Terug naar het overzicht 02-nov-2010

iPod Nano: eerste indruk

iPod Nano 6e generatie review

De iPod Nano wordt zoals veel Appleproducten geleverd in een compact doosje. Een installatie-cd-rom ontbreekt, deze zou er ook nooit inpassen. iTunes zelf downloaden dus. Het bestand is zo’n 70 MB, maar voor een internetgebruiker met een snelle verbinding is dat niet zo’n probleem.

Pagina's doornemen

Bij het aansluiten op de computer vraagt de software een 7 pagina's lange gebruikersovereenkomst door te nemen en akkoord te gaan. Ga je niet akkoord, dan kun je alleen het radiootje van de Nano gebruiken.

Het doosje bevat naast de iPod Nano zelf nog de bekende witte oordopjes en de speciale iPodkabel. De kabel meet alsnog 1 meter. Met de hoofdtelefoon erbij zit de verpakking behoorlijk vol.

De geluidskwaliteit met de meegeleverde hoofdtelefoon is oké, al hangt het er wel vanaf of hij goed in je oorschelp past. Zoals altijd bij mp3-spelers kun je beter een andere hoofdtelefoon kopen als je echt een goed geluid wilt.

Scherm

iPod_nano_afb2Apple vestigt weer een aantal records. Deze mp3-speler is de kleinste met een aanraakscherm. Het is zelfs voorzien van multi-touch: ook tweevingerbediening is dus mogelijk. Je vraagt je af of dat wel goed kan gaan, op zo’n klein oppervlak. In praktijk blijkt het echter prima te werken.

Met een touchscreen kun je veel mogelijkheden in een apparaatje bouwen, terwijl het aantal fysieke knoppen beperkt blijft. Dit is uitstekend geluktbij de Nano. Het is bij dit aanraakscherm zelfs mogelijk de knoppen een eigen volgorde te geven, op dezelfde manier als bij een iPhone of iPod Touch.

iPod_nano_afb3Let op bij de eerste keer aanzetten: je krijgt een schermpje te zien hoe je terugkeert naar het vorige scherm. Dat kan door naar rechts te vegen. Slim, want een ‘thuis’-knop ontbreekt.

Verder bevat het kleinere scherm minder ruimte om informatie weer te geven. Dat is te merken bij de lijst met tracks binnen een album, er past gewoon weinig informatie op het scherm.

Puntje van kritiek

Nog een puntje van kritiek: op de tast bedienen gaat natuurlijk een stuk lastiger met een aanraakscherm. Gelukkig is het volume nog te veranderen met + en - knopjes.

Apple verkoopt ook een hoofdtelefoon met knopjes in het snoer, maar deze wordt niet meegeleverd. Eigenlijk hoort dit wel bij zo’n prijzige mp3-speler. Deze hoofdtelefoon kost los €29. Door de microfoon die in deze hoofdtelefoon zit, kun je de iPod Nano ook als memorecorder gebruiken.

FM-radio

iPods worden altijd zonder muziek geleverd. Doe je zo’n iPod cadeau dan is het dus een leeg muziekdoosje. Maar de iPod Nano is de enige iPod met ingebouwde FM-radio, en daar komt uiteraard gelijk muziek uit.

De FM-radio kent alle eigenschappen van een FM-radio. Dus bij slecht signaal ruist en stoort het flink. Ben je dicht bij een zender, en zijn er niet al te veel andere zenders in de buurt, dan klinkt het geluid uitstekend. Daarbij kun je net als bij de vorige iPod Nano ‘terug in de tijd’ met de pauze-functie. Maar echt opnemen van de radio, zoals bij andere MP3 spelers, kan niet.

Fotoalbum

Je kunt, net als bij de vorige Nano-modellen, je fotoverzameling op deze iPod meenemen. Door de foto’s bladeren gaat snel. Maar het is allemaal wel erg klein. Inzoomen werkt niet met multi-touch, maar door erop te dubbelklikken. Een slideshow is ook mogelijk.

