Mobiele telefoons en abonnementen
Extra informatie

Smartphone back-up maken

Bij het maken van een back-up wordt van je gegevens een kopie gemaakt. Op die manier gaan je gegevens niet verloren als er iets fout gaat. Bepalend voor het maken van een back-up van je smartphone is het besturingssysteem waarop je telefoon draait.

iOS

Smartphone backup maken iOSDe eenvoudigste manier om op je iPhone een back-up te maken, is in iCloud. iCloud is Apple's eigen online-opslagdienst. Een iCloud-account maak je gemakkelijk aan op je iPhone. Ga hiervoor naar Instellingen > iCloud > Log in met uw Apple ID. Voer hier je Apple ID in en je bent klaar om een back-up te maken. Zorg dat je verbonden bent met wifi. De back-up maak je nu als volgt:

Instellingen > iCloud > Vink aan waar je een back-up van wilt maken > Reservekopie > Vink 'iCloud-reservekopie' aan > Maak nu reservekopie

Heb je dit aangezet, dan worden er automatisch nieuwe back-ups gemaakt wanneer je de iPhone oplaadt. Via 'Beheer opslag' (Instellingen > iCloud > Opslag) kun je zien wat je in iCloud hebt opgeslagen. Je kunt hier handmatig nog aan- of uitvinken welke app-data je wilt bewaren. Ook kun je hier een reservekopie verwijderen om ruimte vrij te maken voor een nieuwe.

Meer lezen? Zorg niet alleen voor een goede back-up, maar ook voor goede privacy-instellingen.

Android

Smartphone backup maken AndroidNet als bij iOS maak je voor Android het eenvoudigst een back-up in de cloud. De back-up is dan gekoppeld aan je Google-account en wordt opgeslagen bij Google. 
Zo maak je de back-up op je toestel:

Instellingen > Back-up maken en resetten > Back-up maken van mijn gegevens of Instellingen > Privacy > Back-up mijn gegevens (bij oudere Androidversies)

Zodra je de back-up functie hebt aangezet zal Android op de achtergrond automatisch back-ups van je gegevens maken. Heb je een smartphone met een Androidversie lager dan 4.4 dan moet je apart aangeven dat je ook contactpersonen en telefoonnummers wilt opslaan. Bij de meeste Android-smartphones gaat dat als volgt: Contacten > druk op de menuknop om instellingen weer te geven > tik op samenvoegen met Google.

Van foto's en video's kun je ook automatisch back-ups laten maken. Ga hiervoor naar: de Foto's-app > druk op de menuknop van je toestel > druk op Instellingen > Automatische back-up en vink de functie aan. Wil je zien wat je allemaal hebt opgeslagen, dan kun je in je Google Dashboard kijken.

Meer lezen? Back-up gemaakt? Update dan nu je smartphone.

Windows Phone

Windows Phone back-up mockupOok voor Windows Phone kun je een back-up maken naar de cloud van Microsoft. De back-up wordt opgeslagen in Microsoft's online opslagdienst OneDrive. Zo maak je de back-up op je toestel:

Toepassingen > Instellingen > Back-up > Applijst & instellingen > zet de schakelaar om naar 'Ingeschakeld'

Ga nu terug naar het vorige menu en doe hetzelfde voor sms-berichten en foto's. Windows Phone maakt nu automatisch een back-up van deze gegevens zodra je een wifi-verbinding hebt. Let wel op, ben je een week niet verbonden met wifi, dan wordt een back-up gemaakt via een mobiele dataverbinding. Zorg er dus in het buitenland voor dat de back-up-functie is uitgeschakeld. Je foto's zijn nu ook vanaf de browser te benaderen. Ga hiervoor naar Microsoft's Onedrive en log in met je Microsoft-account.

Voor de aankomende update Windows Phone 10 gaat het net iets anders: Instellingen > Bijwerken en herstellen > Back-up > zet de schakelaars op Aan. Ga voor het maken van een back-up van foto's en video's naar Instellingen > Systeem > Foto's en camera. Als je een back-up van je sms-berichten wilt maken, ga je naar Instellingen > Systeem > Berichten.

Meer lezen?Je mobiel of tablet verkopen of afdanken.

Deel bericht via: