Nanotechnologie

Belangrijke informatie over nanotechnologie

Nanotechnologie: wat is het? Bekijk de toepassingen van nanotechnologie. Waar zit het allemaal in: kleding, verf, antizweetsokken, maar ook in voedingsmiddelen en medicijnen.

 • Nanotechnologie

  video
 • Is nanotechnologie gevaarlijk?

  video
 1. Wat is nanotechnologie

  Deel een menselijk haar door 80.000 en je hebt de grootte van één nanodeeltje. Als je materialen op nanoformaat bekijkt, bouwt en verbouwt kunnen alledaagse dingen heel andere, ongewone eigenschappen krijgen. Bijvoorbeeld, met een laagje nanodeeltjes kan kleding waterbestendig worden en sokken kunnen de voeten geurvrij houden.

  Meer over nanotechnologie
 2. 119 producten met nanodeeltjes

  In Nederland zijn al minstens 119 producten te koop waarin mogelijk nanodeeltjes zijn verwerkt. Dit zijn bijvoorbeeld schoonmaakmiddelen, textiel en verpakkingen, maar ook cosmetica zoals zonnebrandcrème en levensmiddelen, waaronder mayonaise. Er komen steeds meer producten bij.

  Waar zitten nanodeeltjes in?
 3. Is nanotechnologie gevaarlijk?

  Nanotechnologie biedt ongekende mogelijkheden. Het zou oplossingen moeten gaan bieden voor problemen op het gebied van volksgezondheid, milieu, voeding, duurzame energie en veiligheid. Maar er is mogelijk een keerzijde: we weten nog niet wat de langetermijneffecten zijn. Wat doet het met het milieu en onze gezondheid?

  Kansen en risico's van nanotechnologie
 4. Wat vindt de Consumentenbond?

  De Consumentenbond zet zich in voor meer onderzoek naar de risico's van nanotechonolgie, zodat er geen onveilige producten op de markt komen. Ook willen we dat als een product nanodeeltjes bevat, dat duidelijk vermeld staat op het etiket.

  Meer over de Consumentenbond en nanotechnologie
 5. Veelgestelde vragen over nanotechnologie

  Bekijk de veelgestelde vragen over nanotechnologie en de antwoorden van een van onze experts.

  Veelgestelde vragen over nanotechnologie

Achtergrondinformatie over nanotechnologie

Meest recente vragen over nanotechnologie

Meer vragen en antwoorden