgopleiding en vrije tijdbesteding. Hier wat meer informatie: http://gathering.tweakers.net/forum/list_messages/1668487
Wesley,
Stel een vraag
Laatste review
Acer Aspire ES1-512-C2DL
R. Jansson
56.6666666666667 procent
/tests/afbeeldingen/4174484/internetpanelconsumentenbond.jpg Help mee met onze tests

Dankzij ons internetpanel brengen we haarscherp de kwaliteit van producten en diensten in kaart.
Doe ook mee!