Extra informatie

Notebooks: vooral praktisch

Een notebook of laptop is een heel praktische computer. Je neemt een notebook zo mee in een tas en je klapt hem open als je hem wilt gebruiken. Heel wat flexibeler dan een bureaucomputer (desktop) met los beeldscherm en toetsenbord die een vaste plek opeist.
Notebooks zijn al enkele jaren krachtig genoeg om de bureaucomputer te vervangen. Wel biedt een bureaumodel meer computerkracht-per-euro dan een notebook en ook is het uitbreiden of verbeteren van zo'n pc-in-een-kast eenvoudiger en goedkoper.

Netbook

Asus eee pcIn 2007 lanceerde producent Asus een dwergmodel notebook voor €300: de ‘eee pc’. De betaalbare minicomputer werd netbook genoemd. Veel andere fabrikanten lanceerden een eigen variant. Netbooks zijn nog steeds te koop, maar ze zijn technisch achter gebleven en op dit moment de investering eigenlijk niet meer waard. 

Uiteenlopende specificaties

De notebooks in die we getest hebben, hebben verschillende specificaties. Zie de uiteenlopende schermformaten, gewichten en harde schijfcapaciteiten in de testresultaten notebooks.

De grootste notebooks zijn alleen praktisch als je er niet veel mee op stap gaat. Eenmaal opengeklapt op een stevige ondergrond kun je er echter bijna alles mee doen wat je van een moderne computer verlangt.

Ongeveer twee op de drie notebooks die nu op de markt komen draaien Windows 8, met uitzondering van de Apple MacBook-modellen. Deze laatste notebooks draaien standaard MacOS, het Macintosh-besturingssysteem. Ervaren computergebruikers kunnen Windows naast MacOS installeren op een Apple MacBook. Je moet daarvoor Windows wel los aanschaffen.

Windows 8

Windows 8 is het nieuwste besturingssysteem van Microsoft. Windows 8 werkt met 2 weergaven: de desktopweergave met je vertrouwde bureaublad en de tegelweergave. Voor velen is vooral de tegelweergave behoorlijk wennen. Ook het ontbreken van een startknop op je bureaublad leidt bij veel gebruikers tot verwarring. Voor wie er niet aan kan wennen, is het mogelijk om Windows 8 te verwijderen en Windows 7 terug te zetten. Heb je een nieuwe computer met Windows 8 gekocht, dan is er geen weg terug naar Windows 7.

Ultrabooks

Intel introduceerde in 2011 de ultrabook: een slanker maar duurder alternatief voor een gewone laptop. Ultrabooks zijn makkelijk mee te nemen maar om ze dun te houden, doen fabrikanten wel concessies aan de accuduur: gewone laptops met grotere accu’s doen vaak niet of nauwelijks onder voor ultrabooks. Ook een dvd-speler ontbreekt meestal. Al met al zijn ze vooral interessant voor wie een laptop zoekt met een luxe afwerking en over een flink budget beschikt.

Convertibles en hybrides

conv
De scheidslijn tussen laptops en tablets wordt steeds vager. Zo hebben veel laptops inmiddels ook aanraakschermen en zijn sommige ultrabooks met hun 13-inch schermen niet veel groter dan een iPad. Om het nog ingewikkelder te maken zijn er sinds 2012 ook convertibles, een mix tussen tablet en laptop.

Convertibles zijn in te delen in 2 soorten:  

  • met een vast toetsenbord dat je kunt wegklappen of wegdraaien, waarbij de onderdelen net als bij laptops in het toetsenbord zitten.
  • met een los toetsenbord dat je eraan kunt klikken ('hybride'): zij lijken meer op tablets.

Alle convertibles in onze test hebben een klein scherm (10 tot 13 inch), een aanraakscherm en draaien op Windows 8. Qua prestaties zijn de convertibles met vaste schermen te vergelijken met laptops. Wel zijn ze door de beeldschermconstructie vaak steviger geprijsd (vanaf €1000). Omdat het toetsenbord er niet af kan, zijn ze zwaarder en minder makkelijk mee te nemen dan tablets en hybrides.

Hybrides hebben meestal een relatief trage maar zuinige processor en een langere accuduur dan laptops en dan andere convertibles. Soms hebben ze een tweede accu in het verwijderbare toetsenbord. De prestaties zijn te vergelijken met die van tablets en zware taken als videobewerking zijn op hybrides niet aan te raden.

dock
Let er bij convertibles en tablets met Windows 8 op dat je een versie koopt met genoeg opslagruimte. Het besturingssysteem zelf en de voorgeïnstalleerde apps nemen namelijk ongeveer 16 GB in beslag.

Crapware

Er is door de fabrikant nogal wat programmatuur op de notebooks geïnstalleerd. Op alle Windowscomputers treffen we alleen tijdelijk werkende probeerversies van beveiligingssoftware aan. Op de MacBook staat zelfs helemaal geen beveiligingsprogramma. De Consumentenbond pleit al jaren voor een volwaardig beveiligingspakket op iedere nieuwe computer. Tijdelijk werkende programma's worden soms ook wel crapware-programma's genoemd (onzinsoftware), omdat je er niet zoveel aan hebt. Je kunt ze gelukkig de-installeren als je er geen behoefte aan hebt.

Systeemherstel

De computer kan een keer vastlopen. Windows kent sinds jaren de functie Systeemherstel, waarbij je kunt teruggrijpen op een automatisch gemaakte back-up. De producent van de notebook levert ook een grondiger vorm van systeemherstel mee, waarbij Windows helemaal opnieuw op de harde schijf wordt gezet. Meestal probaat, maar alle programma’s en documenten worden dan wel van de schijf gewist. In veel gevallen staat de gebruikte kopie van Windows op een verborgen deel van de harde schijf klaar (in een aparte ‘partitie’). Dat kost uiteraard wel ruimte op de harde schijf. Ook Apple levert zijn besturingssysteem steeds minder mee op een losse dvd en laat de gebruiker het MacOS-systeem herstellen via een back-up op de harde schijf.

Garantie op notebooks

Als systeemherstel niet meer werkt bij een probleem, moet je teruggrijpen op de garantie. Die varieert doorgaans van 12 tot 24 maanden, maar voor de accu geldt, op een enkele computer na, dat deze de helft daarvan is. Hoewel niet getest, wordt er algemeen van uitgegaan dat de lithium-ion accu’s maar ongeveer 500 keer opgeladen kunnen worden; genoeg om bij normaal gebruik 5 jaar mee te gaan. Maar de afname in capaciteit gaat geleidelijk, dus de werkduur neemt af; in het tweede gebruiksjaar is deze vaak al gehalveerd.

Deel bericht via:

Doe mee

Laatst gestelde vraag
De accu van mij laptop Terra 1512 is stuk is dit normal na anderhalf jaar?. Wat zijn de kosten van vernieuwing van deze accu?
A.Trouwborst
Beantwoord door
Reactie . Consumentenbond,
Laatste review
Asus F555LD-DM513H
Zwemer
60.0 procent
/tests/afbeeldingen/4174484/internetpanelconsumentenbond.jpg Help mee met onze tests

Dankzij ons internetpanel brengen we haarscherp de kwaliteit van producten en diensten in kaart.
Doe ook mee!