icon-menulogo_footerpredssymbol-afradersymbol-bestekoopsymbol-besteuittest
Maak gratis kennisInloggen
Maak gratis kennisInloggen

Spotify

Eerste indruk| Spotify is een populaire streaming muziekdienst, waar je een ruime muziekcollectie kunt beluisteren zonder die te kopen. Spotify kwam in 2010 beschikbaar in Nederland en is sindsdien flink ontwikkeld. Vanaf 2014 kun je gratis onbeperkt luisteren. Wij kijken of dit bevalt en waarom je nog zou betalen voor een abonnement.

Stefan Vrijdag

Expert Elektronica

Gepubliceerd op:  12 juni 2015


MerkSpotify

Richtprijs€ 9,99 per maand óf gratis variant


Spotify-eerste-indrukSpotify-eerste-indruk

Spotify: review

Met Spotify krijg je toegang tot een muziekcollectie van miljoenen nummers. Voor €10 per maand ben je abonnee, maar er is ook een interessante gratis variant. Spotify's gratis aanbod is een stuk vrijgeviger dan bij concurrenten. Zelfs als je maar heel zelden muziek luistert, vinden we het al de moeite waard om een account aan te maken.

Conclusie: account aanmaken loont

runningVooropgesteld, een account aanmaken loont. Het kost je niets om een afspeellijst met leuke muziek te starten. Je luistert ook makkelijk de nieuwe cd van je favoriete artiest, of zet muziek aan van het genre dat je gasten waarderen. De toegang tot zo’n uitgebreide muziekbibliotheek is op zichzelf al de moeite waard.

Daarnaast is Spotify uitgegroeid tot een bijzonder goede streaming-dienst. Er zijn apps voor vrijwel elk platform en het gebruiksgemak daarvan is zeer goed. De privacy-instellingen moet je wel zelf activeren, anders deel je vrijwel al je activiteit. Verder zit Spotify vol met extra functies als bladeren, ontdekken, apps en sociale functies. Belangrijker nog is de volledigheid van het aanbod. Dat is beter dan bij concurrerende diensten, zo bleek uit onze test van 8 online muziekdiensten.

Update 11 juni 2015
Spotify is nog steeds een van de beste muziekdiensten, zo niet de beste. Inmiddels is het speelveld wel veranderd. Nieuwkomer Tidal probeert zich te onderscheiden met exclusief aanbod en hogere kwaliteit streams. Ook nieuw is Apple Music dat vanaf 30 juni op onder meer iPhones en iPads beschikbaar komt. Spotify probeert zijn voorsprong te behouden met nieuwe functies.  

Running
Spotify maakt hardlopen makkelijker en heeft speciale afspeellijsten op basis van je looptempo. We vinden dit een behoorlijk goed idee; alleen moet je wel het juiste mobiele internet abonnement hebben. Een uurtje hardlopen per week en streamen in de hoogste kwaliteit is een behoorlijke aanslag op je maandbundel.  

Now
Een soortgelijke functie is Now. Hierbij serveert Spotify je speciale afspeellijsten die aangepast zijn aan het moment van de dag. In de ochtend krijg je uptempo muziek te horen en later in de avond zijn de nummers relaxter.

Video en podcasts
Spotify verbreedt zijn horizon en gaat ook filmpjes vertonen. Het gaat om filmpjes van amerikaanse zenders als Comedy Central, Vice News, ESPN (sport), ABC, BBC en TED (lezingen). Opvallend is dat het hier niet gaat om muziekvideo’s. Bij Tidal en straks bij Apple kun je wel terecht voor muziekvideo’s.

Blijft Spotify gratis?
Een groot voordeel van Spotify is dat ze een gratis abonnement hebben. Dat hebben de andere diensten niet. Het is de vraag hoe lang Spotify zijn muziek nog gratis kan blijven aanbieden. Apple zou op de achtergrond druk uitoefenen op platenmaatschappijen om het gratis Spotify niet meer te ondersteunen. Vooralsnog geeft Spotify zelf aan niets te zullen veranderen en dat ze gratis blijft streamen. 

Update 22 april 2014
In het eerste kwartaal van 2014 schreven we de eerste indrukken van Spotify en Deezer. Inmiddels hebben beide diensten zich verder ontwikkeld. spotify-android-shuffleWat ons betreft nemen Spotify en Deezer hiermee afstand van de concurrentie. Spotify blijft wel een stap voor op Deezer.

Ontwikkelingen bij Deezer
Gebruikers van Deezer met een gratis account kunnen nu ook muziek luisteren via de Deezer-app op smartphones. Voor Premium+-abonnees heeft Deezer een testversie van een app voor Apple Macs uitgebracht. Beide stappen zijn in navolging van Spotify en zijn verbeteringen van huidige minpunten van de dienst.

