Hoe wij matrassen testen

De Consumentenbond koopt de geselecteerde producten zelf in en stuurt ze naar een gespecialiseerd, onafhankelijk laboratorium waar het testwerk wordt uitgevoerd.

De matrassen worden uitgebreid getest op onder andere de volgende punten:

 • lichaamsondersteuning
 • hardheid
 • vochttransport
 • levensduur

Testrapport matrassen (€4,50)

 • Meer dan 60 matrassen getest
 • Hard, zacht, pocketvulling of toch schuim?
  Inclusief handige koopwijzer vol tips
 • Met 'Beste uit de test' en 'Beste koop'
 • Dagelijks up-to-date testresultaten

testresultaten pdf

De aspecten apart bekeken

Voorafgaand aan iedere test bepaalt de Consumentenbond welke matrassen getest gaan worden. Daarbij spelen verschillende afwegingen een rol:

 • Representatieve afspiegeling van de markt. We streven ernaar om in onze Matrassenvergelijker met onze merk- en modelkeus een goede afspiegeling te geven van de markt. Dat betekent dat we van grote, veelverkochte merken - zoals Auping, Ikea en BeterBed - soms zelfs wel 7 modellen testen. En van veel kleinere en minder verkochte merken, zoals Ravensberger en Ubica, maar 1.
 • Goede verkrijgbaarheid. Voordat we een matras inkopen om te testen, vragen we na bij de fabrikant hoelang dat model nog precies in die uitvoering te koop zal zijn. Als blijkt dat een model binnen aanzienlijke tijd van de markt zal verdwijnen, heeft het geen zin om die matras te testen en kiezen we voor een andere. Dit heeft als gevolg dat merken die veel van collectie wisselen, zoals Leen Bakker en Kwantum, vaker buiten de boot vallen dan merken die hun modellen veel langer in de collectie hebben.
 • Voor iedereen te koop. We kiezen voor merken, modellen en uitvoeringen die in principe voor iedereen te koop zijn. Matrassen die op maat, op speciale bestelling of met bijzondere  - bijvoorbeeld medische - aanpassingen gemaakt worden, worden daarom niet getest.
 • Verkrijgbaar in 200x90 cm. Matrassen van verschillende maten kunnen verschillend scoren in bijvoorbeeld lichaamsondersteuning en levensduur. Daarom hebben alle matrassen die we testen dezelfde afmeting: 200x90 cm. Dit is momenteel de meestverkochte maat.
 • Goedkoopste uitvoering. Van grote merken worden bepaalde modellen soms in allerlei uitvoeringen verkocht: meer pocketveren, een luxere tijk, met een lengte van 210 cm, etc. Om het zo goed mogelijk vergelijkbaar te houden, kiezen we altijd voor de goedkoopste uitvoering in de afmeting 200 x 90.

Video: 'Hoe wij matrassen testen'

Bekijk de video

Wij testen matrassen uitgebreid in een laboratorium. Wij onderzoeken de technische eigenschappen van de matrassen. Dit zijn allemaal eigenschappen die je niet zelf kunt vaststellen bij het proefliggen en door het matras goed te bekijken. Of de matras ook aansluit bij je persoonlijke voorkeuren en lichaamskenmerken, kun je alleen zelf vaststellen door te gaan proefliggen in de winkel. Lees ook de kooptips. Bespreek slaapklachten met de - niet merkgebonden - verkoper.

Vraag bij medische klachten eerst advies van een arts, in plaats van aan een winkel die er commercieel belang bij kan hebben om een bepaalde matras te verkopen!

Testmethode

Let op: sinds de zomer van 2014 zijn voor de matrassen de testcriteria en de weegpercentages veranderd. Voor matrassen die getest zijn sinds 2013 hebben we de testscore opnieuw berekend, op basis van de nieuwe criteria en weegpercentages. Hierdoor kunnen Testoordelen voor deze matrassen iets lager of hoger uitpakken dan eerst.

Alleen de oordelen voor de matrassen die we testten volgens de Testmethode 2014 mogen we met elkaar vergelijken, en kunnen Beste koop of Beste uit de test zijn. Geschrapte testonderdelen die bij oudere matrassen wel zijn getest, worden nog wel weegegeven in de Vergelijker, maar niet meer meegewogen in de Testoordelen.  

