Extra informatie

Hoe bereken ik mijn pensioen?

Wat voor inkomen heb ik na mijn pensioen? In 5 stappen weet je wat je later te besteden hebt. Je pensioengegevens staan in je UPO en op mijnpensioenoverzicht.nl.

UPO

In een uniform pensioenoverzicht (UPO) staat het opgebouwde pensioen. Elke werknemer hoort jaarlijks een uniform pensioenoverzicht (UPO) te krijgen van zijn huidige werkgever. Werkgevers uit het verleden moeten elke 5 jaar een UPO sturen. Veel informatie uit het UPO is echter onduidelijk. Wat betekent het als je (bijvoorbeeld) €20.000 hebt opgebouwd op je 65e? Is dat bedrag bruto of netto, en krijg je het elk jaar? Die informatie vind je tegenwoordig op www.mijnpensioenoverzicht.nl.

Mijnpensioenoverzicht.nl

Iedere Nederlander kan met zijn of haar DigiD-code inloggen op www.mijnpensioenoverzicht.nl. DigiD is de code waarmee je inlogt op de site van de Belastingdienst voor de jaarlijkse opgave. Wie inlogt krijgt een totaaloverzicht van het tot op heden opgebouwde pensioen. Daarnaast staat er de AOW-uitkering in. Ook zie je wat je krijgt op je 65ste en je 67ste. Ervan uitgaande dat je tot die leeftijd doorwerkt met het huidige salaris. Er staat ook wat je partner krijgt als je zelf eerder overlijdt. Het Pensioenregister, een samenwerkingsverband van onder meer de pensioenfondsen en -verzekeraars, coördineert mijnpensioenoverzicht.nl.

Schatting

De bedragen op het UPO en mijnpensioenoverzicht.nl geven slechts een schatting van het pensioen. Op de site staan enkel de bedragen die je hebt opgebouwd en die je naar verwachting zult opbouwen. Met compensatie voor inflatie (indexering) wordt geen rekening gehouden. Kijk desondanks toch af en toe hoe hoog je pensioen later zal zijn. Als dat tegenvalt is er nog tijd om extra vermogen op te bouwen.

Stappenplan

Hoe zijn de vaak onvolledige en onduidelijke overzichten om te smelten tot een overzicht? Volg daarvoor het onderstaande stappenplan.

  • Maak een overzicht van je pensioenrechten.
    Log in op mijnpensioenoverzicht.nl  Hier moet je enkele vragen beantwoorden over gebeurtenissen die je pensioen kunnen beïnvloeden. Daarna krijgt je een overzicht van wat je later jaarlijks bruto en netto krijgt uitgekeerd.
  • Pak de de UPO('s) erbij van je werkgever(s). Kijk of je werkgevers mist of dat er andere fouten staan in de gegevens of dat er relevante gegevens ontbreken. Een goed voorbeeld is de lijfrenteverzekering. Die wordt vaak als aanvullend pensioen gebruikt. Ze staan echter niet op mijnpensioenoverzicht.nl.
  • Het Nibud (Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting) heeft de Pensioenschijf-van-vijf op zijn website. Dit is een 'toekomstplanner' waarmee  je ook kunt berekenen wat doorwerken na je 65e oplevert. 
  • Wie het berekende toekomstige inkomen te mager vindt, kan maatregelen nemen. De pensioenmodule van de Consumentenbond laat zien hoeveel je moet bijstorten in een lijfrente of bankspaarproduct. 
  • Wie twijfelt over de mogelijkheden om extra pensioen op te bouwen, kan terecht bij een onafhankelijk financieel planner. Via de website van de VOFP (Vereniging Onafhankelijke Financieel Planners, www.vofp.nl) kun je een planner vinden in je eigen omgeving. Deze adviseurs rekenen een uurtarief en verdienen niet aan financiële producten die ze verkopen. Hun advies is dus onafhankelijk.

Deel bericht via:

Doe mee

Samen weten we meer en maken we slimmere keuzes

Kun jij helpen?
mijn beschikbare premie pensioen contract is gesplitst in 2 contracten. de ene is premie vrij gemaakt, loopt door tot ik 65 ben. de andereis een nieuwe die tot mijn 67e loopt en waar nu de stortingen...
rene,
Stel een vraag
/tests/afbeeldingen/4174484/internetpanelconsumentenbond.jpg Help mee met onze tests

Dankzij ons internetpanel brengen we haarscherp de kwaliteit van producten en diensten in kaart.
Doe ook mee!