Terug naar het overzicht 17-dec-2012

Dazure Finvita overlijdensrisicoverzekering: eerste indruk

  • Dazure Finvita
    • Richtprijs: € n.v.t.
    • Type:overlijdensrisicoverzekering

    De Dazure Finvita overlijdensrisicoverzekering (orv) baseert de premie op postcodegebied. Op basis van het inkomensniveau zijn er vijf verschillende postcodeklassen. De Finvita verzekering is dus alleen voordelig als je in een gunstige klasse woont.

Dazure Finvita: review

De Finvita overlijdensrisicoverzekering (orv) baseert de premie op postcodegebied. Op basis van het inkomensniveau zijn er vijf verschillende postcodeklassen. De verzekering is dus alleen voordelig als je in een gunstige klasse woont.

Postcode afhankelijk

Omdat de vraag naar inkomen websitebezoekers afschrikt, baseert Independer.nl de inkomensklasse van verzekerde op de postcode van het woonadres. Het is namelijk bekend wat het gemiddelde inkomen is van de bewoners van een specifieke postcode. De bestaande 425.211 postcodes zijn onderverdeeld in vijf klassen. Zelfs binnen één straat kan meer dan een postcodegebied voorkomen, dus ook uiteenlopende orv-premies.

Weinig privacy

Finvita overlijdensrisicoverzekeringDat mensen met een hoger inkomen een lagere premie betalen is niet nieuw. Volgens statistische gegevens leven mensen met een hoger inkomen langer. De verzekeraar hoeft voor die groep minder uit te keren gedurende de looptijd van een verzekering dan voor een lagere inkomensgroep. Sommige verzekeraars vragen rechtstreeks naar het inkomen. Bij andere betaal je een lagere premie als je een eigen woning of hypotheek hebt. Ook de hypotheek is namelijk een indicatie voor welstand. Mensen met een eigen woning hebben gemiddeld een hoger inkomen dan mensen met een huurwoning. Al met al hoef je je niet teveel illusies over je privacy te maken.

Voordelige premie

De maandelijkse premie van de Dazure Finvita-polis bestaat uit €2 vaste kosten en een variabel deel. Het variabele premiedeel is voor de laagste postcodeklasse zo’n 50% hoger dan voor de hoogste klasse. De voorwaarden van de verzekering zijn identiek aan de GewoonIdee Nabestaandenverzekering van Dazure. De premie in de hoogste klasse ligt zo’n 10% lager dan de premie voor die verzekering. Een postcodeklasse lager is de premie even hoog. Woon je in een van de drie laagste postcodeklassen dan ben je goedkoper af bij de GewoonIdee Nabestaandenverzekering. De Finvita overlijdensrisicoverzekering kan alleen via Independer.nl worden afgesloten; de Dazure GewoonIdee Nabestaandenverzekering ook via een tussenpersoon.

Premievergelijking

Aan de hand van enkele premievoorbeelden hebben we gekeken naar de verschillende premiehoogtes van orv-polissen. Onderstaande vergelijking van overlijdensrisicopolissen is gebaseerd op de sekseneutrale tarieven die per 21 december 2012 gelden.

Profiel: Niet-roker, 30 jaar, 1 leven, verzekerd bedrag: €200.000, looptijd 30 jaar:

  Aanbieder Totale premie Maand premie
 1 Dazur Finvita orv (postcodeklasse 5) €4993 €13,87
 2 Florius orv €5180 €14,39
 3 Callas Group orv + Erasmus Leven Risico Plan €5353 €14,87


Profiel: Roker, 30 jaar, 1 leven, verzekerd bedrag: €200.000, looptijd 30 jaar:

  Aanbieder Totale premie Maand premie
 1 Dazur Finvita orv (postcodeklasse 5) €8435€23,43
 2 ASR Vermogen bij overlijden €9064 €21,01
 3 Dazur Finvita (postcodeklasse 4) +  Dazure GewoonIdee €9227 €25,63


Niet-roker, 40 jaar, 2 levens, verzekerd bedrag: €150.000, looptijd 20 jaar:

  Aanbieder Totale premie Maand premie
 1 Dazur Finvita orv (postcodeklasse 5) €6914 €28,81
 2Callas group orv + Erasmus Leven Risico Plan €7260€30,25
 3 Legal & General Lifestyle €7440 €31


De Finvita overlijdensrisicoverzekering komt in bovenstaande voorbeelden het voordeligst uit de bus. Val je in bijna de hoogste postcodeklasse (klasse 4), dan ben je met Finvita dus nog altijd voordelig uit. Woon je op een adres met een postcode in een lagere postcodeklasse, dan valt Dazure Finvita af. Je bent in dat geval voordeliger uit met de identieke GewoonIdee verzekering van Dazure.

En-bloc clausule

Een groot nadeel van de Finvita overlijdensrisicoverzekering is de en-bloc clausule. Indien de verzekeraar in zwaar weer terecht komt, mag hij de premies tussentijds verhogen of de voorwaarden aanpassen.

Premiereserve

In de beginjaren van een overlijdensrisicoverzekering is het risico op overlijden klein, daarna neemt de kans steeds verder toe. De verzekeraar vraagt elke maand dezelfde premie en reserveert een deel hiervan voor de jaren dat het risico op overlijden hoger is. Als je de verzekering voortijdig opzegt, heb je recht op dit geld. De Finvita overlijdensrisicoverzekering keert dit geld echter niet uit, maar geeft een premievrije polis. De Consumentenbond heeft liever dat je het geld in handen krijgt.

Voordelen

• Lage premie als je in een postcodegebied woont in een van de twee hoogste risicoklassen.
• Lage bemiddelingskosten van €295.
• Rechtstreeks afsluitbaar via Independer.nl, zonder advies- en bemiddelingskosten (zoals bij een tussenpersoon).

Nadelen

• Een groot nadeel is de en-bloc clausule.
• Hoge premie als je op een ongunstige postcode woont (met gemiddeld een laag inkomensniveau).
• De verzekeringsvoorwaarden zijn uitgekleed.
• De verzekering is alleen af te sluiten via Independer.nl. Je kunt de verzekering dus niet afsluiten via de tussenpersoon van je hypotheek.

Dazure is de aanbieder van de Finvita Overlijdensrisicoverzekering. De verzekeraar (risicodrager) is Leidsche Verzekeringen. De polis is alleen afsluitbaar via Independer.nl tegen eenmalige bemiddelingskosten van €295. De aanvraag en medische acceptatie verlopen digitaal, met vragen kun je terecht bij Independer. Bijzonder van deze overlijdensrisicoverzekering (orv) is dat de premie wordt gebaseerd op de postcode van het woonadres van de verzekerde.

Kenmerken

Bij de Finvita ovr-polissen heb je keuze uit een gelijkblijvende, lineaire en een annuïtair dalende (1 tot 12%) variant. Bij voortijdige beëindiging van de verzekering heb je geen recht op premierestitutie, wel op een premievrije polis. In de polis is een en-bloc clausule opgenomen; de premie kan dus tussentijds worden verhoogd.

Andere kenmerken:

• De verzekeringsduur is minimaal 1 en maximaal 50 jaar.
• De maximale acceptatieleeftijd is 65 jaar, de maximale eindleeftijd 80 jaar.
• Het verzekerd bedrag is minimaal €10.000 en maximaal €2.5 miljoen.
• Premiebetaling kan alleen per maand.
• Niet-rokers (ten minste 24 maanden) betalen een lagere premie dan rokers.

Overlijdensrisicoverzekeringen

Lees meer over de verschillende overlijdensriscioverzekeringen en vergelijk de verschillende polissen (alleen voor leden).

Deel bericht via:
Print

Alle reacties (1)

  • Leuk verhaal, maar zijn julle in de review niet vergeten om welke pistcodes het nu exact gaat, zo kan ik er geen chocola van maken! Reageer op deze reactie

Uw reactie:

* deze velden zijn verplicht

Aantal gebruikte tekens: 0 /1000

Lees onze privacyverklaring en gebruikersvoorwaarden website

Doe mee

Samen weten we meer en maken we slimmere keuzes

Laatst gestelde vraag
Mijn vrouw heeft borstkanker gehad en is nu 2 jaar kankervrij. Heeft dit effect op de acceptatie bij een OVR?
heer R.H.M. Gelissen
Beantwoord door
Reactie Consumentenbond,
Laatste reactie op onze tests
Hans Mooij

Leuk verhaal, maar zijn julle in de review niet vergeten om welke pistcodes het nu exact gaat, zo kan ik er geen chocola...

/tests/afbeeldingen/4174484/internetpanelconsumentenbond.jpg Help mee met onze tests

Dankzij ons internetpanel brengen we haarscherp de kwaliteit van producten en diensten in kaart.
Doe ook mee!