Extra informatie

Meest gestelde vragen over reisverzekeringen

We beantwoorden veelgestelde en andere interessante vragen over de reisverzekering.

Waarom heb je een reisverzekering nodig?

De belangrijkste reden om een reisverzekering af te sluiten, is het recht op hulp in noodsituaties. Denk aan repatriëring, een langer verblijf of extra reiskosten als gevolg van een ongeval, ziekte of overlijden. Dit soort gebeurtenissen kosten doorgaans veel geld en tijd, terwijl het nergens anders is gedekt.

Opsporings-, bergings - en reddingacties zijn bij de meeste reisverzekeraars onbeperkt of tot een aanzienlijk bedrag gedekt, maar niet bij allemaal. Aegon en Kruidvat dekken maximaal €10.000. Bij De Friesland en London Verzekeringen is de dekking maximaal €12.500. Wij raden een minimale dekking van €45.000 aan.

Waarom zijn de prijsverschillen zo groot?

De premies lopen behoorlijk uiteen: van enkele euro’s tot ruim €25 per maand. Belangrijkste oorzaak is de samenstelling van de verzekering. Bij de een is alles standaard inbegrepen. Zaken als werelddekking of wintersport zijn wellicht niet nodig, maar je betaalt er dan wel voor. Andere verzekeringen zijn juist helemaal uitgekleed en op maat te maken. Vaak heeft een aanbieder meerdere verzekeringen in het schap. Let in dat geval op:

 • dekkingsgebied
 • de maximale vakantieduur;
 • hoogte van het eigen risico;
 • hoogte van de maximumvergoedingen voor bagage.

Een andere factor die van invloed is op de premie is de grootte van je gezin. Gebruik onze vergelijker voor een snelle premieberekening op maat.

Welke onderdelen kun je het beste meeverzekeren?

 • Ga je op wintersport dan moet je er uiteraard op letten dat het onderdeel wintersport gedekt is. Niet altijd standaard, maar wel handig is de dekking ‘geneeskundige kosten’. Dit onderdeel is niet zo duur, omdat alleen die kosten worden vergoed die je zorgverzekering niet vergoedt. Daarvan kan sprake zijn als een behandeling veel duurder uitvalt dan wat gangbaar is in Nederland. Soms vergoedt de reisverzekering ook het (verplichte) eigen risico op de zorgverzekering vanuit deze dekking.

De verdere invulling van de ideale reisverzekering hangt vooral af van de eigen behoeften.

 • Ga je graag naar verre landen, dan is wereldwijde dekking een must.
 • Bij autovakanties is de optie ‘vervangend vervoer’ weer handig. Boek je hele dure reizen, dan is een doorlopende annuleringsdekking wellicht interessant.

Welke dekkingen zijn niet (altijd) nodig?

Ongevallen
Minder enthousiast zijn we over de ongevallendekking. Verzekerden verwarren deze dekking nog weleens met de eerder genoemde ‘hulpverlening’, maar het is iets anders. De ongevallendekking keert bij overlijden of blijvende invaliditeit eenmalig een bedrag uit. Bij overlijden gaat het om een vast bedrag. In het tweede geval hangt de hoogte van de uitkering af van de mate van invaliditeit. Als je in het dagelijks leven al een gezinsongevallenverzekering hebt, is deze ook geldig in het buitenland. In dat geval heeft deze module binnen de doorlopende reisverzekering weinig nut. Als je normaal gesproken geen ongevallenverzekering hebt, dan is de eerste logische vraag waarom deze voor de vakantie wel noodzakelijk zou moeten zijn. Bijzondere (risicovolle) sporten en bestaande gebreken en ziekten zijn in ieder geval uitgesloten van dekking. Bij een ongeval met de motor is de dekking vaak lager.

Contant geld
Ook contant geld meeverzekeren is niet erg zinvol, tenzij je in een gebied reist waar nauwelijks banken en geldautomaten zijn.

Vervoer en verblijf
De onderdelen Vervangend vervoer en/of verblijf en Automobilistenhulp zijn nuttig, maar vaak al gedekt door pechhulpdiensten, zoals de ANWB Wegenwacht, Route Mobiel of via de autodealer.