Ontwikkelingen bij Spotify
Naast een nieuw ontwerp, heeft Spotify de functie Mijn Muziek toegevoegd. Die maakt het mogelijk om naast afspeellijsten ook albums, nummers en muziek op te slaan in een 'eigen' muziekcollectie. De functie ordent muziek op een vergelijkbare manier als iTunes.

Muziek luisteren op één plek

Bij Spotify heb je de mogelijkheid om specifieke nummers, artiesten of albums op te zoeken. Zoekresultaten zijn al zichtbaar terwijl je typt. Dat werkt prettig. Wie betalende klant is, luistert op alle apparaten reclame-vrij. Wel kun je maar op één apparaat tegelijk luisteren: als gezin heb je daarom meerdere abonnementen nodig als jullie tegelijkertijd willen luisteren. Dit is bij andere streaming muziekdiensten overigens ook het geval.

Gratis luisteren: de voor- en nadelen

Bij Spotify kun je met een gratis account onbeperkt muziek luisteren. Op je computer kun je zelf nummers uitzoeken. Op je mobiel en tablet luister je albums, artiesten of afspeellijsten alleen in willekeurige volgorde. Maar deze shuffle-modus is zo populair, dat veel mensen hier geen hinder van ondervinden. Er zijn nog maar 4 redenen om betalende klant te worden:

 1. Je hoort en ziet geen advertenties meer tijdens het luisteren;
 2. Je kunt specifieke nummers afspelen op alle apparaten en bent niet afhankelijk van shuffle-mode; spotify-bladeren-functie-mini
 3. Je kunt kiezen voor een hogere geluidskwaliteit van 320 kbps;
 4. Je kunt muziek offline opslaan, zodat je kunt luisteren op een laptop zonder internetverbinding en smartphone met beperkte databundel.

Bladeren en ontdekken

Spotify heeft 2 functies die wat extra aandacht verdienen: bladeren en ontdekken.

 1. Met bladeren kun je bladeren door nieuwe releases, toplijsten en afspeellijsten. Die afspeellijsten kun je héél specifiek filteren op stemming of activiteit. Wat dacht je van ‘Better Off Without You’, voor als je wat stoom wil afblazen op boze, hartverscheurende momenten? Je kunt ook kiezen voor specifieke momenten, zoals meditatie, een wijnproeverij, etentje of work-out.
   
 2. Met ontdekken krijg je een pagina vol aanbevelingen. Hierin vind je populaire muziek in je regio, aanbevelingen op basis van je muzieksmaak en je vrienden.

Sociale aspect van Spotify

spotify-radio-2-top-2000In Spotify kun je mensen volgen: vrienden, artiesten en andere bekende mensen. Als je dat wil, kun je een koppeling met Facebook maken. Dan zie je direct welke Facebook-vrienden ook Spotify gebruiken. Alles wat je als gebruiker doet is in principe openbaar. Anderen zien welke nummers je luistert en welke afspeellijsten je hebt. Ook kunnen ze zien wie je volgt en door wie je gevolgd wordt. Dit alles is een leuke toevoeging, maar je moet het zelf uitzetten je dit niet wilt.

Apps verrijken je muziekervaring

In de Spotify-app op je computer kun je allerlei apps installeren. Deze verrijken je ervaring. Populaire apps zijn onder meer TuneWiki voor songteksten, Last.fm voor persoonlijke aanbevelingen, 3voor12, Twitter #Muziek en NUmuziek. Ook radiozenders en artiesten brengen apps uit, zoals Radio 2, 3FM en David Guetta. Apps zijn een optioneel onderdeel van Spotify, maar er is een ruim aanbod voor wie net even wat meer uit Spotify wil halen.

De grillen van een streaming-dienst

spotify-prisonBij Spotify geldt hetzelfde als bij andere streamingdiensten zoals Netflix. Hoe meer je er gebruik van maakt, afspeellijsten creëert en favorieten markeert, hoe moeilijker het wordt om de dienst te verlaten. Je wilt immers je opgebouwde muziekverzameling niet kwijt. Spotify biedt zelf geen mogelijkheid om je gegevens te exporteren. Als je waarde hecht aan 'eigen muziek', dan kun je beter je muziek aanschaffen op cd of als digitale download.

Daarnaast ben je ook op andere manieren uitgeleverd aan de grillen van een streaming-dienst. Als het platenlabel of de artiest besluit zijn album van Spotify te verwijderen, kun je die niet meer luisteren. Maar ook als Spotify de abonnementsvoorwaarden en/of prijzen aanpast, kan dat ongewenst zijn voor jou als klant. En mocht Spotify ooit stoppen als bedrijf, moet je weer helemaal overnieuw beginnen.

