Mobiele telefoons en abonnementen
Extra informatie

Android, Apple iOS of Windows?

Kies jij voor Android, Apple iOS of toch voor Windows? Op deze pagina ontdek je welk besturingssysteem het beste bij jou past. De keuze maak je op het moment dat je een smartphone koopt.

Samenvattend

  • Google Android is een besturingssysteem met veel mogelijkheden en in vele verschijningsvormen. Je hebt de keuze uit veel smartphones van verschillende fabrikanten. Iedere fabrikant past Android aan, zodat het een kenmerkende uitstraling krijgt. Google verzamelt veel privacygevoelige informatie van gebruikers. Ook is Android ingewikkelder dan Apple iOS en Windows.
  • Apple iOS is een simpel en overzichtelijk besturingssysteem. Apple houdt stevig grip op de gebruikerservaring en er zijn dan ook weinig mogelijkheden om dingen aan te passen. Opvallend is de goede ondersteuning van fysiek beperkte mensen met toegankelijkheidsfuncties. iOS draait maar op 1 soort smartphone: de iPhone.
  • Microsoft Windows is een minder populair, maar volwaardig besturingssysteem. Smartphones met Windows worden door meerdere fabrikanten gemaakt, maar de bekendste zijn toch de door Microsoft geproduceerde Lumia-telefoons. Op Windows zijn minder apps beschikbaar. Op termijn verandert dat wellicht.

Bekijk de testresultaten van meer dan 100 smartphones met Google Android, Apple iOS en Microsoft Windows.

Online diensten

wolken 175 x 135De 3 besturingssystemen zijn sterk geïntegreerd met de online diensten van Google, Apple en Microsoft. Wie zo'n smartphone gebruikt, maakt een account met zijn e-mailadres en een zelfgekozen wachtwoord. Een aantal online diensten die worden aangeboden zijn:

  • Synchronisatie van gegevens tussen meerdere apparaten;
  • Opslag van documenten en foto's;
  • E-mail, agenda en adresboek.

De keus voor een besturingssysteem hangt nauw samen met de keus voor 1 van deze 3 partijen. Wie vertrouw je je gegevens toe? Heb je al apparaten zoals een Mac, een Windows-pc of een Android-tablet? Neem je al diensten af, zoals Google Gmail, Apple iTunes of Microsoft Office365?

Google Android

AndroidAndroid van Google is een prettig mobiel besturingssysteem voor iedereen die zijn smartphone volledig wil personaliseren. De mogelijkheden en instellingen zijn eindeloos, maar ook met de standaardinstellingen kun je prima uit de voeten. Dat er zo veel mogelijk is, maakt Android soms wel iets ingewikkelder.

Ieder merk zijn eigen uiterlijk
Je kunt kiezen tussen smartphones van diverse merken, van budgetmodel tot topsmartphone. Onder andere Samsung, LG, Sony, Huawei, HTC en Motorola maken Android-telefoons. Elke fabrikant kan Android naar eigen smaak aanpassen en uitbreiden. Android-telefoons van verschillende merken kunnen dan ook flink van elkaar verschillen. Het menu, het toetsenbord en de kleuren zien er op elk merk telefoon net weer even anders uit. Dat is tegelijkertijd het grootste voordeel én het grootste nadeel: er valt veel te kiezen, maar er is weinig standaardisatie. Van de in Nederland verkochte Android-telefoons, is ongeveer 2 op de 3 een Samsung.

Terugknop, thuisknop en andere knoppen
De meeste Android-telefoons hebben een terugknop, een thuisknop (‘homeknop’) en een menuknop. Afhankelijk van de keuze van de fabrikant zijn deze knoppen hardware- of softwarematig, of een combinatie daarvan. Het staat fabrikanten daarnaast vrij de volgorde van deze knoppen te bepalen. Maar tegenwoordig kun je bij veel nieuwe telefoons zelf kiezen welke volgorde je wilt bij het instellen van je smartphone.

Android apps multitaskingStartschermen met widgets en apps
Nagenoeg alle Android-telefoons hebben een aantal startschermen, zogenaamde 'homescreens'. Hierop kun je 'widgets' zetten. Dat zijn kleine applicaties die snel toegang verlenen tot veelgevraagde informatie, bijvoorbeeld weerinformatie of een overzicht van je agenda. Ook kun je er snelkoppelingen naar apps op zetten. Uiteraard kun je dit allemaal naar eigen wens aanpassen. 

Statusbalk
Alle meldingen vind je boven in het scherm in de statusbalk. Leg je je vinger daarop en veeg je naar beneden, dan komt het notificatiecentrum tevoorschijn. Dit is een soort lade die je over het scherm naar beneden trekt en vanaf vrijwel elke plek toegankelijk is. De lade bevat niet alleen je meldingen maar ook knoppen om snel bepaalde instellingen te wijzigen, zoals bluetooth of wifi.

Apps
De Google Play Store biedt een enorm uitgebreid app-aanbod. Wat betreft privacy is het bij elke app slikken of stikken: je kunt apps de toegang tot bijvoorbeeld je adresboek of je locatiegegevens niet ontzeggen. Wel wordt er als je een app installeert medegedeeld met welke dataverzamelingen je akkoord gaat. Het probleem is dat als je er niet mee akkoord gaat, je de app ook niet kunt installeren. In de nieuwste versie van Android, versie M, is dit 'alles of niets'-beleid aangepast. Let er daarom goed op welke Android-versie op de smartphone zit.

Verdienmodel Google
De maker van Android, dat is Google, heeft een bedrijfsmodel dat gebaseerd is op inkomsten uit advertenties. Veel diensten (zoals Google Foto's en Gmail) zijn gratis om te gebruiken, maar verschaffen Google veel informatie over jou. Doordat Google veel van je weet, kunnen ze gerichte advertenties verkopen waarmee ze meer geld verdienen.

Android knoppenUpdates
Veruit de meeste Android-telefoons krijgen te kort updates, soms zelfs helemaal niet. Daardoor mis je nieuwe functies, foutoplossingen en - nog belangrijker - veiligheidsverbeteringen. Android is beperkt houdbaar en fabrikanten informeren je daar nauwelijks over. Een zogenoemde Google Nexus-smartphone ontvangt als 1 van de eersten een nieuwe update.

We leggen ook uit hoe het updaten van je smartphone werkt.

Android-versies hebben snoepnamen
Er zijn in een paar jaar tijd verschillende versies uitgebracht. Niet alleen is aan het nummer van de versie te zien of je de nieuwste variant hebt. De eerste letter van de naam geeft het ook in alfabetische volgorde aan. Android-versies zijn namelijk genoemd naar snoepgoed. Recente versies zijn Ice Cream Sandwich, Jelly Bean, Kitkat en Lollipop.  

Apple iOS

iOS indelingiOS van Apple is een simpel en overzichtelijk besturingssysteem met veel keuze in kwalitatief goede apps, maar minder keuze in toestellen. Het draait alleen op de eigen iPhones van Apple en andere Apple-producten zoals de iPad en de iPod Touch.

Homeknop
Toestellen met iOS hebben een grote ronde 'homeknop' onderaan het scherm. Die ene knop is het anker in het ontwerp van het mobiele besturingssysteem. Waar je ook bent in het menu, met een druk op de homeknop kom je altijd op het startscherm terecht.

Startschermen met apps, geen widgets
In de startschermen staan alle apps verzameld die op de iPhone staan. Je kunt ze naar eigen voorkeur indelen in mappen en verdelen over de verschillende startschermen. Widgets ontbreken bij iOS op de startschermen, maar zijn wel aanwezig in het notificatiecentrum. Op je startschermen moet je altijd een app in om toegang te krijgen tot nieuwsinformatie zoals het weer, de nieuwste e-mails of je agenda. Het ontbreken van widgets maakt de bediening wel lekker overzichtelijk: er is één grote lijst met apps en daar doe je alles mee.

