Hoe wij stofzuigers testen

 • Stofzuigers van alle grote merken testen we op aspecten als stofzuigen op tapijt en tegels 
 • We beoordelen het gebruiksgemak van stofzuigers
 • We testen zowel stofzuigers met een stofzak als -bak uit verschillende prijsklassen

Hoe wij stofzuigers testen

Bekijk de video

We testen stofzuigers volgens een bepaalde testmethode. Wat zijn de belangrijkste aspecten waarop we testen? En hoe gaan we te werk?

Zuigprestaties

Stofzuigen van verschillende vloeren

Een stofzuiger moet natuurlijk goed kunnen stofzuigen. We testen hoe goed de stofzuiger stof van tapijt en harde vloeren zuigt. Ook testen we hoe goed hij het stof uit een kier zuigt en hoe goed hij langs plinten kan zuigen.

We testen met het standaard mondstuk dat bij de stofzuiger wordt meegeleverd. Als er ook een gemotoriseerd mondstuk bij de stofzuiger zit, dan testen we op tapijt ook met dit mondstuk. 

Stofzuigen van huisdierhaar 

We testen hoe goed stofzuigers huisdierhaar van tapijt zuigen. Hiervoor gebruiken we synthetische vezels als alternatief voor echt huisdierhaar. Dit is constanter en hygiënischer. Indien de stofzuiger ook een gemotoriseerd mondstuk heeft, zuigen we ook hier het huisdierhaar mee op.  

Zuigen naarmate de stofzuigerzak of -bak voller raakt

We meten of de zuigprestaties van de stofzuiger achteruit gaan naar mate de stofzak of -bak voller raakt. Hierbij wordt rekening gehouden met de capaciteit van de stofzuigerbakken en -zakken.  

Levensduur

We testen de levensduur van de motor, door hem 550 uur lang 14 minuten aan en 30 seconden uit te zetten. Dit simuleert ruim 10 jaar lang elke week een uurtje de stofzuiger aan. In werkelijkheid komt er natuurlijk allerlei viezigheid bij kijken en verleng je de levensduur door de stofzuiger goed te onderhouden. We testen de levensduur van het snoeropwindingsmechanisme door het snoer 1000x uit te trekken en in te laten rollen. Dit simuleert ruim 6 jaar lang 3 keer per week het snoer in- en uitrollen.

Stofuitstoot

Het is niet de bedoeling dat stofdeeltjes weer in de lucht terecht komen. Daarom testen we of de stofzuiger stofdeeltjes wel goed binnen houdt. Daarbij meten we nauwkeurig hoeveel deeltjes van welke grootte weer in de lucht terecht komen. Lees meer over filters en stofallergie.

Gebruiksgemak

Of een stofzuiger geschikt voor je is, hangt af van persoonlijke wensen. In de stofzuigertest kijken we naar veel verschillende aspecten. Al deze aspecten verdelen we onder aspecten als het gereed maken van de stofzuiger, de handgreep en zuigbuis, het zuigen van tapijt, harde vloeren en andere oppervlaktes, het onderhoud, de filters en het opbergen. Kijk bij de testresultaten ook even bij de voor- en nadelen. Hier kun je per stofzuiger onder andere zien op welke gebruiksaspecten deze goed of slecht uit de test kwamen. Lees meer over het gebruiksgemak van een stofzuiger.

Energiegebruik

We meten hoeveel energie de stofzuiger verbruikt bij het zuigen van 10m2 tapijt en harde vloeren.

Geluid

We meten het geluid dat de stofzuiger produceert. Maar het aantal decibel zegt niet alles. Zo kan de frequentie ook heel vervelend zijn. Daarom beoordelen we het geluid ook subjectief.

Oude en nieuwe testprogramma

De tests worden uitgevoerd volgens een testprogramma. Eens in de zoveel jaar verandert het testprogramma. Zo kunnen we inspelen op ontwikkelingen en zorgen we ervoor dat de test zo relevant mogelijk blijft. Omdat de manier van testen soms wordt aangepast, zijn testresultaten van verschillende testprogramma's niet 1 op 1 met elkaar te vergelijken.

