Extra Informatie

Nanotechnologie: Waar zit het in?

tandpastaIn Nederland zijn minstens 119 producten te koop waarin mogelijk nanodeeltjes zijn verwerkt. Dat rapporteerde de Voedsel en Waren Autoriteit (VWA) onlangs. De VWA onderzocht nanodeeltjes in cosmetica, schoonmaakmiddelen, textiel en verpakking van levensmiddelen.

Nanotechnologie omvat niet alleen producten waar nanodeeltjes in zijn verwerkt. Bij een deel van de toepassingen worden producten op nanoformaat gebouwd en verbouwd  (zoals bij computers en mobiele telefoons).

Bij een ander deel van de producten zijn er nanodeeltjes in verwerkt die een bepaalde functie hebben (zoals waterbestendigheid of bacteriedodend).

Waterbestendige kleding

Waterbestendige_kledingMet een laagje nanodeeltje wordt kleding waterbestendig. Het nanolaagje bestaat uit miniscuul kleine 'spijkers' waarop waterdruppels blijven liggen. De druppels passen niet tussen de spijkers door en rollen zo van de kleding af. 
 

Zelfreparerende lak

LakDankzij nanotechnologie zijn krassen in lak verleden tijd. Komt er een kras op, dan borrelen er speciale polymeren omhoog. Die vullen de kras gelijk op met nieuwe verf.


Geurvrije voeten

SokkenSokken met zilverdeeltjes, onder andere te koop bij de Hema, houden de voeten langer geurvrij. Dat komt doordat de zeer kleine zilverkorrels een sterk bacteriedodende werking hebben.


Heldere zonnebrandcrème

zonnebrandmiddelophandIn zonnebrandcrèmes zit titaniumdioxide, dit blokkeert de ultraviolette zonnestraling die de huid kan verbranden. Maar titaniumdioxide maakt de huid melkachtig wit. Nanodeeltjes titaniumdioxide zorgen voor heldere zonnebrandcrèmes en blijven het ultraviolet blokkeren.

Nanocamera's

operatie-kamerNanocamera's gaan het een stuk makkelijker maken om in het lichaam te kijken. Vooral bij ingewikkelde kijkoperaties zullen zij behulpzaam worden.Medicijnen tegen kanker

pillenMet nanotechnologie kunnen medicijnen voor chemotherapie worden gemaakt die geen schade aanrichten in de rest van het lichaam. Ze zoeken de kankercellen eerst op en activeren dan pas hun vernietigende lading.


Lighter dan light

patatVeel levensmiddelen zoals mayonaise bestaan uit kleine vetdruppeltjes in een waterige fase. Dit heet een emulsie. Met behulp van nanotechnologie kunnen in deze vetdruppeltjes weer waterdruppeltjes worden gebracht.  Dat proef je niet, maar is wel heel light.

Al deze nieuwe ontwikkelingen zijn zeer interessant en kunnen oplossingen bieden voor een groot aantal problemen, maar wat is nu eigenlijk de impact van deze technologie op onze gezondheid, het milieu en de samenleving?

Nanotechnologie kan worden ingezet voor toepassingen die de mensheid kunnen dienen maar ook voor toepassingen die gezondheid, vrede en veiligheid in gevaar kunnen brengen.

Nanoverf

Een Israëlisch bedrijf heeft een verf ontwikkeld met nanotechnologie. De verf zorgt ervoor dat vliegtuigen vrijwel onzichtbaar zijn op de radar. Het bedrijf is ook bezig nanotechnologie toe te passen bij infraroodgolven. Dit moet soldaten onzichtbaar maken voor nachtkijkers.

Lees meer: kansen en risico's van nanotechnologie

Deel bericht via: