Hoe wij matrassen testen

Selectie van te testen producten

Voorafgaand aan iedere test bepaalt de Consumentenbond welke matrassen getest gaan worden. De selectie vindt plaats binnen een zekere  afbakening. Denk hierbij aan bijvoorbeeld een prijsrange, type matras en afmeting van het matras. De bond koopt de geselecteerde producten vervolgens zelf in en stuurt ze naar een gespecialiseerd, onafhankelijk laboratorium waar het  testwerk wordt uitgevoerd.

De matrassen worden uitgebreid getest op onder andere de volgende punten:

 • hardheid;
 • vochttransport;
 • levensduur;
 • lichaamsondersteuning.

De aspecten apart bekeken

Bekijk de video

Wij testen matrassen uitgebreid in een laboratorium. Wij onderzoeken de technische eigenschappen van de matrassen. Dit zijn allemaal eigenschappen die je niet zelf kunt vaststellen bij het proefliggen en door het matras goed te bekijken. Of de matras ook aansluit bij je persoonlijke voorkeuren en lichaamskenmerken, kun je beter zelf vaststellen door te gaan proefliggen in de winkel. Lees ook de kooptips. Bespreek lichamelijke en vooral medische klachten met de - liefst niet merkgebonden - verkoper!

Testmethode

LET OP: sinds de zomer van 2014 worden matrassen volgens een uitgedunde testmethode getest, en zijn weegpercentages veranderd. Voor matrassen die getest zijn sinds 2013 hebben we de testscore opnieuw berekend, op basis van de nieuwe criteria. Hierdoor kunnen Testoordelen voor deze matrassen iets lager of hoger uitpakken dan eerst.

Alleen de oordelen voor de matrassen die we testten volgens de Testmethode 2014 mogen we met elkaar vergelijken, en kunnen Beste koop of Beste uit de test zijn. Geschrapte testonderdelen die bij oudere matrassen wel zijn getest, worden nog wel weegegeven in de Vergelijker, maar niet meer meegewogen in de Testoordelen.  

Lichaamsondersteuning

Lichaamsondersteuning rug 1Een matras moet je lichaam goed ondersteunen en je ontspannen laten liggen. Zware en lichte, korte en lange personen liggen ruggelings en zijdelings op de matras, waarin sensoren zitten die de mate van ondersteuning aangeven op belangrijke punten van het lichaam, zoals hoofd en nek, schouders, lende, bil, heup en hiel. Een matras krijgt een goede score als zowel lange, zware als korte, lichte mensen goede ondersteuning hebben. In de matrassenvergelijker geven we apart aan hoe de ondersteuning is voor mensen die op hun rug slapen en voor wie vooral op de zij slaapt.

Levensduur boxspring_hoe_getest2

Een wals van 140 kilo rolt 30.000 keer over de matrassen heen en weer: dit simuleert een gemiddeld gebruik van 8-10 jaar.

Na die test bekijken we alle technische eigenschappen opnieuw:

 • Hoeveel dikte heeft het matras verloren?
 • Hoeveel stevigheid heeft het matras verloren?;
 • Ondersteunt het matras het lichaam nog goed?

Schade

Na de levensduurtest gaan we ook na of de matras van buiten of van binnen schade heeft opgelopen. Aan de buitenkant kan die schade bestaan uit scheuren in of pilling van de tijk. Aan de binnenkant checken we scheuren of andere beschadigingen in de binnenlagen schuim, of de veren en eventueel de pockets waar ze in zitten nog intact zijn, en andere beschadigingen. De schade drukken we uit in een apart oordeel. Een lager oordeel voor schade betekent niet per se een lager oordeel voor de levensduur van een matras. Als de schade geen invloed heeft op de levensduur - bijvoorbeeld bij scheurtjes in de zakjes van de pocketvering - heeft het lagere oordeel voor de schade geen invloed op het oordeel voor levensduur.

Vochtregulatie 

's Nachts transpireer je behoorlijk. Het is daarom belangrijk dat een matras snel het vocht kan opnemen en het vervolgens afstaat aan de omgeving. In een klimaatkamer wordt gemeten hoeveel vocht de matras opneemt en afgeeft aan de lucht. Hoe meer vocht de matras kan opnemen én weer afgeeft aan de lucht, des te hoger het oordeel voor Vochttransport. Een erg belangrijke eigenschap dus als je in bed veel transpireert!

Isolatie

In de klimaatkamer testen we ook de isolatie van de matras, oftewel of een matras de lichaamswarmte tijdens de nacht vasthoudt, of juist afgeeft. Dit testen we door in de klimaatkamer te meten hoeveel energie nodig is om een koperplaat van 37°C op temperatuur te houden. Omdat het van persoon tot persoon verschilt of die liever een matras wil die de lichaamswarmte goed vasthoudt, of liever een die de warmte snel afgeeft, geven we geen oordeel over de isolatie, maar geven we aan of de matras koel, warm of neutraal aanvoelt. Wie het 's nachts snel koud heeft, kan beter voor een warme matras kiezen.  

Veerkracht

Twee stempels ter hoogte van schouder en heup worden in de matras gedrukt om te kijken of de onderrug goed wordt ondersteund.

