Hoe wij stofzuigers testen

 • Wij testen stofzuigers van alle grote merken op zeer veel aspecten, zoals stofzuigen op tapijt en tegels. 
 • Daarnaast bekijken we uitgebreid het gebruiksgemak van de stofzuigers. 
 • We testen zowel stofzuigers met een stofzak als -bak uit verschillende prijsklassen. 

Hoe wij stofzuigers testen

Bekijk de video

Vanaf september 2014 testen we met een nieuw testprogramma. Stofzuigers die getest zijn met het oude testprogramma zijn niet meer vergelijkbaar met deze nieuwe. Wij testen de stofzuigers uitgebreid. Lees hier de belangrijkste aspecten.

Zuigprestaties

Stofzuigen van verschillende ondergronden 

Allereerst moet een stofzuiger natuurlijk goed kunnen stofzuigen. We testen hoe goed de stofzuiger stof van tapijt en harde vloeren zuigt. Ook testen we hoe goed hij het stof uit een kier zuigt en hoe goed hij langs plinten kan zuigen. We testen met het standaard mondstuk wat bij de stofzuiger wordt meegeleverd. Als er ook een gemotoriseerd mondstuk bij de stofzuiger zit, dan testen we op tapijt ook met dit mondstuk. 

Stofzuigen van huisdierhaar 

De stofzuigers worden ook getest op het opzuigen van huisdierhaar van tapijt. Deze test wordt echter uitgevoerd met synthetische vezels. Dit is constanter en hygiënischer. De vezels zijn een goede plaatsvervanger voor huisdierhaar. Als er ook een gemotoriseerd mondstuk bij de stofzuiger zit, dan doen we deze test ook met dit mondstuk. 

Zuigen naarmate de stofzuigerzak of -bak voller raakt

Daarnaast wordt tijdens de stofzuiger-test gekeken naar het stofzuigen met een (deels) gevulde stofzuigzak of –bak. De prestatie van de stofzuigers met verschillende hoeveelheden stof in de stofzak of -bak wordt bij de stofzuiger-test gemeten om te kijken of de zuigprestaties achteruit gaan. Hierbij wordt rekening gehouden met de capaciteit van de stofzuigerbakken en -zakken.  

Levensduur

We testen de levensduur van de motor, door hem 550 uur lang 14 minuten aan en 30 seconden uit te zetten. Dit simuleert ruim 10 jaar lang elke week een uurtje de stofzuiger aan.
We testen de levensduur van het snoeropwindingsmechanisme door het snoer 1000x uit te trekken en in te laten rollen. Dit simuleert ruim 6 jaar lang 3 keer per week het snoer in- en uitrollen.

Stofuitstoot

Houden de stofzuigers het stof wel goed vast? Wij testten of de stofzuiger stofdeeltjes wel goed binnen houdt. Daarbij meten we nauwkeurig hoeveel deeltjes van welke grootte weer in de lucht terecht komen. Lees meer over filters en stofallergie.

Gebruiksgemak

Of een stofzuiger geschikt voor je is, hangt af van persoonlijke wensen. In de stofzuigertest kijken we naar heel veel verschillende aspecten. Al deze aspecten verdelen we onder aspecten als het gereed maken van de stofzuiger, de handgreep en zuigbuis, het zuigen van tapijt, harde vloeren en andere oppervlaktes, het onderhoud, de filters en het opbergen. Kijk bij de testresultaten ook even bij de voor- en nadelen. Hier kun je per stofzuiger onder andere zien op welke gebruiksaspecten deze goed of slecht uit de test kwamen. Lees meer over het gebruiksgemak van een stofzuiger.

Energiegebruik

We meten hoeveel energie de stofzuiger verbruikt bij het zuigen van 10m2 tapijt en harde vloeren.

Geluid

We meten het geluid dat de stofzuiger produceert. Maar het aantal decibel zegt niet alles. Zo kan de frequentie ook heel vervelend zijn. Daarom beoordelen we het geluid ook subjectief.

Oude en nieuwe testprogramma

De tests worden uitgevoerd volgens een testprogramma. Eens in de zoveel jaar verandert het testprogramma. Zo kunnen we inspelen op ontwikkelingen en zorgen we ervoor dat de test zo relevant mogelijk blijft. Helaas zijn testresultaten van producten met een nieuw testprogramma niet altijd 1 op 1 meer vergelijkbaar met producten van het oude testprogramma.

Bij stofzuigers is vooral de test op de zuigprestaties drastisch aangepast. Zo hebben we voor andere ondergronden gekozen en gaan we minder vaak heen en weer om het stof op te zuigen. We gebruiken een ander tapijt en de harde vloer waarop we testen is nu van keramieken tegels met wat nerfjes erin.
Verder hebben we de wegingen en de beoordelingen aangepast. Bij gebruiksgemak hebben we een andere hoofdaspecten gekozen.

Stofzuigertest vs. energielabel Energielabel stofzuigers klein

Met de komst van het energielabel voor stofzuigers, werden fabrikanten verplicht om alle nieuwe stofzuigers aan tests te onderwerpen. Zo staat er op het energielabel hoe goed hij tapijt of harde vloeren zuigt en hoeveel energie hij daarbij verbruikt. Deze aspecten zitten ook in onze stofzuigertest. Echter, wij testen anders omdat we onze manier meer realistisch achten naar de gebruikssituatie van de consument.

Hierdoor komen onze testresultaten soms niet overeen of zijn tegenstrijdig met wat er op het label wordt vermeld. Lees meer over het energielabel.

 

Weten welke stofzuigers het beste scoren? Vergelijk de resultaten. 

Predicaten

De Consumentenbond test producten en diensten en geeft die vervolgens een Testoordeel mee. Naast dat Testoordeel wordt ook een richtprijs van een product of dienst bepaald. Op basis daarvan wordt de prijs/kwaliteitverhouding berekend en kan een getest product of een dienst binnen zijn groep of categorie een predicaat meekrijgen.

Bedrijven mogen onder heldere voorwaarden een licentie nemen op het uitgedeelde predicaat, zodat ze het logo in hun reclame-uitingen kunnen gebruiken.

 • Beste uit de test

  Beste uit de test
  Producten in deze groep hebben de beste kwaliteit. Ze hebben een Testoordeel dat weergegeven wordt in een rapportcijfer.
 • Beste koop

  Beste koop
  Dit zijn producten die een goede prijs-kwaliteitverhouding bieden bij de door ons genoemde richtprijs. Ze hebben een Testoordeel dat weergegeven wordt in een rapportcijfer. Dat rapportcijfer is minimaal een 6,0.
 • Afrader

  Afrader
  Dit zijn producten en/of diensten die een slechte kwaliteit bieden en daarom niet aan te bevelen/koopwaardig zijn, ongeacht de prijs. Ze hebben een Testoordeel dat weergegeven wordt in een rapportcijfer. Dat rapportcijfer is lager dan een 3,0.

Doe mee

Laatst gestelde vraag
krachtigste kruimeldief
mevrouw S.N. Buse-Tjiong
Beantwoord door
Reactie Consumentenbond,
Laatste review
Tristar SZ-1920
Mariëtte
90.0 procent
/tests/afbeeldingen/4174484/internetpanelconsumentenbond.jpg Help mee met onze tests

Dankzij ons internetpanel brengen we haarscherp de kwaliteit van producten en diensten in kaart.
Doe ook mee!