icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Online betalen met een eenmalige machtiging

Bij verschillende webwinkels kun je betalen met een eenmalige incassomachtiging. Wat zijn de voor- en nadelen van deze manier van betalen?
ingrid zuurmond 2

Ingrid Zuurmond   Expert online kopenBijgewerkt op:29 februari 2024

Artikel betalen met eenmalige machtiging

Online machtiging afgeven

Je kunt op verschillende manieren een online machting afgeven. De enige officiële manieren zijn via een Digitale Incassomachtiging of met iDIN ondertekenen. Je geeft dan toestemming via je eigen internetbankieromgeving of via je mobiel bankieren-app.

Niet-officiële machtigingen

Daarnaast accepteren banken ook niet-officieel erkende incassomachtigingen. Bijvoorbeeld een vinkje op een webformulier of met een eenmalige iDeal-betaling als bevestiging. Bij deze niet-officiële vormen kun je wel altijd een Melding Onterechte Incasso (MOI) indienen.

Misbruik eenmalige machtiging

De niet-rechtsgeldige eenmalige machtiging kan misbruikt worden. Een oplichter kan bijvoorbeeld expres een ander rekeningnummer invullen. 

Controleer daarom regelmatig je afschriften. Je krijgt wel een waarschuwing van je bank als een bedrijf voor het eerst geld van je rekening incasseert. Die waarschuwing krijg je meestal alleen in de berichteninbox van je bank. Sommige banken sturen een pushbericht.

Incasso terugboeken

Ontdek je tussen je afschriften een onbekende incasso, waarvoor je geen machtiging hebt afgegeven? Boek deze dan terug:

  • Doorlopende en eenmalige incasso's hebben een terugboekingstermijn van 56 dagen (8 weken). Binnen deze termijn boek je eenvoudig terug via internetbankieren, mobiek bankieren of door contact op te nemen met je bank. 
  • Een onterechte incasso kun je binnen 13 maanden terug laten boeken. Bijvoorbeeld als je geen machtiging hebt afgegeven. Dit doe je door bij je bank een Melding Onterechte Incasso te doen.

Schrijf je in voor onze gratis e-mails

Blijf op de hoogte van nieuws, acties en tips. Zo bespaar je geld, voorkom je een miskoop én weet je wat jouw rechten zijn als consument.
In onze privacyverklaring lees je hoe we omgaan met je persoonsgegevens en e-mails voor je personaliseren. Afmelden kan altijd.

Nieuw & interessant

  • privacytest-sociale-netwerken
    7 mrt.

    Nieuwe regels moeten online platforms veiliger maken

    Onlineplatforms moeten beter omgaan met jouw meldingen over illegale zaken op het platform. Zij moeten vanaf nu voldoen aan de Digital Services Act (DSA).
  • Achteraf-betalen-via-klarna-en-riverty
    22 feb.

    Webwinkels zonder achteraf betalen

    Koop je iets online, dan moet je de optie krijgen om minstens de helft van het aankoopbedrag pas bij levering te betalen. Toch blijkt dat achteraf betalen bij een kwart van de onderzochte webwinkels niet mogelijk is.
  • bol-com
    14 dec.

    Webwinkels verplichten account onnodig

    Bij 20 van de 100 grootste webwinkels is een gebruikersaccount verplicht voor elke klant, terwijl we daar geen goede reden voor zien. Het gaat om de grootste webshops. De accountdwang is irritant en niet zonder gevaar.
  • Problemen met achteraf betalen via Klarna en Riverty
    Nieuws | 24 nov.

    Problemen met achteraf betalen via Klarna en Riverty

    De Consumentenbond krijgt meldingen van consumenten die problemen ondervinden na het achteraf betalen van rekeningen via betaaldiensten Klarna en Riverty. De Consumentenbond heeft de betaaldiensten aangesproken.