Spaarrekeningen en deposito's
Extra informatie

De beste spaarrekening

geld_spaarvarkenDe Consumentenbond vergelijkt spaarrekeningen op rente en voorwaarden. Meestal geldt: hoe hoger de rente, hoe zwaarder de voorwaarden. Maar, regelmatig is de spaarrekening waarop je de hoogste rente krijgt, er één zonder voorwaarden.

Spaarmonitor, juli 2013 

Veel spaarders zijn ontevreden over de lage rente op hun spaarrekening. Vooral over de rente van grote banken als ABN Amro, ING en de Rabobank zijn klanten niet tevreden. Alle reden dus om het spaargeld naar een andere rekening met een hogere rente te sluizen. Dit zijn de uitkomsten van het jaarlijkse tevredenheidonderzoek van de Consumentenbond onder ruim 3800 spaarders.    


Naam Bank

Rapportcijfer
a
lgemeen*

Rapportcijfer
rentepercentage**

 ASN Bank 8.1 6.4
 Triodos Bank 8.0 6.7
 RegioBank 7.9 6.3
 Argenta Spaarbank 7.9 7.1
 Leaseplan Bank 7.8 6.5
 NIBC Direct 7.8 6.4
 MoneYou 7.5 5.7
 Centraal Beheer Achmea 7.5 5.8
 Lloyds (was Bank of Scotland) 7.4 6.1
 Robeco Direct 7.4 5.7
 Westland Utrecht Bank 7.4 6.3
 SNS Bank 7.3 6.0
 AEGON 7.2 5.0
 OHRA Bank 7.1 5.6
 ABN Amro 6.5 4.9
 ING  6.4 4.9
 Rabobank 6.3 4.7

* Peildatum juli 2013
** Schuingedrukte rapportcijfers zijn gebaseerd op minimaal 30 waarnemingen, maar op minder dan 50.

Kleine moeite

Bijna 40% van de spaarders is ontevreden over de rente. De belangrijkste reden is dat de rente te laag is. Toch heeft slechts iets meer dan een derde van de ontevreden klanten plannen om het spaargeld van de spaarrekening te halen; meestal zijn ze van plan dit geld op een andere spaarrekening te zetten. 

Bij de kleinere banken zijn de klanten aanzienlijk vaker tevreden over het rentepercentage dan bij de grote banken (ABN Amro, ING en Rabobank). Op zich is deze uitkomst niet vreemd; vaak bieden de kleinere spelers een hogere rente aan. Meestal is het een kleine moeite om een spaarrekening te openen en spaargeld te verhuizen.

Er zijn spaarrekeningen zonder beperkende voorwaarden met een interessante rente. Voor wie zijn geld wat langer kan missen, kan een deposito ook aantrekkelijk zijn.

Ook meer rente op je deposito? Doe mee met het Consumentenbond Renteaanbod!

Ideële inslag

De meeste spaarders (44%) kozen hun spaarrekening vanwege de rente. Bijna een kwart van alle spaarders heeft de spaarrekening omdat ze deze automatisch bij de betaalrekening 'kregen'. Nog eens 20% koos om een andere reden voor een bepaalde spaarrekening. Het meest genoemd zijn:

  • het gemak van een spaarrekening bij dezelfde bank als de betaalrekening;
  • de ideële inslag van de bank; in dit geval de ASN Bank en de Triodos Bank.  

Garantie van DNB

Zolang er bij één bank niet meer is gestald dan €100.000 (per rekeninghouder), staat De Nederlandsche Bank (DNB) garant en loopt de klant geen gevaar het geld te verliezen.

Let wel op: sommige banken werken onder één vergunning, waardoor je dit maximum onbedoeld kunt overschrijden. In onze Spaar- en Depositowijzer geven wij aan bij welke banken je dat gevaar loopt. Hier kun je ook de spaarrente vergelijken.

Beste bank

Maar niet alleen de spaarrekeningen zijn bekeken. Ook de prestaties van de banken worden gepeild bij hun klanten. Bekijk in onze Bankenmonitor welke bank het beste tevoorschijn komt uit dit jaarlijkse, onafhankelijke klanttevredenheidsonderzoek.

Ook meer rente op je deposito? Doe mee met het Consumentenbond Renteaanbod!

Deel bericht via: