Extra informatie

Monitor kopen: tips

Prima breedbeeld monitoren

De meest verkochte monitoren hebben een beeldschermdiagonaal van 56 cm (22 inch). Het zijn breedbeeldmonitoren met dezelfde schermverhouding als televisies: 16:9. Uit de laatste test van computermonitoren in 2010 bleek de beeldkwaliteit van alle monitoren prima in orde. Kleine verschillen tussen de monitoren waren te vinden de kleurtinten en de felheid van de achtergrondverlichting. Ook de kijkhoek was bij alle lcd-monitoren in orde.

Monitor digitaal of analoog aansluiten

Omdat de kwaliteit in orde is, kun je in de winkel vooral letten op de specificaties. Om te beginnen zijn de aansluitingen van belang: VGA, DVI en HDMI komen het meest voor. Alle monitoren hebben een analoge VGA-aansluiting en er wordt ook altijd een VGA-kabel meegeleverd.

Digitaal aansluiten heeft de voorkeur, omdat de monitoren het signaal digitaal verwerken. Als een signaal analoog verstuurd wordt, moet de pc de digitale signalen omzetten naar analoog, en de monitor moet het analoge signaal weer omzetten naar digitaal. Dit zorgt voor kwaliteitsverlies. De meeste monitoren hebben naast VGA ook een DVI- of HDMI-aansluiting. Een DVI- of HDMI-kabel wordt helaas meestal niet meegeleverd, deze moet los aangeschaft worden. Een VGA en DVI worden alleen gebruikt voor overdracht van beeld, via HDMI kan zowel beeld als geluid worden verstuurd.

Monitor in hoogte verstellen

Veel computermonitoren die eigenlijk voor de zakelijke markt zijn ontworpen, zijn in hoogte verstelbaar en hebben de mogelijkheid het scherm in portretstand te draaien. Ga je een monitor kopen en heb je hierin interesse, let er dan goed op in de winkel, want deze modellen zijn in de minderheid.

Monitor kantelen

Het scherm van monitoren is een beetje naar voren en naar achteren te kantelen, zodat je de kijkhoek precies kunt afstellen. Er zijn monitoren met extra functies. Zo zijn soms speakers ingebouwd, hebben sommige monitoren enkele usb-ingangen of een audio-ingang. Deze extra's voegen niet veel toe, omdat ze vaak ook al in de desktopcomputer zijn ingebouwd. Het geluid uit de speakers van een monitor klinkt slecht.

Monitor met mat scherm

Gelukkig is de trend om glanzende schermen te gebruiken voorbij. De meeste schermen zijn mat, waardoor je weinig last hebt van reflecties in het scherm. Het frame rondom het scherm is in de meeste gevallen wel glanzend. Zakelijke modellen hebben juist een matte rand. Dit is rustiger voor de ogen.

Stabiel

Niet alle monitoren staan even stabiel op hun voet. De stabiliteit is in de winkel gemakkelijk te testen. Tik even lichtjes met een vinger tegen een van de bovenste hoeken. Sommige monitoren zullen hierdoor al snel gaan wiebelen en bijna omvallen.

Energiegebruik van monitor

Het energiegebruik van een 22 inch monitor ligt rond de 20 watt. De monitoren die led-achtergrondverlichting hebben, zijn meestal energiezuiniger. Het energiegebruik is niet heel hoog, maar het loont toch om in te stellen dat het scherm op zwart gaat als je de computer enige tijd niet gebruikt.

Lcd, lcd-led of tft-monitor?

Alle computermonitoren hebben lcd-schermen. Lcd is een veelgebruikte techniek voor platte beeldschermen, waarbij achtergrondverlichting nodig is om het beeld te vertonen. De pixels in het scherm stralen namelijk zelf geen licht uit.

Als achtergrondverlichting worden een soort mini TL-buisjes gebruikt, maar deze worden steeds vaker vervangen door led-lampjes. Computermonitoren die led-lampjes gebruiken, noemen we lcd-led-monitoren. De gebruikte achtergrondverlichting heeft overigens geen effect op de beeldkwaliteit.

Een tft-lcd-scherm is een verbeterde versie van een lcd-scherm: de reactietijd, contrastratio en kleurweergave zijn beter. Maar een tft-lcd-scherm is wel duurder.

Deel bericht via:

Doe mee

Kun jij helpen?
Uit welke laptop moet ik kiezen: http://tweakers.net/pricewatch/compare/463201;465256;446840/ Het gaat voor mijn vervolgopleiding en vrije tijdbesteding. Hier wat meer informatie: http://gathering.tweakers.net/forum/list_messages/1668487
Wesley,
Stel een vraag
Laatste review
Acer Aspire ES1-512-C2DL
L. van Marrewijk
43.3333333333333 procent
/tests/afbeeldingen/4174484/internetpanelconsumentenbond.jpg Help mee met onze tests

Dankzij ons internetpanel brengen we haarscherp de kwaliteit van producten en diensten in kaart.
Doe ook mee!