Rechtsbijstand
Niet iedereen heeft de behoefte verzekerd te zijn van rechtsbijstand als gevolg van een juridisch conflict. Het afsluiten van een module reisrechtsbijstand is dan overbodig. Dat geldt ook als deze behoefte er wel is, maar er hiervoor reeds een gewone (gezins)rechtbijstandsverzekering is afgesloten.

Hoe lang kan ik aaneengesloten op reis?

Deze periode loopt uiteen van 45 dagen (ING, Ohra, SNS Bank) tot 365 dagen (Avéro Achmea, Centraal Beheer Achmea, Delta Lloyd). Soms bestaat de mogelijkheid om de maximale reisduur te verlengen.

Is een weekendje weg of dagje uit verzekerd?

Het eerste geval wel. Je moet wel een bewijs van overnachting kunnen overleggen. Een dagje uit zonder overnachting is niet gedekt op de reisverzekering.

Kan ik beter een kortlopende of doorlopende reisverzekering nemen?

Het hangt af van de gezinssamenstelling en de vakantiefrequentie. In het algemeen geldt: gezinnen die per jaar 3 weken of langer op vakantie gaan, zijn goedkoper uit met een doorlopende reisverzekering. Voor alleenstaanden ligt het omslagpunt bij 4 weken. Het voordeel van een doorlopende reisverzekering is natuurlijk ook dat je er niet meer naar hoeft om te kijken.

Heb ik buiten Europa altijd werelddekking nodig?

Nee, niet altijd. Dit verschilt per verzekeraar. De vuistregel is dat onder de Europadekking, naast alle Europese landen, ook een aantal bekende eilandgroepen valt, zoals de Canarische Eilanden, Madeira en de Azoren. Ook geldt de Europadekking vrijwel altijd voor de landen grenzend aan de Middellandse Zee, zoals Marokko, Tunesië, Egypte en Israël. Verrassend genoeg vallen ook Libië en Syrië hieronder, maar het relatief veilig geachte Jordanië niet. Voor een dagtrip naar Jordanië, bijvoorbeeld vanuit Eilat (Israël), bieden sommige reisverzekeraars onder de Europadekking voor een beperkt aantal (24 tot 48) uur alsnog dekking.

Wanneer gaat de dekking precies in?

De dekking gaat in zodra de vakantie begint. Dat is het moment waarop je de woning verlaat. Bij het volladen van de auto of het klaarzetten van alle spullen in de hal, de avond voorafgaand aan vertrek, is er dus nog geen dekking.

Heb ik  een annuleringsverzekering nodig?

Een annuleringsverzekering betaalt de reissom deels of in zijn geheel indien de geboekte vakantie door persoonlijke en onvoorziene omstandigheden niet kan doorgaan óf moet worden afgebroken. Bij goedkope reizen is het te overwegen het annuleringsrisico zelf te dragen. Bij dure, verre reizen is een annuleringsverzekering wel verstandig en dan het liefst een verzekering met een hoge dekking.

Voorbeelden van gedekte omstandigheden zijn:

 • ernstige ziekte of overlijden van jezelf of je naasten;
 • zwangerschap;
 • onvrijwillige werkeloosheid;
 • gebroken relatie (mits officieel ontbonden);
 • nieuwe baan (indien eerst werkeloos).

Slechte weersomstandigheden ter plaatse en zelfs noodweer zijn doorgaans geen geldige annuleringsreden, behalve als de accommodatie als gevolg van het noodweer niet meer te gebruiken is.

Mag ik ook annuleren als een van mijn reisgenoten annuleert?

Sta je samen op 1 polis, dan is dit geen probleem. Is dat niet het geval, dan verschillen de voorwaarden per verzekeraar. Vaak hanteren ze de regel dat je wel op 1 boeking moet staan of dat de reisgenoten beiden een annuleringsverzekering bij dezelfde maatschappij moeten hebben. We komen ook wel tegen dat de meereizende persoon alleen mag annuleren als hij door de omstandigheden alleen moet reizen.

