Terug naar het overzicht 14-sep-2012

iPod Touch (5e generatie): eerste indruk

iPod Touch 5e generatie: preview

Video iPod Touch

Het is alweer bijna twee jaar geleden dat Apple zijn iPod-serie vernieuwde. Steeds meer mensen gebruiken de mp3-speler op hun smartphone, het aantal verkochte iPods is dan ook dalende. Toch is de iPod Touch een veel verkochte speler. Het werd dus tijd voor een update.

Nieuwe Nano

Naast de nieuwe iPod lanceert Apple overigens ook een vernieuwde iPod Nano waarbij vooral het grotere scherm dan in de minieme voorganger opvalt. De nieuwe Nano werd tegelijk met de nieuwe iPod Touch (en de iPhone 5) gelanceerd op 12 september. Zodra we de nieuwe Nano in handen hebben gehad, kunnen we er meer over vertellen.

Apps

Terug naar de nieuwe 'Touch'. De iPod Touch 5e generatie wordt geleverd met iOS 6, het besturingssysteem waarmee je bijna alle apps kunt gebruiken die ook op iPhones werken. De oude iPod Touch zal dit ook ondersteunen, maar nieuw is dat de nieuwe iPod Touch ook Siri heeft.

Siri

Siri is de vraagbaakfunctie die als eerste in de iPhone 4s beschikbaar kwam. Je kunt er in gewone taal tegen praten, en bijvoorbeeld een zoekactie mee doen. Helaas werkt het nog steeds niet in het Nederlands.

De nieuwe iPod Touch heeft ook een snellere processor. Dat is vooral prettig bij het spelen van veeleisende grafische games.

Betere camera's

ipod-touch-5e-gen-videobellenDe camera's zijn sterk verbeterd. Nu waren de camera's in het oude model zeer mager; een verbetering lag wel voor de hand. De nieuwe heeft betere lenzen, een betere sensor en een hogere resolutie: 5 megapixel in plaats van 0,7.

Ook is er nu autofocus. Autofocus maakt de beelden echt scherp. Het enige nadeel van autofocus is dat foto's maken iets langzamer gaat.

De camera heeft een klein glaasje om de lens te beschermen maar deze ligt op de behuizing, en steekt dus een heel klein beetje uit.

Een andere welkome verbetering: Er is een led-flitser.

Videobellen in HD

De camera aan de voorkant is eveneens verbeterd: je kunt nu videobellen in hd-kwaliteit. Verder is er ondersteuning voor het maken van panoramabeelden. Heel bijzonder is dit niet, er zijn al lang apps waarmee je panorama foto's kunt maken. Deze hebben ook veel meer mogelijkheden, bijvoorbeeld om beelden te delen, of om ze nóg groter te maken.

Groter scherm

Net als bij het vorige model, heeft de 5e gerenatie veel weg van de iPhone, in dit geval van de iPhone 5.

Een bijzondere verandering is het scherm, dat nu een andere beeldverhouding heeft. Het is iets groter, maar vooral langer geworden. Het betekent dat breedbeeldvideo meer ruimte heeft.

De vorige iPod had een scherm dat net zo scherp was als de iPhone 4, maar het contrast is wat minder goed. Gezien de hoge prijs van de iPod Touch 5e generatie verwachten we een net zo goed scherm als in de iPhone 5.

Nieuwe oordopjes

ipod-touch-5e-gen-oordopjesEen andere vernieuwing zijn de oordopjes. De oordopjes die bij alle iPods worden geleverd zijn goed vergeleken met de oordopjes die je bij de meeste andere mp3-spelers krijgt. Maar pas echt goed geluid krijg je als je een kwaliteitshoofdtelefoon aansluit.

Een probleem van gewone oordopjes is dat ze niet in ieder oor even goed passen. Als ze niet goed passen dan is de klank veel minder goed. Oordopjes die je in de gehoorgang stopt sluiten beter aan, en vaak kun je de grootte nog wat aanpassen met rubber dopjes. Toch kan niet iedereen aan dat soort 'in-ears' wennen.

De nieuwe Apple-oordopjes houden het midden tussen in-de-gehoorgang luidsprekertjes en de gewone in de oorschelpdopjes. Er zijn meerdere openingen voor het geluid, waarvan er één direct de gehoorgang in wijst (zie foto).

We hebben dit eerder gezien en gehoord bij oordopjes van andere merken. De vaste vorm van de oordopjes blijft dus voor sommigen zullen deze dopjes alsnog niet passen.

Geen gps

De iPod Touch heeft nog altijd geen FM-radio de iPod Nano heeft dat wel. Ook gps ontbreekt nog altijd, en dat is jammer want met een goede app zou je je iPod als navigatie-hulp kunnen gebruiken. Multimediaspelers met besturingssysteem Google Android hebben meestal wel gps aan boord.

Andere aansluiting

Het lijkt tegenstrijdig: het apparaat wordt groter en de aansluiting juist kleiner. Toch vindt Apple het nodig de dock-connector te verlaten, en een kleinere connector tot nieuwe standaard te verheffen.