Hardheid

Test hardheid 1We kopen in beginsel - dat wil zeggen: als we die keus hebben - altijd matrassen in die als 'hard' of 'firm' of 'stevig' worden verkocht. Of de matras ook in vergelijking met andere matrassen 'hard' of 'stevig' is, meten we door een stempel met een vaste kracht in de matras te duwen.

Nabewegen na omdraaien 

Beweegt een matras na, nadat je je hebt omgedraaid? We meten de stabilisatie van een matras. Hierbij wordt een schok - die het draaien van een lichaam moet nabootsten - op het matras toegepast. Vervolgens wordt het aantal bewegingen geteld totdat de matras stil blijft liggen. Uit antroposifisch onderzoek blijkt dat mensen het niet fijn vinden als de matras heel veel nabeweegt, maar ook niet als hij heel weinig of zelfs niet nabeweegt. Een laag oordeel voor stabilisatie hoeft dus niet per se te betekenen dat de matras te veel nabeweegt - het kan ook te weinig zijn.   

Hanteerbaarheid

Voor de levensduur en het onderhoud van een matras is het goed hem regelmatig te keren. Het is daarom ook raadzaam om voor een matras te kiezen die - ook volgens de fabrikant - aan beide zijden beslapen kan worden. Kan dat niet, dan is het wel aan te raden om het voeteneind en hoofdeind regelmatig te wisselen. Omdat keren de levensduur aanzienlijk kan verlengen, letten we erop of het mensen makkelijk gemaakt wordt om de matras te keren, bijvoorbeeld door stevige, voldoende grote handvatten aan de zijkant. Ook kijken we of de matras heel makkelijk doorbuigt, want dat maakt het ook lastiger om hem te keren. 

Testonderdelen geschrapt

In het najaar van 2014 schrapten we een aantal Testonderdelen, omdat ze ofwel afhankelijk zijn van persoonlijke smaak, zelf beoordeeld kunnen worden in de winkel, of te weinig zeggen over de daadwerkelijke kwaliteit van een matras.

 • Drukverdeling Dit testonderdeel bleek uiteindelijk nauwelijks verband te hebben met de objectieve kwaliteit van een matras.
 • Comfort Bij het comfort werd beoordeeld hoe het matras inzakt als je erop gaat liggen, en hoe de tijk aanvoelt. Dit testonderdeel is geschrapt omdat je bij het proefliggen zelf kunt constateren of je de manier waarop de matras inzakt prettig vindt, en hoe de tijk aanvoelt. Bovendien lig je niet rechtstreeks op het matras, dus hoe het matras aanvoelt is niet zo heel relevant.  
 • Afwerking Dit is opnieuw een eigenschap die je zelf kunt beoordelen in de winkel, en zegt bovendien niets over de 'interne' kwaliteit van de matras. Kijk ook bij de kooptips.  
 • Geur Sommige matrassen die we testten geuren niet of nauwelijks, andere ruiken heel sterkt. Maar bij alle matrassen die we testten, blijken zelfs de sterkste geuren na enkele dagen luchten verdwenen te zijn. Daarom testen we dit niet meer.
 • Geluid Het geluid dat een matras maakt en of je dat storend vindt, kun je zelf beoordelen bij het proefliggen.   

Voor alle matrassen die getest zijn vanaf 2013 is het Testoordeel omgerekend. Het is daardoor mogelijk dat eerder geteste matrassen een hoger of juist lager Testoordeel hebben dan eerst.

Vergelijk de matrassen zelf

Log in of maak gratis kennis en bekijk de testresultaten.

Predicaten

De Consumentenbond test producten en diensten en geeft die vervolgens een Testoordeel mee. Naast dat Testoordeel wordt ook een richtprijs van een product of dienst bepaald. Op basis daarvan wordt de prijs/kwaliteitverhouding berekend en kan een getest product of een dienst binnen zijn groep of categorie een predicaat meekrijgen.

Bedrijven mogen onder heldere voorwaarden een licentie nemen op het uitgedeelde predicaat, zodat ze het logo in hun reclame-uitingen kunnen gebruiken.

 • Beste uit de test

  Beste uit de test
  Producten in deze groep hebben de beste kwaliteit. Ze hebben een Testoordeel dat weergegeven wordt in een rapportcijfer.
 • Beste koop

  Beste koop
  Dit zijn producten die een goede prijs-kwaliteitverhouding bieden bij de door ons genoemde richtprijs. Ze hebben een Testoordeel dat weergegeven wordt in een rapportcijfer. Dat rapportcijfer is minimaal een 6,0.
 • Afrader

  Afrader
  Dit zijn producten en/of diensten die een slechte kwaliteit bieden en daarom niet aan te bevelen/koopwaardig zijn, ongeacht de prijs. Ze hebben een Testoordeel dat weergegeven wordt in een rapportcijfer. Dat rapportcijfer is lager dan een 3,0.

Doe mee

Kun jij helpen?
matras pocket platinum de luxe
heer W.H. van Hout,
Stel een vraag
Laatste review
Auping Cresto pocket
E v.d Berg
50.0 procent
/tests/afbeeldingen/4174484/internetpanelconsumentenbond.jpg Help mee met onze tests

Dankzij ons internetpanel brengen we haarscherp de kwaliteit van producten en diensten in kaart.
Doe ook mee!