Wat is Spotify?

Spotify is een muziekdienst waarbij je toegang hebt tot een muziekcollectie van miljoenen nummers. Deze muziek kun je streamen. Dat betekent dat je geen map met muziekbestanden op je computer hebt staan, maar de nummers van internet gedownload worden tijdens het luisteren. Bij Spotify kun je een deel van deze nummers ook offline toegankelijk maken.

Luistermogelijkheden en sociaal aspect

Bij Spotify heb je de mogelijkheid om specifieke nummers, artiesten of albums op te zoeken. Ook zijn er verschillende afspeellijsten en luistertips, waarmee je nieuwe muziek kunt ontdekken. Daarnaast is er het sociale aspect: je kunt vrienden en bekende mensen volgen, om te zien wat ze luisteren en welke afspeellijsten ze hebben. Je kunt je ook abonneren op afspeellijsten van anderen. Volg je een artiest, dan krijg je ook een melding als zij nieuwe muziek publiceren.

Op al je apparaten

Spotify is beschikbaar op verschillende apparaten. Op je computer installeer je een programma of je gebruikt de webplayer. Daarnaast kun je Spotify beluisteren op je smartphone of tablet. De dienst vind je op steeds meer plekken terug, zo kun je het ook luisteren via audio-apparatuur als Sonos en bepaalde types tv’s en av-ontvangers.

spotify-apparaten

Abonnementen

Om muziek bij Spotify te luisteren maak je een account aan. Je kunt daarbij kiezen uit een gratis en betaalde variant:

 • Met de gratis variant kun je onbeperkt muziek luisteren op je mobiel, tablet en computer. Dit wordt mogelijk gemaakt door advertenties, die je ziet en hoort tussen het luisteren door. Op de computer kun je specifieke nummers afspelen, maar op je mobiel en tablet kun je alleen in shuffle-modus afspelen. Albums, artiesten of afspeellijsten worden dan in willekeurige volgorde afgespeeld.
 • Met de betaalde variant, ook wel Spotify Premium genoemd, kun je ieder nummer afspelen op elk apparaat met Spotify. Je kunt muziek ook offline beschikbaar maken. Handig op plekken waar geen internet is, of als je een kleine internetbundel op je smartphone hebt. Daarnaast is de geluidskwaliteit hoger en krijg je geen advertenties.
 • Met Spotify Family kun je een abonnement afsluiten met maximaal 4 gezinsleden. De hoofdgebruiker betaalt €10, elke extra gebruiker €5. Iedere gebruiker heeft zijn eigen account met luistergeschiedenis, aanbevelingen en afspeellijsten.

Spotify: review (2010)

In 2010 schreef collega Stefan Vrijdag deze eerste indruk van Spotify.
Interessant om te lezen hoe dit bedrijf ooit begonnen is en wat de Consumentenbond er destijds van vond.

spotify_1Spotify is een muziekdienst op internet waar je gratis of tegen een bepaald bedrag per maand naar muziek kunt luisteren. Anders dan bij (online-)radio kun je zelf voor dj spelen: Spotify biedt een verzameling van maar liefst 8 miljoen nummers waar je vrij uit kunt kiezen. De nummers die je wilt beluisteren, worden naar je toegestuurd en tegelijk afgespeeld; het zogeheten streaming-principe.

Account nodig

Voordat je muziek kunt beluisteren, dien je een account aan te maken op www.spotify.com/nl. Vervolgens moet je een programmaatje downloaden. Dit programma is voor zowel Microsoft Windows als Apple Mac OS X beschikbaar. Na installatie vul je de eerder aangemaakte gebruikersnaam en wachtwoord in en accepteer je de algemene voorwaarden.

Opmerkelijk is dat Spotify het de eindgebruiker moeilijk maakt om de gehele tekst van de algemene voorwaarden in te zien. Overigens zijn de website, de algemene voorwaarden en het geïnstalleerde programma niet in het Nederlands, maar volledig Engelstalig.

Onze bevindingen met Spotify

Na het accepteren van de algemene voorwaarden en het (verplicht) opgeven van je geboortedatum en huisadres, komen we aan in het hoofdscherm van het programma. De eerste stap is om het programma inzicht te geven in de muziek die reeds op de computer staat. We klikken op de knop 'Start using Library'. Nadat Spotify de eigen muziekcollectie in kaart heeft spotify_2gebracht, wordt aangeboden om een koppeling met de populaire sociale netwerksite Facebook te maken. Na toestemming zijn Spotify en Facebook aan elkaar gekoppeld. Vanaf dat moment is je muzieksmaak voor iedereen inzichtelijk die zowel lid is van Facebook als Spotify.