Moet ik rechtstreeks afsluiten of via het reisbureau?

Uit ons onderzoek bleek dat het afsluiten van een reisverzekering via het reisbureau gemakkelijk gaat. De kwaliteit van de aangeboden polissen is ook prima. Er is eigenlijk maar 1 nadeel: het reisbureau biedt doorgaans alleen de meest uitgebreide variant aan van 1 verzekeraar. Dat is meestal een duurdere oplossing dan een zelf online afgesloten polis.

Ben ik ook gedekt bij een gecombineerde zakelijke en privéreis?

Nee, niet automatisch. Voor zakelijke activiteiten in het buitenland moet je een zakelijke reisverzekering afsluiten of een aanvullende zakenreisdekking op de particuliere reisverzekering.

Krijg ik ook hulp bij autopech?

Hiervoor is de - vaak optionele - dekking 'automobilistenhulp' of 'vervangend vervoer' noodzakelijk. In geval van schade biedt de autoverzekeraar meestal ook hulp, maar besef wel dat een autoverzekering is gericht op de reparatie van de auto, terwijl de reisverzekering als uitgangspunt neemt dat de vakantie moet kunnen doorgaan. Een reisverzekeraar gaat vaak sneller over tot het regelen van een vergelijkbare vervangende auto.

Is het huren van een scooter of brommer gedekt?

Mocht je onderuitgaan met de scooter of brommer, dan betekent dat dubbel pech. De schade aan de scooter is namelijk niet gedekt in de reisverzekering. De schade die je toebrengt aan anderen ook niet, maar hiervoor moet volgens de wet de verhuurder zelf verzekerd zijn. De reisverzekering vergoedt (in aanvulling op de zorgverzekering) vaak wel de medische kosten als gevolg van een scooterongeval.

Hoe bepaalt de verzekeraar de waarde van geclaimde spullen?

Als de geclaimde bagage relatief nieuw is (tot maximaal 1 jaar oud), vergoedt de verzekeraar de nieuwwaarde. Na deze periode geldt de dagwaarde. Die kan snel dalen. Vaak is er ook een eigen risico. Dit alles maakt dat de vergoeding voor verloren of gestolen bagage vaak tegenvalt.

Is het verlies van een paspoort of geld gedekt?

Bijna alle reisverzekeringen dekken het verlies van een paspoort en bieden hulp bij het regelen van een nieuw, tijdelijk reisdocument. Alleen ASR, Ditzo en de Goudse hebben deze laatstgenoemde service niet.

Of het verlies van geld gedekt is, hangt af van de voorwaarden. Er zijn diverse verzekeraars die contant geld uitsluiten van dekking. In de overige gevallen varieert de maximumvergoeding van €230 tot €750.

Tot wanneer kun je een annuleringsverzekering afsluiten?

Hier zijn geen officiële regels voor. De meeste verzekeraars hanteren een termijn van 7 tot 14 dagen na het boeken van de reis.

Wat is het verschil tussen een gewone en luxe annuleringsdekking?

De gedekte annuleringsredenen verschillen niet. Deze staan beschreven in de voorwaarden. Het verschil zit in het uitgekeerde bedrag in het geval van een vroegtijdig afgebroken vakantie. De gewone annuleringsverzekering vergoedt alleen de niet-genoten vakantiedagen. De luxe annuleringsdekking daarentegen vergoedt de gehele reissom.

Deel bericht via:

Doe mee

Samen weten we meer en maken we slimmere keuzes

Kun jij helpen?
Welke reisverzekering kan mijn zoon die op studiereis gaat naar Canada van 28 december 2015 tot mei 2016 (Universiteit ) het beste afsluiten en waarom?
heer H.I.M. Spoler,
Stel een vraag
/tests/afbeeldingen/4174484/internetpanelconsumentenbond.jpg Help mee met onze tests

Dankzij ons internetpanel brengen we haarscherp de kwaliteit van producten en diensten in kaart.
Doe ook mee!