Mobiele telefoons en abonnementen
Extra informatie

Smartphone back-up maken

Besturingssystemen smartphonesHoe vaak hoor je niet dat iemand zijn hele contactenlijst kwijt is en je nummer opnieuw moet vragen? Een situatie als dit is makkelijk te voorkomen door een back-up te maken van je smartphone. Er wordt dan van de meeste gegevens een kopie gemaakt. Handig want onze smartphone staat tegenwoordig steeds vaker vol met belangrijke informatie.

Bepalend voor het maken van een back-up van je smartphone is het besturingssysteem waarop je telefoon draait. Dit is namelijk voor elk besturingssysteem anders. Kies je eigen besturingssysteem en lees hoe je een back-up maakt.

iOS

iOS 7Heb je een iPhone van Apple dan draait je telefoon op Apple's eigen besturingssysteem iOS. De laatste versie hiervan is iOS 7. Sinds iOS 5 is er bij dit besturingssysteem een back-up-functie ingebouwd. Een herstelkopie maken van je iPhone kan op 2 manieren: draadloos via iCloud of via iTunes op je pc. 

Via iCloud
Je kunt een back-up maken van je telefoon in iCloud, Apple's eigen clouddienst. Dit houdt in dat er een back-up van je gegevens wordt gemaakt die bewaard wordt op de servers van Apple. Het wordt dus bij Apple opgeslagen en niet op de harde schijf van je computer. Dit gaat geheel draadloos, via je telefoon zelf en via het internet.

Account
Voor het maken van een back-up in iCloud heb je eerst een iCloud-account nodig. Die maak je gemakkelijk aan op je telefoon zelf. Ga hiervoor naar Instellingen > iCloud > Log in met uw Apple ID. Voer hier je Apple ID in en je bent klaar om gebruik te maken van iCloud. Apple geeft je gratis 5 GB aan opslagruimte voor het gebruik van iCloud en je reservekopie. Heb je meer ruimte nodig dan kun je extra opslagruimte Reservekopie maken iCloudkopen vanuit hetzelfde instellingenmenu. Je kan daarbij kiezen uit 10, 20 of 50 GB.

Reservekopie maken
Nadat je op iCloud bent ingelogd met je Apple ID kun je een reservekopie aanmaken. Zorg wel dat je verbonden bent met wifi, anders werkt het niet. De kopie maken gaat als volgt:

Instellingen > iCloud > Vink aan waar je een back-up van wilt maken > Opslag en reservekopie > Vink 'iCloud-reservekopie' aan > Maak nu reservekopie.

Hierna gaat het aanmaken van een kopie automatisch. Op de achtergrond wordt dan een kopie gemaakt zodra:

 • je verbonden bent met wifi;
 • je iPhone aan de oplader hangt;
 • en vergrendeld is.

Via 'Beheer opslag' (Instellingen > iCloud > Opslag en reservekopie) kun je zien wat je in iCloud hebt opgeslagen. Je kunt hier handmatig nog aan- of uitvinken welke app-data je wilt bewaren. Ook kun je hier een reservekopie verwijderen om ruimte vrij te maken voor een nieuwe.

Via iTunes op je pc
Als je niet wilt dat je gegevens bij Apple zelf worden opgeslagen maar op je harde schijf, dan kun je je iPhone ook nog altijd aan je pc koppelen. Voor het maken van een back-up op je pc heb je Apple's programma iTunes nodig. Zorg dat je de laatste versie hebt geïnstalleerd.

Reservekopie maken
Koppel je iPhone aan de pc met de usb-kabel en start iTunes op. Links in het menu van iTunes vind je je eigen iPhone. Klik je deze aan dan krijg je in het midden van het scherm informatie te zien over je iPhone. Bij het tabje Overzicht krijg je de optie te zien om een reservekopie aan te maken op je pc. Vink onder de taak 'Maak automatisch reservekopieën op' Deze computer aan. Klik nu op Maak reservekopie en iTunes zal een back-up van je iPhone maken op de pc.

Maak reservekopie iTunes 

Van welke gegevens wordt een kopie gemaakt?
De functie Een reservekopie maken zorgt ervoor dat een back-up wordt gemaakt van o.a. de volgende gegevens:

 • Gekochte muziek, films, apps en boeken
 • Foto's en video's in je filmrol
 • De instellingen van je iPhone
 • Contacten en agenda (alleen in iCloud), mail-accounts, bladwijzers
 • App-gegevens (de app zelf niet)
 • Thuisscherm en app-organisatie
 • Berichten in iMessage
 • Beltonen
 • Gespreksgeschiedenis

Van de muziek of films die je zelf op je iPhone hebt gezet en niet hebt aangeschaft via iTunes wordt geen back-up gemaakt. Deze blijven wel in iTunes staan. Er wordt van nog meer gegevens een kopie gemaakt. Naar complete lijst.