Lichaamsondersteuning

Lichaamsondersteuning rug 1Een matras moet je lichaam goed ondersteunen en je ontspannen laten liggen. Hoe goed een matras je lichaam ondersteunt, hangt ook af van je lichaamsvormen: iemand die bovengemiddeld zwaar is, of hele brede heupen of schouders heeft, stelt strengere eisen aan de lichaamsondersteuning dan hele lichte personen, en mensen die heel rechte lichaamscontouren hebben. Er zijn vele varianten en combinaties mogelijk van lichaamsvormen en -gewicht. Het is zonde om ons hele testbudget te besteden aan het testen van als die verschillende varianten. In plaats daarvan testen we met twee uitersten: lichte, korte vrouwen (zo'n 55 kg en 1m65) en zware, lange mannen (ruim 100 kg en zo'n 1m92 lang). Proefpersonen met deze lichaamskenmerken liggen op hun rug en op hun zij op de matras, waarin sensoren zitten die de mate van ondersteuning aangeven op belangrijke punten van het lichaam, zoals hoofd en nek, schouders, lende, bil, heup en hiel. 

In de matrassenvergelijker staan 6 verschillende scores voor Lichaamsondersteuning:

Lichaamsondersteuning bij slapen op de rug:

 • Voor een klein, licht vrouwelijk postuur
 • Voor een lang, zwaar mannelijk postuur
 • Gemiddeld

Lichaamsondersteuning bij slapen op de zij:

 • Voor een klein, licht vrouwelijk postuur
 • Voor een lang, zwaar mannelijk postuur
 • Gemiddeld.

De totale scores voor Lichaamsondersteuning zijn een gemiddelde van die voor het kleinere, lichtere vrouwelijke postuur en voor het zware, lange mannelijke postuur. Hoe zwaarder en/of gevormder je bent, des te meer je moet letten op de score voor de lichaamsondersteuning van het zware, mannelijke postuur.   

Levensduur boxspring_hoe_getest2

Een wals van 140 kilo rolt 30.000 keer over de matrassen heen en weer. Dit simuleert een gemiddeld gebruik van 8-10 jaar.

Na die test bekijken we alle technische eigenschappen opnieuw:

 • Hoeveel dikte heeft het matras verloren?
 • Hoeveel stevigheid heeft het matras verloren?
 • Ondersteunt het matras het lichaam nog goed?

Schade

Na de levensduurtest gaan we ook na of de matras van buiten of van binnen schade heeft opgelopen. Aan de buitenkant kan die schade bestaan uit scheuren in of pilling van de tijk. Aan de binnenkant checken we scheuren of andere beschadigingen in de binnenlagen schuim, of de veren en eventueel de pockets waar ze in zitten nog intact zijn, en andere beschadigingen. De schade drukken we uit in een apart oordeel. Een lager oordeel voor schade betekent niet per se een lager oordeel voor de levensduur van een matras. Als de schade geen invloed heeft op de levensduur - bijvoorbeeld bij scheurtjes in de zakjes van de pocketvering - heeft het lagere oordeel voor de schade geen invloed op het oordeel voor levensduur.

Ventilatie 

's Nachts transpireer je behoorlijk. Het is daarom belangrijk dat een matras goed ventileert. Daarmee bedoelen we dat de matras snel lichaamsvocht kan opnemen en vervolgens weer afstaan aan de omgeving. In een klimaatkamer wordt gemeten hoeveel vocht de matras opneemt en afgeeft aan de lucht. Hoe meer vocht de matras opneemt én weer afgeeft aan de lucht, des beter de ventilatie. Een erg belangrijke eigenschap dus als je in bed veel transpireert!

Isolatie

Een matras kan warm, koel of neutraal aanvoelen. In hoeverre de matras de lichaamswarmte vasthoudt en dus warm aanvoelt, of juist de lichaamswarme makkelijk afvoert en koel aanvoelt, testen we in de klimaatkamer in een omgeving van 0 °C. In die omstandigheden meten we hoeveel energie nodig is om een koperplaat van 37°C op temperatuur te houden. Omdat het van persoon tot persoon verschilt of die liever een matras wil die goed isoleert en dus warm aanvoelt, of die minder isoleert en koel aanvoelt, geven we geen oordeel over de isolatie, maar geven we aan of de matras koel, warm of neutraal is. Wie het 's nachts snel koud heeft, kan beter voor een warme matras kiezen.  

