Extra informatie

Apps downloaden

Android_TabletsEen app (kort voor 'applicatie') is een programmaatje voor een specifieke tablet of smartphone. Apps hebben vaak één taak of functie. Denk aan de Buienradar-app of de NS-app. Het enige wat ze doen is weersinformatie of reisinformatie van internet halen en dit presenteren.

De kracht van apps is dat zij meestal goed aansluiten op individuele interesses. Iemand die van muziek houdt, kan kiezen uit duizenden apps over muziek, of een app installeren om zélf muziek te maken. 

Bekijk ook onze lijst met handige en leuke apps.

Appwinkel

Apps zijn te downloaden in de appwinkel. Bij Apple heet de winkel de App Store, bij Android Google Play. Beide hebben een karrenvracht aan gratis en betaalde tablet-apps. Het derde systeem, Windows 8.1/10, werkt ook met een appwinkel, de Windows Store. Die heeft echter lang niet zo'n groot aanbod. Daarnaast kun je op Windows ook traditionele computerprogramma's installeren, zoals Adobe Photoshop.

Apps zijn meestal klein, maar steeds vaker ook heel groot. Neem de TomTom-app voor de iPhone die zeker honderden MB's groot is. Ter vergelijking: de Buienradar- en NS-apps zijn enkele MB's en daardoor binnen luttele seconden te downloaden.

tablets_appsJe kunt uiteraard op de tablets zelf, maar ook vanaf een gewone pc door het assortiment van bekende appwinkels bladeren:

  • Apple's iTunes App Store; website met voorbeelden van iPad- en iPhone-apps, voor een meer uitgebreid overzicht op de pc is het programma iTunes nodig.
  • Google Play; Googles appwinkel is met iedere moderne browser door te bladeren, een Google account is wel vereist.
  • Windows Store; appwinkel van Microsoft Windows waar je ook met je browser doorheen kunt bladeren. Om ze te kunnen downloaden heb je Windows 8.1 (RT) of Windows 10 nodig.

Zowel Apple's App Store als Android's Google Play bieden meer dan een miljoen verschillende apps. Deze hoeveelheid neemt elke maand toe met enkele duizenden nieuwe apps. Houd er wel rekening mee dat slechts een deel van de apps speciaal voor de tablet (met zijn relatief grote scherm) is ontworpen. Omdat de iPad van Apple al langer op de markt is, zijn hier nu nog meer speciale apps voor dan voor Android tablets. De Windows Store is de jongste van de drie en bevat de minste apps, inmiddels ongeveer 200.000. Sommige grote namen zoals Youtube en andere Google-diensten ontbreken vooralsnog. Je kunt wel een van de vele namaak-apps downloaden of in sommige gevallen gewoon de website bezoeken (Youtube.com).

Besturingssystemen

Apps zijn gebonden aan het besturingssysteem van de tablet. Een besturingssysteem is voorgeïnstalleerde software op een tablet, maar ook op een smartphone, laptop of desktopcomputer. Deze systeemsoftware vertaalt de wensen van de gebruiker naar taken die door de verschillende interne onderdelen worden uitgevoerd. Kortom: een besturingssysteem zorgt ervoor dat de tablet doet wat jij wilt.

Dit onderstreept dan ook direct het belang van een besturingssysteem. Zit het slecht in elkaar doordat het niet logisch is en langzaam reageert, dan heeft dit een negatieve invloed op het gehele gebruik van de tablet.

De 3 belangrijkste besturingssystemen van dit moment zijn:

  • Apple iOS;
  • Google Android;
  • Windows 8.1/Windows 10.

Lees meer over deze besturingssystemen.

Deel bericht via:

Doe mee

Laatst gestelde vraag
Ik kan hier geen vraag meer stellen. Waarom niet?
Consumentenbond
Beantwoord door
Consumentenbond,
Laatste review
Apple iPad Pro (32GB + wifi)
A. Veraart
100.0 procent
/tests/afbeeldingen/4174484/internetpanelconsumentenbond.jpg Help mee met onze tests

Dankzij ons internetpanel brengen we haarscherp de kwaliteit van producten en diensten in kaart.
Doe ook mee!