Apps
iOS appsApps vind je in de App Store-app op je smartphone. Het aanbod in apps is enorm groot en kwalitatief goed. Apple controleert iedere app voordat ze deze in de App Store toelaten en is streng in wat apps mogen doen. Hierdoor zul je er niet zo gauw frauduleuze of rommelige apps tegenkomen zoals dat wel soms het geval is bij Android. Het nadeel is dat bepaalde controversiële apps wel via Android te gebruiken zijn, maar niet via iOS.

Privacy
De privacy is in apps relatief goed geregeld: per app kun je aangeven of deze toegang mag tot je adresboek, locatiegegevens, foto's, etc. In tegenstelling tot Google, richt Apple zich niet op advertentie-inkomsten en wordt er volgens Apple zo min mogelijk informatie over gebruikers verzameld.

Statusbalk en notificatiecentrum
Bovenin het scherm vind je de statusbalk met allerlei symbolen die de status van het toestel aangeven. Leg je je vinger daar op en veeg je naar beneden, dan komt het notificatiecentrum tevoorschijn. Hier vind je je meldingen en eventueel ingestelde informatie uit widgets.

Updates
iOS gebruiksvriendelijkheidHet updatebeleid is bij iOS goed geregeld. Komt er een update uit, dan zitten er geen derde partijen tussen, en is de update direct beschikbaar voor alle ondersteunde apparaten. Dat is erg fijn. Ieder jaar komt er een grote update uit te herkennen aan een nieuw cijfer, bijvoorbeeld iOS 8, met daartussenin kleinere updates. De ondersteuning voor oudere apparaten is bij iOS jarenlang.

Gebruiksvriendelijk
iOS is erg toegankelijk en gebruiksvriendelijk. Het is de juiste keuze voor gebruikers die niet zitten te wachten op eindeloze instellingsmogelijkheden, maar willen dat het gewoon werkt. iOS heeft weliswaar minder instellingsmogelijkheden dan Android, maar de standaardinstellingen zijn bijzonder goed gekozen. iOS is ook een prima keuze voor fysiek beperkte mensen.

Windows

Windows Phone 10Windows, ontwikkeld door Microsoft, is inmiddels uitgegroeid tot een volwaardig alternatief voor iOS en Android. Wel kampt Windows met een schaars app-aanbod. De grootste maker van Windows-toestellen is Microsoft zelf. Ook andere fabrikanten brengen Windows-toestellen uit. 

Besturing
De besturing van Windows lijkt op die van Android: je hebt een thuisknop, een terugknop en een zoekknop. De zoekknop is uniek voor Windows en stelt je in staat je telefoon en het web te doorzoeken. Om te schakelen tussen apps moet je de terugknop even ingedrukt houden. De menuknoppen zijn bij de meeste telefoons hardwarematig maar fabrikanten mogen van Microsoft nu ook kiezen voor softwareknoppen (in het scherm).

Ontwerp
Het ontwerp van Windows is duidelijk anders dan dat van iOS en Android. Het wordt gekenmerkt door scherpe hoeken, veel kleuren en de vierkante live-tegels. De live-tegels zijn de iconen voor de apps maar kunnen tegelijk ook informatie weergeven. Je kunt ze in grootte aanpassen en naar eigen wens indelen op het startscherm.

Windows 10 instellingenHet ontwerp van Windows is elegant, minimalistisch en simpel. Het systeem werkt fijn, maar er is weinig ruimte voor eigen inbreng: de gebruikerservaring is uniform en strak geregisseerd, net als bij iOS.

Apps
Apps vind je in de Windows Store. De belangrijkste apps zijn inmiddels voorhanden, maar er zijn vooralsnog minder apps beschikbaar dan bij iOS en Android. In de toekomst zal het makkelijker worden om voor het Windows-platform apps te ontwikkelen. We verwachten dan ook een toename de hoeveelheid apps.

Privacy
De privacy is in Windows goed geregeld in de zin dat je redelijk wat instellingen zelf aan en uit kunt zetten. In de nieuwe versie Windows 10 zullen dat er nog meer worden maar dat betekent ook dat Microsoft steeds meer aan dataverzameling gaat doen.

Deel bericht via: