Extra informatie

Wat is een router?

Wat is een router?

Op zolder worden online games gespeeld, een etage lager een HD-film gedownload, terwijl in de woonkamer met de laptop op schoot de huishoudadministratie wordt gedaan. De hele familie op internet en het liefst draadloos. Ergens in de meterkast of in het trappenhuis zorgt de draadloze router (spreek uit: roeter of rauter) ervoor dat iedereen tegelijk kan surfen.

Een router zorgt er voor dat meerdere apparaten tegelijkertijd op het internet kunnen, een modem zorgt dat de internetverbinding überhaupt werkt. Een modem en (draadloze) router kunnen twee losse kastjes zijn, maar steeds vaker leveren internetproviders een modem met geïntegreerde (draadloze) router.

Sitecom WL350Jaarlijks schaffen zo’n honderdduizenden mensen een nieuwe router aan, en dat zullen er met de toenemende mogelijkheden van breedbandverbindingen waarschijnlijk alleen maar meer worden. Voor het draadloos verzenden van HD-video voldoen veel oudere routers niet meer. Vaak is de zolder te ver weg voor het signaal. Snelheid en een groter draadloos bereik zijn dan ook de belangrijkste redenen om een nieuwe router te willen.

Sneller draadloos internet

De meeste nieuwe routers werken met de N-standaard. Die belooft een draadloze snelheid van in theorie 300 of 450 Mbit/s, ruim 5-8 keer zo snel als routers met de oude G-standaard (54 Mbit/s). Ook de meeste nieuwe apparaten (laptops, tablets, smartphones) ondersteunen de N-standaard. De nieuwste AC-standaard zit nog in de goedkeuringsfase, maar toch verschijnen er al producten die met deze technologie werken. Hiermee zijn draadloze snelheden van tot over 1 Gbit mogelijk, claimen de fabrikanten. In de praktijk ligt de snelheid bij draadloze snelheid altijd (ver) onder het theoretische maximum.

Routers met dual band

Steeds meer routers kunnen op twee frequenties werken ('dual band'). Naast de standaard frequentieband op 2,4 GHz kan er ook voor 5 GHz worden gekozen. Dit kan extra snelheid opleveren zolang afstand niet te groot is en er geen/weinig muren of vloeren doorkruist moeten worden. Daarnaast is het op de extra band minder druk; je hebt minder last van naburige netwerken. Let op: wil je dualband gebruiken dan moet het ontvangende apparaat dit ook ondersteunen. Lang niet alle apparaten ondersteunen dit, zeker niet als ze een paar jaar oud zijn.

Betere beveiliging

Een belangrijke reden om op een nieuwe router over te stappen is als het oude model nog van verouderde, onveilige WEP-beveiliging gebruikmaakt. De nieuwere WPA- en WPA2-versleuteling beveiligt het draadloze signaal veel beter tegen afluisteren.

Sneller bedraad

Tot slot is er ook goed nieuws voor wie zijn computer gewoon via een netwerkkabel aan de router heeft ‘hangen’: steeds meer routers halen (in theorie) een snelheid van 1000 Mbit/s (1 Gigabit/s), wat handig is voor back-ups en het verplaatsen van grote bestanden tussen pc’s en externe harde schijven. Met een draad liggen de prestaties in praktijk niet ver van de theoretische topsnelheid.

Nadeel van een modemrouter (van de provider)

Bij veel providers, zowel kabel- als ADSL-providers, krijg je een modem en router in één kastje: een modemrouter. Deze heeft wel een belangrijk nadeel: een modem moet in de buurt staan van het ADSL-aansluitpunt: vaak in de meterkast. Terwijl een draadloze router juist beter een centraal plekje in huis kan krijgen, voor een goed draadloos bereik naar de verschillende kamers.

In dat geval kun je een extra router op de modemrouter aansluiten, en deze wel op een goede plek neerzetten. Dat is soms wel een technisch karwei. Het bereik van het netwerk kan ook (veel simpeler) worden uitgebreid met een stopcontactnetwerk (zie deze video van de Consumentenbond).

Deel bericht via:

Doe mee

Laatst gestelde vraag
Ik kan hier geen vraag meer stellen. Waarom niet?
Consumentenbond
Beantwoord door
Consumentenbond,
Laatste review
Cisco EPC3928
Jurriaan Vilé
36.0 procent
/tests/afbeeldingen/4174484/internetpanelconsumentenbond.jpg Help mee met onze tests

Dankzij ons internetpanel brengen we haarscherp de kwaliteit van producten en diensten in kaart.
Doe ook mee!