icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest
Inloggen Maak kennis

Welke zorgverzekering past het beste bij jou?
Vergelijk eenvoudig honderden zorgverzekeringen!

Historie

In het kort de historie van de Consumentenbond vanaf het moment van oprichting tot heden.

Snel naar:

  1. Warenonderzoek
  2. Sigaretten
  3. Groei

De geschiedenis van de Consumentenbond begon zo’n 60 jaar geleden. Op 14 januari 1953 richtten de heren B. Buitendijk, J. van Benthem en A. Thorenaar de Consumentenbond op. Het werd tijd, zo vonden ze, dat er een consumentenorganisatie kwam die het opnam tegen fabrikanten en leveranciers. De Bond begon met 141 leden.

Warenonderzoek

In april 1953 verschijnt de eerste Consumentengids. Een paar maanden later wordt daarin het eerste vergelijkend warenonderzoek gepubliceerd, een test van zes merken lucifers. Veel geld heeft de Bond de eerste tien jaar niet. De onderzoeken zijn dan ook beperkt van opzet.

Sigaretten

De grote doorbraak komt in 1962. Aanleiding vormen de slechte testresultaten van sigaretten van Lexington. Publicatie van dit onderzoek doet de verkoop zo drastisch dalen, dat de fabrikant de bond voor de rechter daagt. De bond verliest de zaak. Maar het gevecht van de kleine organisatie tegen de grote fabrikant, spreekt kennelijk veel Nederlanders tot de verbeelding. Maar liefst 25.000 nieuwe leden melden zich aan.

Groei

In de jaren erna groeit het ledental gestaag door tot 250.000 in 1969. Professionele betaalde medewerkers nemen geleidelijk de plaats in van vrijwilligers. In 1967 start de bond met individuele ledenservice. Later verschijnen er twee nieuwe bladen: de Consumenten-Reisgids (februari 1973) en de Consumenten-Geldgids (oktober 1981). Nog later verschijnen respectievelijk de Digitaalgids (eerst Digitale Consument geheten) en de Gezondgids (oorspronkelijk gestart als Nieuwsbrief Gezond).

In 1999 verlaat directeur Dick Westendorp na bijna 40 jaar de Bond en neemt Felix Cohen het roer over. In datzelfde jaar wordt de directie uitgebreid met Klaske de Jonge. In 2001 is het aantal leden gegroeid tot 620.000, het aantal personeelsleden tot 280. In 2007 vertrekt Klaske de Jonge. Het ledental is dan gedaald tot ongeveer 550.000.

Op 1 april 2009 vertrekt Felix Cohen en neemt Bart Combée zijn plaats in als directeur.