Nieuws

Nibud lanceert Pensioenkortingsberekenaar

3 februari 2012

Een aantal pensioenfondsen verlaagt binnenkort waarschijnlijk de pensioenuitkeringen. Met de pensioenkortingsberekenaar van het Nibud bereken je wat dit voor jouw pensioen betekent.

Als de dekkingsgraden van de pensioenfondsen niet op korte termijn aantrekken, verlaagt een aantal van hen in 2013 de pensioenuitkeringen. De dekkingsgraad is de waarde van de bezittingen van de pensioenfondsen ten opzichte van de toekomstige pensioenuitkeringen. Ieder pensioenfonds kondigt weer een ander kortingspercentage aan. Wat betekent dit nu voor jouw pensioen?

Het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud) probeert daar een beter inzicht in te geven. Sinds 1 februari 2012 staat op de website van het Nuibud een 'Pensioenkortingsberekenaar'. Hiermee kun je berekenen hoeveel lager jouw totale pensioen zal zijn na deze maatregelen.

Afstempelen

Die dekkingsgraad is bij ongeveer 125 van de 400 fondsen te laag, volgens de maatstaven van De Nederlandsche Bank. Om dit op te lossen, moeten fondsen of hun premie verhogen, of de pensioenuitkeringen verlagen. Dit laatste wordt ook 'afstempelen van pensioenen' genoemd.

Zo heeft het ambtenarenfonds ABP - het grootste pensioenfonds van Nederland - aangegeven dat haar pensioenen volgend jaar mogelijk met 0,5% omlaag gaan.

Ook de pensioenfondsen voor de metaal en techniek (PME en PMT) gaan hun uitkeringen waarschijnlijk verlagen. Hier is de ingreep veel drastischer dan bij het ABP: bij PMT gaan de uitkeringen waarschijnlijk met 6 tot 7% omlaag. PME noemt nog geen percentage.

Bron: Nibud

Doe mee

Samen weten we meer en maken we slimmere keuzes

Laatst gestelde vraag
Ik kan hier geen vraag meer stellen. Waarom niet?
Consumentenbond
Beantwoord door
Consumentenbond,
/tests/afbeeldingen/4174484/internetpanelconsumentenbond.jpg Help mee met onze tests

Dankzij ons internetpanel brengen we haarscherp de kwaliteit van producten en diensten in kaart.
Doe ook mee!