Mobiele telefoons en abonnementen
Extra informatie

Android, iPhone of Windows Phone

Het besturingssysteem van een mobiele telefoon bepaalt in grote mate het gebruiksgemak, maar ook welke apps je kunt gebruiken. Android, iOS (iPhone) en Windows Phone hebben allemaal zo hun sterke kanten. De keuze voor een systeem is vooral persoonlijk: kies het systeem dat het beste bij je past. Android en Windows Phone bieden veel keuze in toestellen, van betaalbaar tot toptelefoon. iOS staat alleen op de dure iPhones van Apple.

Net zoals computers draaien op Windows, Mac OS of  Linux, hebben ook alle mobiele telefoons een besturingssysteem. Vooral bij smartphones speelt het mobiele besturingssysteem een steeds grotere rol. Het bepaalt namelijk het gemak van de bediening.

Ook de apps die je op een smartphone kunt installeren verschillen per mobiel besturingssysteem. De belangrijkste mobiele besturingssystemen zijn Android, iOS (iPhone) en Windows Phone.

AndroidiOS (iPhone)Windows Phone
Groot app-aanbodGroot app-aanbod Redelijk app-aanbod
Veel instellingenGemiddeld aantal instellingenWeinig instellingen
Eigen foto-achtergrondEigen foto-achtergrondAlleen zwart of wit met één keuzekleur
Weinig privacy-instellingenGoede privacy-instellingenWeinig privacy-instellingen
Widgets met live-informatieSymbool geeft aantal nieuwe items per app aanTegels met live-informatie
Bestanden uitwisselen zonder aparte software Bestanden uitwisselen alleen via iTunesBestanden uitwisselen zonder aparte software
Beperkte backup via Google-account (o.a. contacten, agenda en foto's)Backup via iTunes (volledig) of iCloud (gedeeltelijk)Cloud backup via Microsoft-account (telefooninstellingen, sms-berichten, foto's en video's)
Software-updates worden traag uitgerold en niet alle smartphones krijgen updates Software-updates zijn snel beschikbaar voor alle gebruikers Windows Phone 8 kan niet geïnstalleerd op smartphones met 7.5

In de mobiele telefoonvergelijker vergelijk je alle soorten mobiele telefoons. Nieuw abonnement nodig? Met of zonder telefoon? Vergelijk abonnementen op basis van jouw wensen.

Android (Google)

Android van Google is een prettig mobiel besturingssysteem voor iedereen die zijn smartphone volledig wil personaliseren. De mogelijkheden en instellingen zijn eindeloos, maar ook met de standaardinstellingen kun je prima uit de voeten. Dat er zo veel mogelijk is, maakt het vinden van de juiste instelling soms lastig.

Ieder merk zijn eigen uiterlijk
Je kunt kiezen tussen smartphones van diverse merken, van budgetmodel tot topsmartphone. Samsung, LG, Sony, HTC, Huawei, Motorola en ook Google zelf maken allemaal Android-telefoons. Elke fabrikant kan Android naar eigen smaak aanpassen en uitbreiden. Android-telefoons van verschillende merken kunnen flink van elkaar verschillen. Het menu, het toetsenbord en de kleuren zien er op elk merk telefoon net weer even anders uit. Dat is tegelijkertijd het grootste voordeel én het grootste nadeel: er valt veel te kiezen, maar er is weinig standaardisatie.

Android-versies                             (klik op de afbeelding om te vergroten)

Terugknop, thuisknop en andere knoppen
Alle telefoons hebben in ieder geval een terugknop en een thuisknop (‘homeknop’). Afhankelijk van de keuze van de fabrikant en de versie van Android kunnen er ook nog een menuknop en een zoekknop op zitten. Doordat het fabrikanten vrij staat de volgorde van knoppen zelf te bepalen, is de kans groot dat je bij een nieuw toestel weer aan een nieuwe knoppenvolgorde moet wennen. Dat is ongeveer even onhandig als dat de volgorde van koppeling, rem en gaspedaal in elke auto anders zou zijn.

Startschermen met widgets en apps
Alle Android-telefoons hebben een aantal startschermen, zogenaamde 'homescreens'. Hierop kun je 'widgets' (kleine applicaties die snel toegang kunnen verlenen tot veelgevraagde informatie) zetten die bijvoorbeeld actuele weerinfo geven of een overzicht van je agenda tonen. Ook kun je er snelkoppelingen naar apps op zetten.

Statusbalk
Alle meldingen vind je in de statusbalk. Dit is een soort lade die je over het scherm naar beneden trekt. De statusbalk is vanaf vrijwel elke plek toegankelijk.

Android KitkatApps
De Google Play Store biedt een enorm uitgebreid app-aanbod. Wat betreft privacy is het bij elke app slikken of stikken: je kunt apps de toegang tot bijvoorbeeld je adresboek of je locatiegegevens niet ontzeggen.

Snoepversies
Er zijn in een paar jaar tijd verschillende versies uitgebracht. Niet alleen is aan het nummer van de versie te zien of je de nieuwste variant hebt. De eerste letter van de naam geeft het ook in alfabetische volgorde aan. Androids versies zijn namelijk genoemd naar snoepgoed. Recente versies zijn Ice Cream Sandwich (4.0), Jelly Bean (4.1/4.2) en Kitkat (4.3).  

In de mobiele telefoonvergelijker vergelijk je alle soorten mobiele telefoons. Nieuw abonnement nodig? Met of zonder telefoon? Vergelijk abonnementen op basis van jouw wensen.

BlackBerry OS (RIM)

bbz10watisBlackBerry is bekend geworden door het zakelijke imago. Tot een paar jaar geleden waren BlackBerry's populair onder scholieren vanwege 'ping' als gratis alternatief voor sms, maar inmiddels kun je met elke smartphone gratis korte berichten via internet sturen.

Moeilijk overstappen
BlackBerry wordt altijd geroemd om de goede e-mailfunctie. Overstappen op een BlackBerry is voor consumenten echter niet makkelijk. Je hebt een speciaal BlackBerry-abonnement nodig om van de BlackBerry internet- en e-maildiensten gebruik te kunnen maken. Ook moet je een speciale BlackBerry Internet Services (BIS) account aanmaken. Het opzetten is omslachtig.

10 OS
Met het nieuwe systeem BlackBerry 10 OS gooide het moederbedrijf het roer volledig om. Maar tot nu toe krijgt dit systeem nog weinig voeten aan de grond door de zware concurrentie van Android, iOS en Windows Phone. En doordat ook app-ontwikkelaars zich vooral richten op de 3 grootste mobiele platformen, blijft het app-aanbod voor BlackBerry smartphones achter. Hoewel de nieuwste BlackBerry toestellen prima scoren in onze test, heeft het systeem een onzekere toekomst.  

In de mobiele telefoonvergelijker vergelijk je alle soorten mobiele telefoons. Nieuw abonnement nodig? Met of zonder telefoon? Vergelijk abonnementen op basis van jouw wensen.

iOS (Apple)

iOS 7iOS van Apple is een simpel en overzichtelijk besturingssysteem met veel keuze in apps, maar weinig keuze in toestellen. Het draait alleen op de eigen iPhones van Apple en andere Apple-producten zoals de iPad en de iPod Touch. De laatste versie is iOS 7.

Homeknop
Toestellen met iOS hebben een grote ronde 'homeknop' onderaan het scherm. Die ene knop is het anker in het ontwerp van het mobiele besturingssysteem. Waar je ook bent in het menu, met een druk op de homeknop kom je altijd op het startscherm terecht.

Startschermen met apps, geen widgets
In de startschermen staan alle apps verzameld die op de iPhone staan. Je kunt ze naar eigen voorkeur indelen in mappen en verdelen over de verschillende startschermen. Het aanbod in apps is enorm groot en kwalitatief goed. Apps vind je via iTunes en de App Store-app in iOS zelf. Op de website van Apple staan lijsten met populaire apps. De privacy is in apps relatief goed geregeld: per app kun je aangeven of deze toegang mag tot je adresboek, locatiegegevens, foto's, etc.

Widgets, kleine programmaatjes die direct op je startscherm informatie tonen, ontbreken bij iOS. Hierdoor moet je altijd een app in om toegang te krijgen tot nieuwsinformatie zoals het weer, de nieuwste e-mails of je agenda. Het ontbreken van widgets maakt de bediening wel lekker overzichtelijk: er is één grote lijst met apps en daar doe je alles mee.

Bekijk de video

Gebruiksvriendelijk
iOS is erg toegankelijk en gebruiksvriendelijk. Het is de juiste keuze voor gebruikers die niet zitten te wachten op eindeloze instellingsmogelijkheden, maar willen dat het 'gewoon werkt'. iOS heeft weliswaar minder instellingsmogelijkheden dan Android, maar de standaardinstellingen zijn bijzonder goed gekozen.

Soepele synchronisatie
iOS is voor Mac-gebruikers een goede keuze, omdat dit het enige systeem is dat echt goed synchroniseert met de Mac. Synchoniseren gaat handmatig via iTunes (complete backup) of automatisch via iCloud (gedeeltelijke backup). Onder Windows werkt het allemaal wat minder soepel. Je kunt iPhones tegenwoordig in gebruik nemen zonder tussenkomst van iTunes.

iOS is ook de prima keuze voor blinde en slechtziende mensen.

In de mobiele telefoonvergelijker vergelijk je alle soorten mobiele telefoons. Nieuw abonnement nodig? Met of zonder telefoon? Vergelijk abonnementen op basis van jouw wensen.

Windows Phone (Microsoft)

Microsoft is met Windows Phone een laatkomer op de markt van (moderne) mobiele besturingssystemen. Windows Phone is de volledig vernieuwde opvolger van het gedateerde Windows Mobile. Het draait onder andere op toestellen van Nokia, HTC, LG en Samsung.

Bekijk de video

Het ontwerp van Windows Phone is elegant, minimalistisch en simpel. Het startscherm is verdeeld in een aantal 'tegels'. Het systeem werkt fijn, maar er is weinig ruimte voor eigen inbreng: de gebruikerservaring is uniform en strak geregisseerd. Inmiddels is Microsoft aangekomen bij Windows Phone 8.

De belangrijkste apps inmiddels voorhanden al blijft het aanbod van apps wel nog achter bij iOS en Android. Naar Nederlandse apps is het nog zoeken in de Windows Store. Windows Phone kan de windows_phone200 concurrentie met iOS en Android prima aan. De gestage stijging van het Windows Phone marktaandeel is mede te danken aan de eigenzinnige en kleurrijke Lumia-telefoons van Nokia. Juist omdat het zo anders is dan iOS en Android is er voor Windows Phone een eigen plek in smartphoneland.


In de mobiele telefoonvergelijker vergelijk je alle soorten mobiele telefoons. Nieuw abonnement nodig? Met of zonder telefoon? Vergelijk abonnementen op basis van jouw wensen.  

Deel bericht via: