Mp3-spelers specificaties en prijzen vergelijken
Extra informatie

Audiobewerkingssoftware: gratis vs betaald

Programma's om geluid mee te bewerken, zijn er in alle soorten en maten. Helaas toont de praktijk dat de kwaliteit van audiobewerkingsprogramma's nogal eens te wensen overlaat.

Betaalde software: Magix Music Maker (€60)

Hoewel Magix Music Maker een grote hoeveelheid opties kent, worden deze overzichtelijk gepresenteerd in de gebruikersomgeving. De software maakt automatisch regelmatig een back-up van je werk. In geval van een vastloper wordt het geluidsbestand hersteld. Music Maker maakt intensief gebruik van thematische effecten. Dat komt van pas wanneer je de audio in één keer een bepaalde klank wilt meegeven, bijvoorbeeld pop of dance. Daarnaast vinden we ook de noodzakelijke filters en effecten voor pure audionabewerking in dit programma. Het valt hierbij op dat je de standaardeffecten kunt aanpassen, bijvoorbeeld wanneer je niet tevreden bent met de standaardinstellingen.
(downloaden/informatie: www.magix.com/nl/music-maker)

Pluspunten

  • Interactieve tour voor nieuwe gebruikers;
  • Standaardeffecten aan te passen aan gebruikerswensen;
  • Thematische effecten;
  • Gestroomlijnde gebruikersomgeving.

Minpunten

  • In de basisversie ontbreekt 5.1-kanaals mixage en bevinden zich minder tools dan in de Premium-editie, waarvoor moet worden bijbetaald.

Gratis software: Audacity

Audacity-(screenAudacity onderscheidt zich door de brede ondersteuning van bestandsformaten. Dit betekent dat je niet alleen een grote hoeveelheid bestanden kunt inladen (om ze vervolgens te bewerken), maar ook het resultaat in verschillende formaten kunt opslaan. Vooral als je een audiobewerkingsprogramma voor effecten nodig hebt, stelt Audacity niet teleur.

Het programma beschikt over een gebalanceerde collectie filters waarmee je opnamen kunt verbeteren. Denk hierbij aan het oppoetsen van krakende audio, het verwijderen van harde 'tikken' in het geluid en het normaliseren van het volume (zodat het geluid geen afwijkende pieken en dalen meer vertoont). Voor meer geavanceerde bewerkingsfuncties (bijvoorbeeld bij het produceren van muziek), biedt Audacity te beperkte functionaliteit.
(downloaden/informatie: http://audacity.sourceforge.net)

Pluspunten

  • Uitgebreide collectie filters;
  • Overzichtelijke gebruikersomgeving;
  • Standaardprofielen voor veelgebruikte bewerkingsfuncties.

Minpunten

  • Minder geschikt voor complexe muziekproducties en nabewerking.

Conclusie

Voor geluidsbewerking werk je in de regel met wat grotere bestanden en is de kans groot dat je naast de elementaire bewerkingen (zoals ruis onderdrukken en bijsnijden) behoefte hebt aan meer vrijheid. Zowel de online geluidsprogramma's als de gratis varianten bieden basisfunctionaliteit. In deze categorie scoort de betaalde variant beduidend beter.

Lees ook in de serie 'gratis vs betaald':
Videobewerkingssoftware
E-mailprogramma's

Deel bericht via:

Doe mee

Laatst gestelde vraag
MP3 speler test lijkt veroudert... Ik mis een score en bluetooth opties. Wanneer komt er een tweede herniewde test van mp3 spelers? Dank, Ronald
heer R.G.A. Hekkert
Beantwoord door
x,
Schrijf een review voor mp3-spelers
Help anderen met jouw ervaring.
/tests/afbeeldingen/4174484/internetpanelconsumentenbond.jpg Help mee met onze tests

Dankzij ons internetpanel brengen we haarscherp de kwaliteit van producten en diensten in kaart.
Doe ook mee!