Veerkracht

Meten van veerkracht 1Twee stempels ter hoogte van schouder en heup worden in de matras gedrukt om te kijken of de onderrug goed wordt ondersteund. Dit is een indicatie voor het comfortgevoel van de matras: hoe hoger het oordeel voor de veerkracht, des te comfortabeler hij aanvoelt.  

Hardheid

We kopen in beginsel - dat wil zeggen: als we die keus hebben - matrassen in die als 'hard' of 'firm' of 'stevig' worden verkocht. Maar omdat er geen standaard is voor wat 'hard' of 'zacht' is, kunnen fabrikanten alleen zeggen hoe hard hun matras is ten opzichte van andere matrasmodellen van hetzelfde merk. Maar het kan best zijn dat een matras die bij Eastborn als 'hard' wordt gekwalificeerd, zachter is dan een matras die bij Ikea als 'zacht' wordt verkocht. Daarom bepalen wij van alle matrassen volgens dezelfde methode de hardheid van de matras. Zo weet je of de matras ook in vergelijking met matrassen van andere merken hard of zacht is. Dat meten we door een stempel met een vaste kracht in de matras te duwen.

Maar let op: het hangt ook af van de soort matras hoe hard hij wordt ervaren. Zo zal een 'harde' pocketveringmatras harder aanvoelen dan een net zo 'harde' geheugenschuimmatras. Ga dus altijd proefliggen om vast te stellen hoe prettig je de hardheid van de matras vindt.   

Bij deze test wordt ook de dikte van de matras tot op de millimeter gemeten.  

Traagschuimeffect

Traagschuim kan als eigenschap hebben dat het sterk reageert op de kamertemperatuur. In een koude kamer voelt zulk traagschuim keihard aan. Het wordt pas zachter als je er een tijdje op ligt. Omdat veel mensen dit heel vervelend vinden, meten we bij traagschuimmatrassen hoe sterk het traagschuim reageert op de kamertemperatuur. 

Nabewegen na omdraaien  Stabilisatietest 1

Beweegt een matras na, nadat je je hebt omgedraaid? We meten de stabilisatie van een matras. Hierbij laat het lab van een bepaalde hoogte een gewicht vallen op de matras. Dit bootst het draaien van een lichaam na. Een computer telt het aantal bewegingen totdat de matras stil blijft liggen. Uit antropologisch onderzoek blijkt dat mensen het niet fijn vinden als de matras heel veel nabeweegt, maar ook niet als hij heel weinig of zelfs niet nabeweegt. Een laag oordeel voor 'nabewegen na omdraaien' hoeft dus niet per se te betekenen dat de matras te veel nabeweegt - het kan ook te weinig zijn.   

Hanteerbaarheid

Voor de levensduur en het onderhoud van een matras is het goed hem regelmatig te keren. Het is daarom prettig als een matras aan beide zijden beslapen kan worden. Kan dat niet, dan is het wel aan te raden om het voeteneind en hoofdeind regelmatig te wisselen. Omdat keren de levensduur aanzienlijk kan verlengen, letten we erop of het mensen makkelijk gemaakt wordt om de matras te keren, bijvoorbeeld door stevige, voldoende grote handvatten aan de zijkant, en als die ontbreken of de tijk zelf nog grip biedt. Ook kijken we of de matras heel makkelijk doorbuigt, want dat maakt het ook lastiger om hem te keren. 

Testonderdelen geschrapt

In het najaar van 2014 schrapten we een aantal Testonderdelen, omdat ze ofwel afhankelijk zijn van persoonlijke smaak, zelf beoordeeld kunnen worden in de winkel, of te weinig zeggen over de daadwerkelijke kwaliteit van een matras.

 • Drukverdeling. Dit testonderdeel bleek uiteindelijk nauwelijks verband te hebben met de objectieve kwaliteit van een matras.
 • Comfort. Bij het comfort werd beoordeeld hoe het matras inzakt als je erop gaat liggen, en hoe de tijk aanvoelt. Dit testonderdeel is geschrapt omdat je bij het proefliggen zelf kunt constateren of je de manier waarop de matras inzakt prettig vindt, en hoe de tijk aanvoelt. Bovendien lig je niet rechtstreeks op het matras, dus hoe het matras aanvoelt is niet zo heel relevant.  
 • Afwerking. Dit is opnieuw een eigenschap die je zelf kunt beoordelen in de winkel, en zegt bovendien niets over de 'interne' kwaliteit van de matras. Kijk ook bij de kooptips.  
 • Geur. Sommige matrassen die we testten geuren niet of nauwelijks als ze gloednieuw zijn, andere ruiken heel sterk. Maar bij alle matrassen die we testten, blijken zelfs de sterkste geuren na enkele dagen luchten verdwenen te zijn. Daarom testen we dit niet meer.
 • Geluid. Het geluid dat een matras maakt en of je dat storend vindt, kun je zelf beoordelen bij het proefliggen.

Materialen niet beoordeeld

Fabrikanten geven graag hoog op over materialen die gebruikt worden voor de tijk en de vulling. Ook in de winkel wordt nog weleens bewust de suggestie gewekt dat een bepaalde matras goed is 'omdat' er bepaalde materialen - meestal met welluidende namen - zijn gebruikt. De Consumentenbond laat dergelijke marketingpraat buiten beschouwing bij zijn tests. Een fabrikant heeft namelijk de effecten van bepaalde materialen grotendeels in eigen hand door de manier waarop hij de materialen in zijn matras verwerkt. Zo kunnen de ventilerende eigenschappen van een bepaalde schuimsoort of ander materiaal helemaal wegvallen als ze bovenop een ander materiaal wordt bevestigd die niet goed ventileert. Daarom test de Consumentenbond liever de technische eigenschappen van de matras in zijn geheel in plaats van blind te varen op wat fabrikanten beweren over de individuele materialen.

Voor alle matrassen die getest zijn vanaf 2013 is het testoordeel omgerekend. Het is daardoor mogelijk dat eerder geteste matrassen een hoger of juist lager testoordeel hebben dan eerst.

Predicaten

De Consumentenbond test producten en diensten en geeft die vervolgens een testoordeel mee. Naast dat testoordeel wordt ook een richtprijs van een product of dienst bepaald. Op basis daarvan wordt de prijs/kwaliteitverhouding berekend en kan een getest product of een dienst binnen zijn groep of categorie een predicaat meekrijgen.

Bedrijven mogen onder heldere voorwaarden een licentie nemen op het uitgedeelde predicaat, zodat ze het logo in hun reclame-uitingen kunnen gebruiken.

 • Beste uit de test

  Beste uit de test
  Producten in deze groep hebben de beste kwaliteit. Ze hebben een Testoordeel dat weergegeven wordt in een rapportcijfer.
 • Beste koop

  Beste koop
  Dit zijn producten die een goede prijs-kwaliteitverhouding bieden bij de door ons genoemde richtprijs. Ze hebben een Testoordeel dat weergegeven wordt in een rapportcijfer. Dat rapportcijfer is minimaal een 6,0.
 • Afrader

  Afrader
  Dit zijn producten en/of diensten die een slechte kwaliteit bieden en daarom niet aan te bevelen/koopwaardig zijn, ongeacht de prijs. Ze hebben een Testoordeel dat weergegeven wordt in een rapportcijfer. Dat rapportcijfer is lager dan een 3,0.

Doe mee

Kun jij helpen?
Kan in een ledikant met verstelbaar hoofd- en voetenend ( met lattenbodem) een zodanige matras dat het een boxspring wordt?
heer G.H.J. Nijland,
Stel een vraag
Laatste review
Ikea Malvik
Maarten
63.3333333333333 procent
/tests/afbeeldingen/4174484/internetpanelconsumentenbond.jpg Help mee met onze tests

Dankzij ons internetpanel brengen we haarscherp de kwaliteit van producten en diensten in kaart.
Doe ook mee!