Navigatiesysteem kopen: tips

Kies voor een navigatie-app, los of ingebouwd navigatiesysteem

1x1Je smartphone heb je altijd bij je, dus een navigatie-app is handig. Maar een los navigatiesysteem heeft vaak beter geluid en een groter scherm. Bekijk meer verschillen tussen een app en een los navigatiesysteem. Ingebouwde navigatiesystemen zitten altijd in je auto zonder losse oplaadkabels en raambevestiging. Maar de keus voor ingebouwde systemen is vaak beperkt en de prijs is hoog.
Naar boven

Bekijk een demonstratie

1x1Bekijk de video. Bekijk een navigatiesysteem voordat je hem koopt. Zo krijg je een indruk van het formaat en de gebruikersinterface. Modellen worden gedemonstreerd in de winkel, al kun je daar geen echte proefrit met gps maken. Vaak is er wel een demo-modus waarin je het menu kunt gebruiken en een simulatie ziet. Een andere manier om een navigatiesysteem te bekijken is in films van de Consumentenbond en op andere YouTube-films. Bekijk bijvoorbeeld onze video over de TomTom Go 500 eens.
Naar boven

Koop een model met levenslange diensten

1x1Kaartupdates en verkeersinformatie zitten tegenwoordig vaak bij de prijs van een los navigatiesysteem in. In het verleden moest je daarvoor een abonnement van tientallen euro's per jaar afsluiten. Let op, want bij enkele modellen zitten deze diensten niet inbegrepen. Op de verpakking herken je ze vaak aan lettercombinaties zoals LMT (lifetime maps and traffic) en M (lifetime maps). Je krijgt deze diensten totdat de fabrikant jouw navigatiesysteem niet meer ondersteunt.

Bij navigatie-apps zijn kaartupdates bijna altijd gratis, maar is verkeersinformatie veel vaker een betaalde abonnementsdienst. Is dat het geval, dan vermelden we in onze navigatievergelijker: 'verkeersinformatie: optioneel'.

Naar boven

Kies de juiste kaart

1x1Koop direct de juiste kaart. Navigatiesystemen met de kaart van Europe of West-Europa verschillen minimaal in prijs. Moet je later een extra kaart aanschaffen, dan is dat vaak duur. Ook komt het voor dat de opslagcapaciteit op het apparaat te klein is, waardoor de volledige kaart er niet op past. Bij navigatiesystemen van TomTom hoeft dit geen probleem te zijn. Je kunt met Kaartzones een deel van de kaart op je navigatie zetten en de rest op je pc bewaren.
Naar boven

Bepaal welke extra functies je wilt

1x1Extra functies kunnen handig zijn, maar drijven de prijs op. Bluetooth is handig om je telefoongesprekken te voeren tijdens het rijden. Stembediening om het apparaat handsfree te bedienen. Ook accessoires kunnen van pas komen. Voor losse navigatiesystemen wil je waarschijnlijk een tasje om hem mee te nemen. Voor navigatie-apps een smartphone-houder en auto-oplader.
Naar boven

Bespaar op de aanschafprijs

1x1Wacht op een mooie aanbieding als je geen haast hebt met de aanschaf. Vooral in de zomermaanden zijn kortingsacties populair. Dat geldt voor losse navigatiesystemen en navigatie-apps. Voor ingebouwde navigatiesystemen loont het om te onderhandelen met de autodealer over de prijs.
Naar boven

Video met kooptips

Bekijk de video.

Wil je meer weten over het kopen van navigatiesystemen? Bekijk dan ook onze video met handige kooptips.

Naar boven

Doe mee

Laatst gestelde vraag
Ik kan hier geen vraag meer stellen. Waarom niet?
Consumentenbond
Beantwoord door
Consumentenbond,
Laatste review
Waze voor Android (v3.5.1.4)
Henry Groen
90.0 procent
/tests/afbeeldingen/4174484/internetpanelconsumentenbond.jpg Help mee met onze tests

Dankzij ons internetpanel brengen we haarscherp de kwaliteit van producten en diensten in kaart.
Doe ook mee!