Extra informatie

Besparen op printkosten

De printer zelf is misschien niet zo duur, maar met alle inkt die hij gebruikt, wordt het toch een duur grapje. Hoe kies je een zuinige printer en bespaar je op je printkosten?

Kies een zuinige printer

gebruikte_cartridgesIn onze test berekenen we de inktkosten per pagina. We printen daarvoor een hele cartridge in één keer leeg. Maar zo print jij thuis natuurlijk niet. Daarom doen we nog een tweede test, waarbij we slechts 30 afdrukken maken in een periode van 3 weken. Soms een dagje niet, soms twee afdrukken op een dag.

Veel printers blijken als je zo weinig print toch veel inkt te gebruiken. Die inkt gebruiken ze voor de schoonmaak. De printer maakt namelijk de spuitmondjes in de inktkop schoon door er wat inkt doorheen te spuiten. Die verdwijnt in het opvangsponsje van de printer. Zo voorkomen fabrikanten dat de spuitmondjes verstopt raken, want dan zou er geen inktdruppel meer doorheen kunnen. Dit is niet goed voor de kwaliteit van de afdruk en de printer zelf kan zelfs kapot gaan.

Hoeveel inkt er wordt gebruikt voor het schoonmaken verschilt sterk per printer en cartridgeserie. Sommige printers gebruiken wel 80% van hun inkt voor de reiniging van de printkoppen. In het algemeen zijn inkjetprinters van Brother het zuinigst met jouw dure inkt. Printers van Epson zijn dat meestal niet. Bij HP en Canon hangt de verspilling af van het type printer: printers met een gecombineerde kleurencartridge zijn behoorlijk zuinig. Maar de printers van HP en Canon met losse kleurencartridges zijn vaak ware inktslurpers.

In onze vergelijker vind je de goedkoopste printer voor wie veel print en wie weinig print. Per printer vind je namelijk de inktkosten per pagina (voor wie veel print) en het percentage aan extra inkt dat een printer nodig heeft voor het schoonmaken (voor wie weinig print).

Overweeg een laserprinter

Als je alleen in zwart print, is een laserprinter een voordelige keuze. De aanschafprijzen van laserprinters zijn de laatste jaren flink gedaald: ze zijn er al vanaf €50. Een all-in-one laser, die ook kan scannen en kopiëren, is er vanaf €100.

De inktkosten per pagina zijn bij laserprinters ongeveer even hoog als bij de inkjetprinters. Alleen zwarte tekstafdrukken zijn gemiddeld nog wel 1 of 2 cent per pagina goedkoper, maar er zijn inkjetmodellen die ook erg goedkope printjes maken.

Maar, een belangrijk voordeel van laserprinters is dat zij geen toner gebruiken als de printer niet wordt gebruikt, in tegenstelling tot inkjetprinters. Dit komt omdat laserprinters een heel andere techniek (met verhitting) gebruiken om te printen. Op den duur ben je daarom goedkoper uit met een laserprinter.

Print je veel in kleur, dan is een inkjetprinter geschikter. De kwaliteit van kleurenafdrukken door laserprinters laat namelijk vaak te wensen over.

Bekijk hier de testresultaten van alle geteste laserprinters of lees meer over de beste laserprinter.

Gebruik alternatieve inkt

Bekijk de video

Originele merkcartridges en - toners zijn vaak erg duur. In juni 2015 gingen we de winkels in om de prijzen te peilen van originele en klooninkt. Wat blijkt? Met klooncartridges voor inkjetprinters valt een hoop geld te besparen: gemiddeld wel 75%. Er zijn ook steeds meer alternatieve toners voor laserprinters te koop. Daarmee bespaar je gemiddeld ruim 50%.

Besparing per cartridge of toner
Hoeveel je precies kunt besparen, hangt af van je printer en de gebruikte cartridge-serie. Bij sommige cartridge-series van Brother valt bijna 90% te besparen, maar voor andere cartridges zijn helemaal geen alternatieven beschikbaar. Op de pdf's hieronder (klik voor een vergroting) is een overzicht te zien waar welke cartridge te koop is. De goedkoopste (web)winkel is in groen aangegeven. 

Inktcartridge_overzicht_inkt_2015 Inktcartridge_overzicht_toners_2015

Per printer
In de vergelijker staan per printer onder 'Specificaties' > 'Inkt' de beschikbare klooncartridges en toners vermeld. Ook vind je hier de richtprijs van de originele cartridges. De prijzen hiervan lopen sterk uiteen in verschillende winkels. Het loont om prijzen te vergelijken. Betaal in elk geval nooit meer dan onze richtprijs!

Vraag en antwoord

Vragen over printers of inkt? Kijk eens bij vraag & antwoord of iemand anders die vraag ook al geeft gesteld. Zo niet, dan kun je daar je vraag stellen.

Deel bericht via:

Doe mee

Laatst gestelde vraag
welke inktjetprinter scoort er goed met scannen?
heer C.W. Bosschaart
Beantwoord door
Reactie . Consumentenbond,
Laatste review
HP Deskjet 3070A (B611)
Sjon
26.6666666666667 procent
/tests/afbeeldingen/4174484/internetpanelconsumentenbond.jpg Help mee met onze tests

Dankzij ons internetpanel brengen we haarscherp de kwaliteit van producten en diensten in kaart.
Doe ook mee!