Het huidige testprogramma wordt gebruikt vanaf september 2014. Vooral de test op de zuigprestaties is drastisch aangepast. Zo hebben we voor andere ondergronden gekozen en gaan we minder vaak heen en weer om het stof op te zuigen. We gebruiken een ander tapijt en de harde vloer waarop we testen is nu van keramieken tegels met wat nerfjes erin.
Verder hebben we de wegingen en de beoordelingen aangepast. Bij gebruiksgemak hebben we een andere hoofdaspecten gekozen.

Stofzuigertest vs. energielabel Energielabel stofzuigers klein

Met de komst van het energielabel voor stofzuigers, werden fabrikanten verplicht om alle nieuwe stofzuigers aan tests te onderwerpen. Zo staat er op het energielabel hoe goed hij tapijt of harde vloeren zuigt en hoeveel energie hij daarbij verbruikt. Deze aspecten zitten ook in onze stofzuigertest. Echter, wij testen anders omdat we onze manier meer realistisch achten naar de gebruikssituatie van de consument.

Hierdoor komen onze testresultaten soms niet overeen of zijn tegenstrijdig met wat er op het label wordt vermeld. Lees meer over het energielabel.

Beste uit de test en Beste koop 

De Beste uit de test en Beste koop voldoen aan een aantal criteria: 

 • Nieuwste testprogramma
  Alleen stofzuigers die getest zijn met het nieuwste testprogramma dingen mee voor een predicaat. Filter hierop in de stofzuigervergelijker
 • Mét en zonder stofzak
  Zowel stofzuigers met als zónder zak komen in aanmerking voor een predicaat. Is de Beste uit de test een zakstofzuiger en zoek je een zakloze? Filter dan op zakloze stofzuigers en kijk welke het beste scoort
 • Beste koop incl. stofzakken
  De Beste koop is de stofzuiger met de beste prijs-kwaliteitverhouding. Hierbij nemen we, naast de richtprijs, ook de kosten van stofzuigerzakken mee. Dit zijn tenslotte kosten die je uiteindelijk zult maken bij het aanschaffen van een stofzuiger met zak. Bij zakloze stofzuigers nemen we alleen de richtprijs. We gaan hierbij uit van:
  • een prijs van €2 voor een stofzuigerzak;
  • 5 keer per jaar verwisselen van de stofzuigerzak;
  • 6 jaar lang stofzuigerzakken verbruiken.

Weten welke stofzuigers het beste scoren? Vergelijk de testresultaten. 

Predicaten

De Consumentenbond test producten en diensten en geeft die vervolgens een testoordeel mee. Naast dat testoordeel wordt ook een richtprijs van een product of dienst bepaald. Op basis daarvan wordt de prijs/kwaliteitverhouding berekend en kan een getest product of een dienst binnen zijn groep of categorie een predicaat meekrijgen.

Bedrijven mogen onder heldere voorwaarden een licentie nemen op het uitgedeelde predicaat, zodat ze het logo in hun reclame-uitingen kunnen gebruiken.

 • Beste uit de test

  Beste uit de test
  Producten in deze groep hebben de beste kwaliteit. Ze hebben een Testoordeel dat weergegeven wordt in een rapportcijfer.
 • Beste koop

  Beste koop
  Dit zijn producten die een goede prijs-kwaliteitverhouding bieden bij de door ons genoemde richtprijs. Ze hebben een Testoordeel dat weergegeven wordt in een rapportcijfer. Dat rapportcijfer is minimaal een 6,0.
 • Afrader

  Afrader
  Dit zijn producten en/of diensten die een slechte kwaliteit bieden en daarom niet aan te bevelen/koopwaardig zijn, ongeacht de prijs. Ze hebben een Testoordeel dat weergegeven wordt in een rapportcijfer. Dat rapportcijfer is lager dan een 3,0.

Doe mee

Laatst gestelde vraag
Ik kan hier geen vraag meer stellen. Waarom niet?
Consumentenbond
Beantwoord door
Consumentenbond,
Laatste review
Miele Complete C3 PowerLine
Dennis
100.0 procent
/tests/afbeeldingen/4174484/internetpanelconsumentenbond.jpg Help mee met onze tests

Dankzij ons internetpanel brengen we haarscherp de kwaliteit van producten en diensten in kaart.
Doe ook mee!