Muzieksmaak delen

Het doel van deze sociale muziekliefhebberij is om je smaak te delen met anderen (die hun smaak ook weer met jou delen) en op die manier in aanraking te komen met nieuwe artiesten, bands of muziek.

Opvallend is dat Spotify niet samenwerkt met de standaard ingestelde muziekspeler, bijvoorbeeld die van Apple's iTunes, maar zelf de muziek en de bediening voor eigen rekening neemt. Spotify kijkt alleen naar de muzieksmaak door zichzelf te koppelen aan je favoriete mediaspeler en neemt daarna het roer volledig over.

Advertenties

Op basis van je huidige lijst met muziek wordt mogelijk andere interessante muziek voorgesteld door Spotify. Deze muziek is gratis en in prima kwaliteit te streamen. De tegenprestatie voor alle gratis en legale muziek (want goedgekeurd door BUMA/STEMRA) is dat er advertenties langskomen in het programma. De muziek die beschikbaar is via Spotify is afkomstig van de 4 grote platenlabels Sony, EMI, Warner en Universal en omvat miljoenen nummers. Ook muziek van onafhankelijke labels is beschikbaar via Spotify. Dit houdt nog niet in dat alle bekende en minder bekende artiesten en bands in Spotify zitten. Sterker nog: je zult heel wat artiesten missen. Zo ontbreken de Beatles, Led Zeppelin en nog wat grootheden. Naast streamen is het ook mogelijk om met het Spotify-programma muziek te kopen , zij het ook uit een beperkte bibliotheek. De prijzen zijn vergelijkbaar met Apple's online-muziekwinkel iTunes.

Gratis versus betaald

Spotify biedt een aantal manieren om van de dienst gebruik te kunnen maken:

 • Allereerst is er - zoals gezegd - de gratis versie (deze dienst heet sinds kort 'Open'). Het grootste nadeel is dat je maar 20 uur per maand muziek mag luisteren en reclame ziet en hoort. Een echte muziekliefhebber heeft bij lange na niet genoeg aan slechts 20 uur. Het is in de praktijk vooral irritant dat een paar keer per uur een reclameboodschap uit de speakers schalt. Deze start spontaan en is niet over te slaan;
 • Het goedkoopste abonnement kost €5 per maand heeft geen reclame en geen luisterbeperking. Bovendien kun je met dit abonnement muziek delen met vrienden;
 • Het Premium-abonnement van €10 per maand maakt het onder andere mogelijk om Spotify ook op de smartphone (in ieder geval de iPhone) te gebruiken en kan het geluid verbeteren (de stream is in 320 Kbps kwaliteit en dus minder gecomprimeerd dan de 160 Kbps stroom van de andere dienstvarianten). Het Premium-abonnement kent ook een offline-modus waarin je playlists kunt opslaan. Dan heb je echter geen toegang tot de volledige bibliotheek.

Conclusie

Spotify is een interessant en bovendien legaal alternatief voor het (illegaal) downloaden van muziek via bijvoorbeeld torrentsites. De gratis versie is te beperkt door de maximaal 20 uur per maand. Echter, tegen een klein maandbedrag kun je veel muziek beluisteren, je muzieksmaak delen en die van anderen beluisteren. Het assortiment is echter niet uitputtend en je hebt altijd een internetverbinding nodig om de muziek te streamen. Bovendien is het jammer dat zowel de website als het programma zelf niet in het Nederlands zijn.

Lees ook de review van 2014.

Toon

Nieuw & interessant

 • deezer-review-logo
  Eerste indruk  |  13 mrt.

  Deezer

  Online muziekdienst Deezer is een directe concurrent van Spotify. Deezer heeft een aantal bijzondere functies, maar een matig gebruiksgemak. Gratis luisteren is mogelijk op je computer. Wij probeerden het uit en vonden Deezer het beste alternatief voor marktleider Spotify.

   123 reacties
 • Overzicht-soundbar
  Eerste indruk  |  9 jul.

  Philips HTL9100 Soundbar

  De Philips HTL9100 Soundbar heeft draadloze, afneembare luidsprekers. Handig voor wie geen zin heeft in kabels in de huiskamer.

   8 reacties
 • Sonos Playbar
  Eerste indruk  |  12 mrt.

  Sonos Playbar

  Beter geluid uit je tv én streaming audio (bijvoorbeeld Spotify). De Sonos Playbar is een soundbar die een alles-in-een oplossing biedt voor de huiskamer.

   51 reacties