Extra informatie

Laserprinter of inkjetprinter

De kans is groot dat de printers die je in de winkel aantreft inkjetprinters zijn, die worden namelijk het meest verkocht. Maar er is ook een andere soort printer, die onterecht vooral door bedrijven lijkt te worden gebruikt: de laserprinter. Wat zijn de voor- en nadelen en welke printer is voor jou geschikt?

Hoe werkt een inkjetprinter?

laserprinter-of-inkjet-printerInkjetprinters gebruiken vloeibare inkt voor hun afdrukken. Die inkt wordt onder hoge druk in minuscule druppeltjes op het papier gespoten. Dit gebeurt met de precisie die nodig is om vanaf een flatgebouw een tennisbal in een emmer te laten vallen. Het is belangrijk dat de spuitmondjes waardoor de inktdruppels worden gespoten niet verstopt raken door opgedroogde inkt. Als je een inkjetprinter een tijdje niet gebruikt, gaat hij daardoor zelf voor de reiniging van de printkop zorgen. Voor die schoonmaak gebruikt de printer inkt, waardoor de inktkosten per pagina flink kunnen stijgen.

Voor- en nadelen van een inkjetprinter

Door de vloeibare inkt zijn inkjetprinters heel goed in het printen van mooie, kleurrijke foto's. Vooral als je fotopapier gebruikt. Ook zijn inkjetprinters vaak goedkoop in aanschaf en kunnen ze vrijwel altijd scannen en kopiëren. Ze zijn bijna allemaal uitgerust met wifi, alleen de allergoedkoopste modellen niet.

Voordelen

 • Goedkoop in aanschaf;
 • Mooie kleurenafdrukken;
 • Kunnen bijna altijd ook scannen en kopiëren;
 • Andere papierformaten mogelijk.

Nadelen

 • Duur in gebruik;
 • Vaak cartridges wisselen;
 • Inktverlies door schoonhouden printkop voor wie weinig print.

Hoe werkt een laserprinter?

Laserprinters werken niet met vloeibare inkt, maar met droge inktpoeder: toner. Het belangrijkste onderdeel van een laserprinter is de drum, een draaiende rol die geladen is. Met een laserstraal wordt de afdruk van je printje als het ware op die rol getekend. De toner blijft door de lading plakken op die afdruk. Door verhitting kleeft de toner vervolgens op het papier. Omdat de laser zo precies is, zijn de afdrukken van laserprinters heel erg scherp. Dat maakt ze erg geschikt voor het printen van tekst.

Een variant op de laserprinter is de led-printer: ze werken grofweg hetzelfde, maar het verschil is dat een laserprinter gebruikmaakt van een laserstraal en een led-printer van een rij knipperende led-lampjes.

Voor- en nadelen van een laserprinter

Een laserprinter is allang geen log en duur apparaat meer en kan een prima alternatief zijn voor een inkjetprinter. Het is namelijk voordelig dat ze geen reiniging nodig hebben. Laserprinters printen ook sneller, al duurt het door het opwarmen even voor ze starten met printen. Een nadeel is wel dat kleurenlaserprinters een stuk duurder zijn dan inkjetprinters, die altijd in kleur kunnen printen. Ook zien foto's er lang niet zo mooi uit als bij een inkjetprinter: ze ogen meestal dof en vaal door de matte toner. Er zijn ook laserprinters die kunnen scannen en kopiëren.

Voordelen

 • Goedkoop in gebruik;
 • Scherpe letters;
 • Toner hoeft niet vaak verwisseld te worden.

Nadelen

 • Lelijke fotoafdrukken;
 • Scannen, kopiëren en in kleur afdrukken alleen mogelijk met duurdere modellen.

Laser of inkjet?

Of je het beste een inkjet- of een laserprinter kunt kopen, hangt af van wat je print. Print je nooit in kleur? Neem dan een laserprinter. Ook al zijn ze iets duurder in aanschaf - zeker als je een all-in-one neemt die ook kan scannen en kopiëren - je verdient dit terug omdat ze veel zuiniger zijn in het gebruik.

Print je wel in kleur? Dan is een inkjetprinter de beste optie. Zeker voor wie foto's wil printen, want daarvoor zijn laserprinters nog niet geschikt. Met een kleurenlaserprinter kun je wel goede grafieken of routekaartjes in kleur printen, maar omdat de aanschafprijs flink hoger ligt, is een inkjetprinter ook in dat geval de beste optie.

Wil je weten welke inkjet- en laserprinters als beste uit onze test komen? Bekijk dan de resultaten in onze vergelijker of lees:

Lees meer over printers:

Deel bericht via:

Doe mee

Laatst gestelde vraag
Ik kan hier geen vraag meer stellen. Waarom niet?
Consumentenbond
Beantwoord door
Consumentenbond,
Laatste review
Epson Expression Premium XP-630
N.J. vd Kuijl
56.6666666666667 procent
/tests/afbeeldingen/4174484/internetpanelconsumentenbond.jpg Help mee met onze tests

Dankzij ons internetpanel brengen we haarscherp de kwaliteit van producten en diensten in kaart.
Doe ook mee!