Het op twee manieren kunnen insteken van de stekker scheelt gehannes, maar een oude iPod speaker werkt alleen met een verloopplug. Deze wordt los verkocht.

Conclusie

De 5e generatie iPod Touch heeft een aantal welkome verbeteringen in zich, zoals de goede camera's en het grotere scherm. Waar de oude iPod Touch relatief gunstig geprijsd is, ligt het aankoop bedrag voor de 5e generatie een stuk hoger. Voor hetzelfde geld kun je tegenwoordig ook bellen en navigeren met steeds betere luxere Android-smartphones. Maar voor games blijft de iPod Touch een prima optie.


Update: getest

(1 november 2012) We hebben de nieuwe iPod touch vergeleken met zijn voorganger en andere multimediaspelers. De geluidskwaliteit is goed, net als bij het oude model en de concurrentie. Het nieuwe ontwerp van de oordopjes heeft dit niet nog verder verbeterd. Wel is de vorm van de oordopjes vriendelijke voor het oor en is de combinatie van de iPod touch met de nieuwe oortjes veiliger voor je gehoor: het maximaal mogelijke geluidsniveau is lager.

Omdat het scherm wat groter is geworden, kunnen foto's en video's ook wat groter weergegeven worden. En het scherm is niet alleen groter, maar ook beter geworden. Foto's en video's zien er zeer goed uit.

Met de nieuwe iPod touch kun je met een volle accu langer muziek luisteren dan met veruiot de meeste multimediaspelers: 56,5 uur. Ook kun je er 10 uur video mee bekijken. Verder is de nieuwe iPod touch net zo gebruiksvriendelijk, veelzijdig en draagbaar als zijn voorganger.

Apple lanceert een nieuwe generatie (de 5e) van zijn multimediaspeler met aanraakscherm.

De iPod Touch 5e generatie lijkt qua vormgeving sterk op de iPhone, maar je kunt er geen simkaart in stoppen om te bellen of onderweg via 3G-netwerken te internetten (via wifi internetten lukt wel) en de specificaties zijn net wat minder goed.

Prijzen, uitvoeringen

Hij is goedkoper dan de iPhone. De vanafprijs is €325 voor het model met 32 GB geheugen. De versie met 64 GB is €426.

De oudere iPod generatie blijft beschikbaar zij het alleen in de 16 GB uitvoering voor €210.

De nieuwe iPod Touch is beschikbaar in 5 kleuren en een speciale rode editie voor Product Red, een organisatie die zich inzet tegen aids.

Specificaties

 • Afmetingen: 123,4 mm x 58,6 mm x 6,1 mm; ipod-touch-5e-gen-retina-kleurig
 • gewicht: 88 gram;
 • processor: A5 met 2 rekenkernen, kloksnelheid nog niet bekend;
 • geheugen voor opslag: 32 GB of 64 GB (in praktijk enkele GB minder omdat de systeem software enige ruimte inneemt);
 • beeldscherm: 10,2 cm diagonaal (4 inch), 1136 bij 640 pixels, lcd met IPS, 326 pixels per inch;
 • achtercamera: 5 megapixels met autofocus, lensopening f/2.4, 1080p hd-video-opname mogelijkheid met stabilisatie;
 • voorcamera: 1,2 megapixels, 720p video-mogelijkheid;
 • ingebouwde luidspreker: Ja;
 • ingebouwde microfoon: Ja;
 • accuduur: 40 uur muziek, 8 uur video (fabrikantspecificatie);
 • ondersteunde audio en videoformaten: AAC, Apple's DRM beschermde AAC, mp3 (met en zonder VBR), Audible, Apple Lossless, AIFF en WAV, H.246, mpeg-3, .mov, motion jpeg;
 • draadloze verbindingen: 802.11a/b/g en n, (n zowel op 2,4 Ghz als op 5 Ghz), bluetooth 4.0, ondersteuning voor Nike+ sensor;
 • aansluitingen: Hoofdtelefoon (gecombineerd met microfoon) en lightning aansluiting;
 • gyroscoop: Ja;
 • versnellingsmeter: Ja;
 • gps-ontvanger: Nee;
 • Airplay schermdeling met Apple TV: 720p;
 • Airplay videostreaming naar 3e generatie Apple TV: 1080p en 720p naar de 2e generatie
 • Apple TV;
 • systeemeisen: een iTunes-account, en voor het synchroniseren met iTunes op een pc of Mac: minimaal Windows XP, Vista of 7 of Mac OS-X 10.6.
Deel bericht via:

Lees onze privacyverklaring en gebruikersvoorwaarden website

Toon:

Doe mee

Laatst gestelde vraag
MP3 speler test lijkt veroudert... Ik mis een score en bluetooth opties. Wanneer komt er een tweede herniewde test van mp3 spelers? Dank, Ronald
heer R.G.A. Hekkert
Beantwoord door
x,
Schrijf een review voor mp3-spelers
Help anderen met jouw ervaring.
/tests/afbeeldingen/4174484/internetpanelconsumentenbond.jpg Help mee met onze tests

Dankzij ons internetpanel brengen we haarscherp de kwaliteit van producten en diensten in kaart.
Doe ook mee!