Hoe wij matrassen testen

Selectie van te testen producten

Voorafgaand aan iedere test bepaalt de Consumentenbond welke matrassen getest gaan worden. De selectie vindt plaats binnen een zekere  afbakening. Denk hierbij aan bijvoorbeeld een prijsrange, type matras en afmeting van het matras. De bond koopt de geselecteerde producten vervolgens zelf in en stuurt ze naar een gespecialiseerd onafhankelijk laboratorium waar het  testwerk wordt uitgevoerd.

De matrassen worden uitgebreid getest op onder andere de volgende punten:

 • hardheid;
 • vochttransport;
 • hanteerbaarheid;
 • lichaamsondersteuning.

 

De aspecten apart bekeken

Bekijk de video

Wij testten matrassen uitgebreid in een laboratorium. Wij onderzochten de technische eigenschappen van de matrassen.

Testmethode

LET OP: sinds de zomer van 2014 zijn matrassen volgens een uitgedunde testmethode getest, en zijn weegpercentages veranderd. Voor zover mogelijk hebben we voor de matrassen die al eerder waren getest de testscore opnieuw berekend. Hierdoor kunnen Testoordelen iets lager of hoger uitpakken dan eerst. Alleen de oordelen voor de matrassen die getest zijn volgens de Testmethode 2014 mogen met elkaar vergeleken worden, en kunnen Beste koop of Beste uit de test worden. Geschrapte testonderdelen die bij oudere matrassen nog wel worden getest, worden nog wel weegegeven in de Vergelijker, maar niet meer meegewogen in de Testoordelen.  

Lichaamsondersteuning

Een matras moet je lichaam goed ondersteunen en je ontspannen laten liggen. Zware en lichte personen hebben op de matrassen gelegen en op verschillende punten van het lichaam (hoofd, schouders, lende, bil, heup en hiel) is de druk gemeten. Er wordt dan gekeken of liggend op zowel zij en rug ontspannen kan worden. Een matras krijgt een goede score als zowel lange als korte mensen goede ondersteuning hebben. In de matrassenvergelijker geven we apart aan hoe de ondersteuning is voor mensen die op hun rug slapen en voor wie vooral op de zij slaapt.

Levensduur boxspring_hoe_getest2

Een wals van 140 kilo wordt 30.000 keer over de matrassen heen en weer gerold: dit moet een gemiddeld gebruik van 8-10 jaar gebruik simuleren. Na die test worden alle technische eigenschappen opnieuw bekeken:

Na die test worden alle technische eigenschappen opnieuw bekeken:

 • Hoeveel dikte heeft het matras verloren?
 • Hoeveel stevigheid heeft het matras verloren?;
 • Ondersteunt het matras het lichaam nog goed?

Schade

Na de levensduurtest gaan we ook na of de matras van buiten of van binnen schade heeft opgelopen. Aan de buitenkant kan die schade bestaan uit scheuren in of pilling van de tijk. Aan de binnenkant checken we of er scheuren in het schuim zitten, of de vering nog intact is, en naar andere beschadigingen. De schade drukken we uit in een apart oordeel. Een lager oordeel voor schade betekent niet per se een lager oordeel voor de levensduur van een matras. Als de schade geen invloed heeft op de levensduur - bijvoorbeeld bij scheurtjes in de zakjes van de pocketvering - heeft het lagere oordeel voor de schade geen invloed op het oordeel voor levensduur.

Vochtregulatie 

's Nachts transpireer je behoorlijk. Het is daarom belangrijk dat een matras snel het vocht kan opnemen en het vervolgens afstaat aan de omgeving. In een klimaatkamer wordt gemeten hoeveel vocht de matras opneemt en afgeeft aan de lucht. Hoe meer vocht de matras kan opnemen én weer afgeven aan de lucht, des te hoger het oordeel voor Vochttransport.

Isolatie

In de klimaatkamer testen we ook de isolatie van de matras, oftewel of een matras de lichaamswarmte tijdens de nacht vasthoudt, of juist afgeeft. Dit testen we door in de klimaatkamer te meten hoeveel energie nodig is om een koperplaat van 37°C op temperatuur te houden. Omdat het van persoon tot persoon verschilt of die liever een matras wil die de lichaamswarmte goed vasthoudt, of liever een die de warmte snel afgeeft, geven we geen oordeel over de isolatie, maar geven we aan of de matras koel, warm of neutraal aanvoelt.  

Veerkracht

Twee stempels  ter hoogte van schouder en heup worden in de matras gedrukt om te kijken of de onderrug goed wordt ondersteund.

Hardheid

Om de hardheid te bepalen wordt een stempel met een vaste kracht in de matras geduwd.

Stabilisatie

Beweegt een matras na, nadat je je hebt omgedraaid? We meten de stabilisatie van een matras. Hierbij wordt een schok - die het draaien van een lichaam moet nabootsten - op het matras toegepast. Vervolgens wordt het aantal bewegingen geteld totdat de matras stil blijft liggen. Uit antroposifisch onderzoek blijkt dat mensen het niet fijn vinden als de matras heel veel nabeweegt, maar ook niet als hij heel weinig of zelfs niet nabeweegt. Een laag oordeel voor stabilisatie hoeft dus niet per se te betekenen dat de matras te veel nabeweegt - het kan ook te weinig zijn.   

Hanteerbaarheid

Voor de levensduur en het onderhoud van een matras is het goed hem regelmatig te keren. Het is daarom ook raadzaam om voor een matras te kiezen die - ook volgens de fabrikant - aan beide zijden beslapen kan worden. Kan dat niet, dan is het wel aan te raden om het voeteneind en hoofdeind regelmatig te wisselen. Omdat keren de levensduur aanzienlijk kan verlengen, letten we erop of het mensen makkelijk gemaakt wordt om de matras te keren, bijvoorbeeld door stevige, voldoende grote handvatten aan de zijkant. Ook kijken we of de matras heel makkelijk doorbuigt, want dat maakt het ook lastiger om hem te keren. 

Testonderdelen geschrapt

In het najaar van 2014 schrapten we een aantal Testonderdelen. Zo worden de drukverdeling en de afwerking niet meer beoordeeld. De afwerking is eenvoudig zelf te beoordelen in de winkel, en bovendien zegt het niet echt iets over de kwaliteit van een matras. Beschadigingen aan de tijk worden evengoed nog beoordeeld na afloop van de duurtest.

Voor alle matrassen is het Testoordeel omgerekend. Het is daardoor mogelijk dat eerder geteste matrassen een hoger of juist lager Testoordeel hebben dan eerst.

Vergelijk de matrassen zelf

Log in of maak gratis kennis en bekijk de testresultaten.

Predicaten

De Consumentenbond test producten en diensten en geeft die vervolgens een Testoordeel mee. Naast dat Testoordeel wordt ook een richtprijs van een product of dienst bepaald. Op basis daarvan wordt de prijs/kwaliteitverhouding berekend en kan een getest product of een dienst binnen zijn groep of categorie een predicaat meekrijgen.

Bedrijven mogen onder heldere voorwaarden een licentie nemen op het uitgedeelde predicaat, zodat ze het logo in hun reclame-uitingen kunnen gebruiken.

 • Beste uit de test

  Beste uit de test
  Producten in deze groep hebben de beste kwaliteit. Ze hebben een Testoordeel dat weergegeven wordt in een rapportcijfer.
 • Beste koop

  Beste koop
  Dit zijn producten die een goede prijs-kwaliteitverhouding bieden bij de door ons genoemde richtprijs. Ze hebben een Testoordeel dat weergegeven wordt in een rapportcijfer. Dat rapportcijfer is minimaal een 6,0.
 • Afrader

  Afrader
  Dit zijn producten en/of diensten die een slechte kwaliteit bieden en daarom niet aan te bevelen/koopwaardig zijn, ongeacht de prijs. Ze hebben een Testoordeel dat weergegeven wordt in een rapportcijfer. Dat rapportcijfer is lager dan een 3,0.

Doe mee

Laatst gestelde vraag
Ik heb een hoekslaapbank gekocht, en overweeg hier een topmatras bij te kopen. De recensent trok meerwaarde van dit type matras in twijfel. Denken jullie dat een topmatras wél van waarde is als extra laag...
Willem
Beantwoord door
Reactie Consumentenbond,
Laatste review
Auping Maestro Visco
W.H.A. Post
60.0 procent
/tests/afbeeldingen/4174484/internetpanelconsumentenbond.jpg Help mee met onze tests

Dankzij ons internetpanel brengen we haarscherp de kwaliteit van producten en diensten in kaart.
Doe ook mee!