Extra informatie

Wat is een laptop of notebook?

Een notebook of laptop (de termen betekenen tegenwoordig hetzelfde) is een draagbare computer. Lange tijd betekende die draagbaarheid, dat laptops duidelijk langzamer waren dan desktops (bureaucomputers).

Inmiddels is dat nauwelijks meer het geval; hoe dan ook zijn laptops snel genoeg voor alle gangbare programma's, taken en gebruiksdoelen. Wel biedt een bureaumodel meer computerkracht-per-euro dan een notebook en ook is het uitbreiden of verbeteren van zo'n pc-in-een-kast eenvoudiger en goedkoper. Meer over de verschillen tussen laptops en desktops lees je in ons artikel daarover.

Kenmerkend aan een notebook is dat alle onderdelen in één apparaat zitten: de eigenlijke computer, het beeldscherm, het toetsenbord en de muis(vervanger). Daarnaast heeft een notebook altijd een accu, waardoor een stroomaansluiting niet continu nodig is.

Er zijn allerlei manieren om het enorme aanbod aan laptops in te delen. Een praktisch onderscheid is als volgt: netbooks, multimedia modellen, desktopvervangers en zogenaamde ultraportables. Hieronder bespreken we deze categorieën kort.

Netbook

In 2007 lanceerde producent Asus een dwergmodel notebook voor €300: de 'eee pc'. De betaalbare minicomputer werd netbook genoemd. Veel andere fabrikanten lanceerden een eigen variant. Door de beperkte computerkracht en het kleine scherm kun je er eigenlijk alleen mee internetten. Met de opkomst van tablets zijn netbooks niet zo'n aantrekkelijke keuze meer in deze prijsklasse.

Multimedia notebooks

Het gros van de notebooks valt in deze categorie. Modellen met redelijke tot zeer goede prestaties, een gewicht rond de 2,5 kilo, een beeldschermdiagonaal van 15,6 inch en een breedbeeldscherm met 1366x768 beeldpunten of, bij luxere modellen, 1920x1080 beeldpunten. Deze notebooks zijn geschikt voor alle gangbare toepassingen. In het algemeen geldt: duurdere modellen zijn sneller.

Desktopvervangers

Tegenwoordig is het merendeel van de verkochte computers een notebook, dus feitelijk zijn álle notebooks desktopvervangers. Met deze klasse doelen we echter op notebooks die de typische elementen van een bureaucomputer deels of alle bevatten. Zoals een groot scherm van 17,3 inch diagonaal of nog groter, met 1600x900 of meer beeldpunten. Maar ook met zwaardere processors met soms zelfs vier rekenkernen. Deze klasse weegt duidelijk meer dan standaard notebooks en kan niet echt meer als 'draagbaar' beschouwd worden, met een gewicht van ruim 3 kilo tot boven de 5 kilo.

Ultraportables

De zeer draagbare modellen hebben doorgaans een kleinere beeldschermdiagonaal van 14 inch of minder. Met name 13,3 en 12,1 inch komen veel voor. Deze notebooks wegen twee kilo of minder. Ook de nieuwe Ultrabooks, door Intel bedacht, vallen in deze klasse.

Besturingssysteem

Alle notebooks draaien tegenwoordig een versie van Windows 7 (meestal Home Premium), met uitzondering van de Apple MacBook-modellen. Deze laatste notebooks draaien standaard het MacOS-besturingssysteem. Ervaren computergebruikers kunnen Windows naast MacOS installeren en gebruiken.

64 bit

De meeste notebooks draaien tegenwoordig op de 64-bits versie van Windows 7. De Windows-versie oogt niet anders dan de 'gewone' 32-bits versie. Het '64-bit' slaat op de technische architectuur van de computer. Er zijn enkele voordelen: Windows kan meer dan 3 GB geheugen gebruiken en de voor 64-bit geoptimaliseerde programma's voor bijvoorbeeld foto- of videobewerking draaien vlotter. Een nadeel is dat ook stuurprogramma's voor randapparatuur 64-bits moeten zijn. Veel oudere randapparatuur werkt hierdoor niet onder de 64-bits versies van Windows 7.

Crapware

Er is door de fabrikant nogal wat programmatuur op de notebooks geïnstalleerd. Op alle Windowscomputers treffen we alleen tijdelijk werkende probeerversies van beveiligingssoftware aan. Op de MacBook staat zelfs helemaal geen beveiligingsprogramma. De Consumentenbond pleit al jaren voor een volwaardig beveiligingspakket op iedere nieuwe computer. Tijdelijk werkende programma's worden soms ook wel crapware-programma's genoemd (onzinsoftware), omdat je er niet zoveel aan hebt. Je kunt ze gelukkig de-installeren als je er geen behoefte aan hebt.

Systeemherstel

De computer kan een keer vastlopen. Windows kent sinds jaren de functie Systeemherstel, waarbij je kunt teruggrijpen op een automatisch gemaakte back-up. De producent van de notebook levert ook een grondiger vorm van systeemherstel mee, waarbij Windows helemaal opnieuw op de harde schijf wordt gezet. Meestal probaat, maar alle programma's en documenten worden dan wel van de schijf gewist. In veel gevallen staat de gebruikte kopie van Windows op een verborgen deel van de harde schijf klaar (in een aparte 'partitie'). Dat kost uiteraard wel ruimte op de harde schijf. Ook Apple levert zijn besturingssysteem steeds minder mee op een losse dvd en laat de gebruiker het MacOS-systeem herstellen via een back-up op de harde schijf.

Garantie notebooks

Als systeemherstel niet meer werkt bij een probleem, moet je teruggrijpen op de garantie. Die varieert tussen de 12 en 24 maanden, maar voor de accu geldt, op een enkele computer na, dat deze de helft daarvan is. Hoewel niet getest, wordt er algemeen van uitgegaan dat de lithium-ion accu's maar ongeveer 500 keer opgeladen kunnen worden; genoeg om bij normaal gebruik 5 jaar mee te gaan. Maar de afname in capaciteit gaat geleidelijk, dus de werkduur neemt af; in het tweede gebruiksjaar is deze vaak al gehalveerd.

Deel bericht via:

Doe mee

Laatst gestelde vraag
Ik heb een laptop met een ssd en een hdd, en als ik iets wil downloaden download hij alles op mijn ssd. Hoe stel je in dat je alles op je hhd gaat downloaden?
Tommy
Beantwoord door
Reactie . Consumentenbond,
Laatste review
Asus N550JK-CM524H
PBeukelman
96.6666666666667 procent
/tests/afbeeldingen/4174484/internetpanelconsumentenbond.jpg Help mee met onze tests

Dankzij ons internetpanel brengen we haarscherp de kwaliteit van producten en diensten in kaart.
Doe ook mee!