Horloge?

Op de iPod Nano zit ook een beeldvullend klokje. Je kunt de kleur van de wijzerplaat aanpassen. Een aardigheidje is, dat je een armband voor de iPod Nano kunt kopen zodat het er uitziet als een horloge.

Conclusie

Deze MP3-speler van Apple is opnieuw een goed gelukt en bedieningsvriendelijk apparaat. Ondanks dat het een kleinere uitvoering is, en een aanraakscherm niet altijd een voordeel biedt, is het toch alleszins een geslaagd apparaatje om muziek mee te luisteren. Toch is het ten opzichte van het vorige model nauwelijks een vooruitgang te noemen. Hij is vooral anders, en kleiner, maar niet echt beter. Een hebbeding, dat is het wel.

Pluspunten

 • zeer compact;
 • gebruiksvriendelijk;
 • radio met 15 minuten pauzefunctie;
 • relatief goede standaard hoofdtelefoon meegeleverd.


Minpunten

 • op de tast bedienen vrij lastig;
 • geen afstandsbediening in het meegeleverde hoofdtelefoonsnoer;
 • geen opnamemogelijkheid met de radio;
 • sterk gebonden aan het iTunes-mediaprogramma.


De Apple iPod Nano is een heel kleine mp3-speler, die je met de clip aan een kledingstuk kunt klemmen. Naast een mp3-speler bevat het apparaatje een radio, fotospeler en stappenteller.

Geen clickwheel meer

iPod_nano_afb1Ten opzichte van het vorige Nano-model heeft Apple het roer deels omgegooid. Al vanaf het begin was de iPod-mp3-speler voorzien van het clickwheel: een rond bedieningselement waarop je kunt klikken en waaraan je kunt draaien door te aaien.

Vanaf nu is de Nano alleen voorzien van een aanraakscherm (touchscreen). De videocamera is verdwenen, maar de radio is gebleven. En de iPod Nano is nóg kleiner geworden.

Uitgebreide testresultaten van alle nieuwe iPods (inclusief de zesde-generatie Nano) zullen begin november 2010 in de Testresultaten van het dossier mp3-spelers zijn verwerkt.

Specificaties

 • Afmetingen: 37.5 mm x 40.9 mm x 8.8 inclusief clip;
 • Display: 4,1 mm diagonaal, 240 x 240 pixels;
 • Gewicht: 21 gram;
 • Functies: mp3-speler, fm-radio, stappenteller, klokje, stopwatch en timer;
 • Memorecorder: als een hoofdtelefoon met microfoon wordt aangesloten, dan is er ook een memorecorderfunctie;
 • Uitvoering: leverbaar in 7 kleuren.

Richtprijzen

 • 8 GB-model: €160;
 • 16 GB-model: €190.

Verschillen met de vorige generatie:

(zie ook de bespreking van de vorige Nano)

 • Kleinere behuizing en kleiner scherm;
 • aanraakscherm in plaats van clickweel;
 • geen speaker;
 • geen ingebouwde microfoon (dus ook geen standaard memorecorderfunctie);
 • geen video camera;
 • geen videoafspeelfunctie.

We hebben de nieuwe Apple Nano (6e-generatie) mp3-speler in handen gehad. Lees onze bevindingen.

Deel bericht via:

Lees onze privacyverklaring en gebruikersvoorwaarden website

Doe mee

Laatst gestelde vraag
MP3 speler test lijkt veroudert... Ik mis een score en bluetooth opties. Wanneer komt er een tweede herniewde test van mp3 spelers? Dank, Ronald
heer R.G.A. Hekkert
Beantwoord door
x,
Schrijf een review voor mp3-spelers
Help anderen met jouw ervaring.
/tests/afbeeldingen/4174484/internetpanelconsumentenbond.jpg Help mee met onze tests

Dankzij ons internetpanel brengen we haarscherp de kwaliteit van producten en diensten in kaart.
Doe ook mee!