Let op!
De apps in de appstore worden vernieuwd. Heb je een iPhone 2G, 3G of 3GS met iOS 5 of lager dan kun je veel apps niet meer bijwerken omdat deze iOS 6 of 7 vereisen. De back-ups die je met iTunes op je pc of in de cloud maakt, zijn geen echte backups in de zin dat er een volledige kopie wordt gemaakt. Er wordt alleen opgeslagen welke apps je op je telefoon had staan. Bij het terugzetten van een backup worden de nieuwste versies van de app gedownload, en die werken dus niet altijd voor oudere iPhones. Pas dus op met het herstellen. Sommige apps kunnen dan niet meer worden teruggezet.

Lokale back-up en OS X Mavericks
Sinds de introductie van het besturingssysteem "Mavericks" voor Apple computers is het niet meer mogelijk om het adresboek en de agenda items, lokaal - dus via de eigen computer - te synchroniseren. Dat kan dan alleen nog via iCloud. Dit leverde veel kritiek op van consumenten of bedrijven die iCloud liever niet gebruiken. In een beta-versie van iTunes (die nu nog niet voor consumenten te downloaden is) wordt het in de toekomst weer mogelijk om deze onderdelen zonder iCloud te synchroniseren.

In iTunes voor Windows kan de hele iPhone wel via iTunes worden gesynchroniseerd.

Android

Android KitKatAndroid wordt ontwikkeld door Google en wordt door meerdere fabrikanten gebruikt als besturingssysteem voor hun smartphones. Op Android-telefoons is er ook de mogelijkheid om automatisch back-ups te laten maken van je telefoongegevens. Dit kan vanaf Android 2.0. Deze back-up is gekoppeld aan je Google-account. De belangrijkste gegevens van je smartphone worden dan opgeslagen op de servers van Google.

Een back-up maken
Heb je dus een Android-toestel met Android 2.0 of hoger, dan kun je gebruikmaken van de automatische back-upfunctie. Zorg eerst dat je Android-toestel gekoppeld is aan een Google-account. Dit doe je op je smartphone als volgt:

Ga naar Apps/toepassingen > Instellingen > Account(s en synchronisatie) > Account toevoegen > Google > log in met je Google-account

Android backupDe functie Back-up mijn gegevens is terug te vinden in het instellingenmenu maar de precieze plek verschilt per toestel. Meestal is de optie op 1 van de volgende plekken te vinden:

Instellingen > Back-up maken en terugzetten > Back-up mijn gegevens
Instellingen > Privacy > Back-up mijn gegevens
(bij oudere modellen)

Zodra je 'back-up mijn gegevens' hebt aangevinkt zal Android op de achtergrond automatisch back-ups van je gegevens maken.

Van welke gegevens wordt een kopie gemaakt?
Android maakt van verschillende gegevens een back-up. Dit zijn de belangrijkste gegevens waar een kopie van wordt gemaakt:

 • Apps uit de Google Play Store
 • Instellingen van je telefoon.
 • Agenda
 • Taken
 • Contacten
 • Chrome (bladwijzers etc)
 • Gmail
 • Google Documenten
 • Google Play Books
 • Locatiegeschiedenis
 • Appdata
 • Youtube-gegevens

Het maken van de back-up gebeurt geheel op de achtergrond. Enigszins fijn maar ook onhandig omdat je niet kunt zien of de back-up nou is afgerond of niet. Om te zien wat er is opgeslagen kun je naar Google Dashboard toe in een internetbrowser.

Ga hiervoor naar www.google.com/dashboard en login met je Google-account. Hier heb je een volledig overzicht over je opgeslagen Google gegevens.

Back-up dienst van de fabrikant
Standaard worden gegevens in Android opgeslagen op servers van Google. Als je gegevens niet bij Google wilt opslaan, dan bieden sommige telefoonfabrikanten die mogelijkheid via een extra programma.

Samsung Kies

Heb je een Samsung-toestel, dan kun je een lokale back-up maken op de computer met het programma Kies. Het programma is beschikbaar voor zowel Mac als Windows. Kies maakt een kopie van de volgende bestanden: contacten, S Memo, S Planner (kalenderevents), telefoonlogboek, S Health, berichten, video's, muziek, foto's, Story Album, ringtones, apps, alarmen, e-mail account informatie, en instellingen.

HTC Backup

HTC heeft een eigen back-up dienst voor de cloud: HTC Backup. Met de app sla je accounts, apps, bladwijzers, de indeling van je startscherm, instellingen, widgets en meer op in de cloud bij HTC. Hier is dus geen sprake van een lokale back-up maar een back-up op de servers van HTC. De app is te downloaden in de Google Play Store.

LG PC Suite

LG PC Suite is een programma voor het beheren van LG-telefoons met Android. De gratis software maakt reservekopieën van je bestanden, synchroniseert contacten (alsmede je kalender) en kopieert diverse soorten media naar je telefoon. Voor het synchroniseren van je data (contacten, je agenda, berichten) moet je wel eerst een account aanmaken, omdat de gegevens worden opgeslagen op de server van LG. Ook hier is sprake dus van data opslaan in de cloud en niet lokaal. Media kan wel lokaal op je computer worden opgeslagen.

Huawei HiSuite

Heb je een telefoon van Huawei met Android, dan kun je HiSuite downloaden. Het programma is alleen beschikbaar voor Windows. Met het programma kun je lokaal een kopie maken van contacten, smsjes, je agenda, media en andere bestanden.

Sony PC Companion

Sony heeft ook een eigen software programma voor het maken van een kopie van je smartphone op de computer, PC Companion (Bridge voor Mac). PC Companion is een verzameling hulpmiddelen en applicaties waarmee je je Sony-toestel kunt verbinden met een computer. Het programma biedt software-updates voor je telefoon, beheer van contacten en agenda’s, en een functie voor back-up en herstel voor de content in je telefoon.

We geven bij iedere telefoon een oordeel voor het maken van backups op de computer. Zie hiervoor de productvergelijker. 

Contactpersonen en telefoonnummers
Android heeft ook de mogelijkheid om je contactpersonen en telefoonnummers op te slaan. Je contacten worden dan gesynchroniseerd met je Google-account. In Android 4.4 KitKat op Google's eigen Nexus-toestellen gebeurt dit automatisch. Op andere toestellen moet je soms nog aangeven dat je dit wilt doen. De manier waarop je dit moet doen verschilt per toestel. Raadpleeg hiervoor dus de site van de fabrikant. Bij de meeste Android-smartphones gaat het als volgt:

Contacten > druk op de menuknop om instellingen weer te geven > tik op samenvoegen met Google.

Nieuw toegevoegde contacten zullen dan ook terug te vinden zijn in je Google-account, en andersom. 

Back-up foto's AndroidFoto's en video's
Om foto's en video's van je Android-smartphone goed te bewaren kun je ze laten synchroniseren met een online dienst zoals Google+. Om alles bij elkaar te hebben is de nieuwe Google+- foto's-app erg handig. Zorg dat je Google+-app is geüpdatet. De laatste update geeft je namelijk een nieuwe app genaamd Foto's. Zo sla je je foto's bij Google op:

Open de Foto's-app > druk op de menuknop van je toestel > druk op Instellingen > Automatische back-up > vink de functie aan.

Er zal nu automatisch een back-up gemaakt worden van al je foto's. In hetzelfde menu kun je diverse instellingen regelen. Je opgeslagen foto's zijn terug te zien in de browser van google. Surf hiervoor naar Google, log in met je Google-account en druk op 'Foto's'. Standaard krijg je gratis 15 GB aan ruimte om foto's en dergelijke op te slaan.  

Windows Phone

Windows Phone 8Heb je een smartphone die draait op Windows Phone 8, dan is het ook heel makkelijk een back-up naar de cloud van Microsoft te maken. Dat gaat als volgt op je mobiel:

Ga naar Toepassingen > Instellingen > Back-up > Applijst & instellingen > zet de schakelaar om naar 'Ingeschakeld'

Ga nu terug naar het vorige menu en doe hetzelfde voor sms-berichten en foto's. Windows Phone maakt nu automatisch een back-up van deze gegevens zodra je een wifi-verbinding hebt. Let wel op, ben je een week niet verbonden met wifi dan wordt een back-up gemaakt via een mobiele dataverbinding. Zorg er dus in het buitenland voor dat de back-up-functie is uitgeschakeld.

Windows Phone 8 backupVan de volgende gegevens wordt een kopie gemaakt:

 • App-lijst (geen appgegevens)
 • Oproepgeschiedenis
 • Themakleur
 • Accounts
 • Favorieten voor Internet Explorer
 • Diverse andere instellingen van je telefoon zoals sms-berichten en e-mailaccounts.
 • Foto's en video's.

Je foto's zijn nu ook vanaf de browser te benaderen. Ga hiervoor naar Microsoft's Skydrive en log in met je Microsoft-account.

Office-bestanden die je lokaal op je telefoon aanmaakt worden niet in de cloud opgeslagen. Die zal je naar jezelf moeten e-mailen. Werkte je al vanuit Skydrive met Office-bestanden dan zijn je bestanden altijd veilig en staan ze al in Skydrive.

BlackBerry 10 OS

BlackBerry OS 10Heb je een BlackBerry met BlackBerry OS 10 erop (laatste versie van het besturingssysteem), dan kun je een back-up maken via BlackBerry Link. BlackBerry Link is desktopsoftware die je helpt om je toestel te synchroniseren met je pc of mac. Je kunt het downloaden voor Windows en Mac. Voor die programma heb je je BlackBerry ID nodig.

Heb je eenmaal BlackBerry geïnstalleerd en je toestel aan je pc of mac gehangen, dan maak je als volgt een back-up:

Op een Windows pc: 

 • Open BlackBerry Link.
 • Klik aan de zijkant van het programma op je eigen toestel.
 • Klik op Back-up maken en terugzetten.
 • Klik op Back-up maken van toestelgegevens.

  BlackBerry Link backup

Op een Mac:

 • Open BlackBerry Link.
 • Klik onderaan het programma je eigen toestel.
 • Klik op Instellingen (dit is het tandwiel rechtsbovenin) en vervolgens op Nu back-up maken.

Onder Instellingen kun je zien en aanpassen van welke gegevens een back-up wordt gemaakt.

Deel bericht via: