Extra informatie

E-mail instellen op tablet: stappenplan

Apple iPad (iOS 7 en 8)

Stap 1: Zorg ervoor dat de iPad verbonden is met internet. Dit is te controleren door even een website te bezoeken met Safari, de ingebouwde webbrowser van Apple. Is er geen internetverbinding, stel dit dan alsnog in bij de instellingen van de iPad.  Mail app iOS 7

Stap 2: Start de mail-app, herkenbaar aan het icoon met een envelope.

Stap 3: Er wordt nu een keuze van bekende maildiensten getoond. Kies de dienst waarvan je een mailadres hebt. Staat je maildienst er niet bij, kies dan voor "Anders".

Maildiensten

Stap 4.1: Vul nu de betreffende gegevens in zoals je mailadres en het bijbehorende wachtwoord. Druk na invullen van deze gegevens op 'Volgende'. De mail-app controleert nu of de ingevulde gegevens correct zijn. Is dit niet het geval, dan wordt dit aangegeven met een foutmelding. Controleer de ingevulde gegevens nogmaals. Zijn de ingevulde gegevens wel correct, dan verschijnen er vinkjes.

Mailgegevens 

Stap 4.2: De mail-app probeert, op basis van het ingevulde mailadres, zelf de juiste instellingen te vinden die horen bij de maildienst die je wilt gebruiken. Denk aan de server voor de inkomende en uitgaande mailberichten. Het kan zijn dat het de mail-app niet lukt om automatisch de juiste instellingen en gegevens in te vullen, bijvoorbeeld wanneer je een Ziggo mailadres wilt gebruiken. In dit geval moet je zelf, handmatig, wat gegevens invullen. Kijk voor meer informatie op de website van je provider welke gegevens dit zijn.

SMTP-server

Stap 5: Nadat de juiste gegevens zijn ingevoerd, wordt gevraagd welke functies je wel/niet wilt gebruiken. Denk hierbij aan de agendafunctie en een lijst met bekende contactpersonen. Zet deze functies naar wens aan/uit en druk hierna op 'Bewaar'. De iPad is nu klaar voor gebruik en zal de inhoud van je mailbox tonen.

Mailfuncties

Stap 6.1: Wil je naast bovengenoemd mailadres/postbus nog één (of meerdere) mailadressen instellen, dan kan dat. Ga hiervoor naar de instellingen van de iPad, kies  'E-mail, contacten, agenda's' (links) en kies voor 'Voeg account toe…' (rechtsboven).

Nieuwe account
 
Stap 6.2: Kies weer de betreffende maildienst en vul de gegevens in, zie stap 3.   

Android tablets met Android 5 Lollipop

Mail icoon Android LollipopStap 1: Zorg ervoor dat de Android-tablet verbonden is met internet. Maak hiervoor verbinding met een wifi-netwerk via de instellingen van de tablet. 

Stap 2: Start de mail-app, herkenbaar aan het icoon met de enveloppe.

Stap 3: In het scherm dat verschijnt kun je één of meerdere e-mailadressen toevoegen. Tik hiervoor op 'Een e-mailadres toevoegen'.

Screenshot 1 

Vervolgens kun je de keuze maken uit welk soort e-mailadres je wilt toevoegen. Heb je een Gmail-account, dan kies je voor 'Google'. Kies ook voor 'Google' als je nog geen Gmail-account hebt maar er wel eentje wilt aanmaken. Heb en wil je geen Google account? Dan kun je kiezen om een account toe tevoegen via 'Persoonlijk (IMAP/POP)'. Hieronder valt bijvoorbeeld je Hotmail-account of je Outlook-account, maar ook een e-mailadres van je internetprovider. Heb je een zakelijk e-mailadres, kies dan voor 'Exchange'.

Screenshot 3 

Wanneer je er voor kiest om een nieuw Google-account aan te maken, dan krijg je daar gelijk een Gmail-adres bij. Vul je voor- en achternaam in en een mailadres. De mail-app controleert vervolgens of het betreffende mailadres nog beschikbaar is.
 
Stap 4: In de twee schermen die volgen voer je je e-mailadres en je wachtwoord in. 
 
Stap 5: In het scherm wat daarna volgt kun je een aantal accountopties instellen. Zo kun je met 'Synchronisatiefrequentie' instellen hoe vaak er gekeken moet worden of er een nieuwe e-mail is binnengekomen. Daarnaast kun je kiezen welke informatie (agenda, contactpersonen en bestaande e-mails) je met dit account wilt synchroniseren.

Screenshot 2 

Stap 6: En dat is het. Druk nu op 'Breng me naar Gmail' en je kunt beginnen met het versturen en ontvangen van e-mails.

Screenshot 4 

Android tablets met Android 4.4 KitKat

Stap 1: Zorg ervoor dat de Android-tablet verbonden is met internet. Maak hiervoor verbinding met een wifi-netwerk via de instellingen van de tablet. 

Stap 2: Start de mail-app, herkenbaar aan het icoon met de enveloppe.

Stap 3: De eerste keer dat je deze mail-app opstart, wordt gevraagd of je een bestaand Google- of Gmail-account wilt toevoegen of juist een compleet nieuwe wil aanmaken. Heb je al een Google- of Gmail-account, vul dan de benodigde gegevens in. Heb je geen Google- of Gmail-account, maar een ander mailadres dat je wilt gebruiken zoals van Ziggo of Microsoft Outlook, ga dan direct naar Stap 7.

Stap 3 scherm 1

Stap 4: Zijn de mailgegevens correct ingevuld, of heb je een nieuw Google-account aangemaakt, dan wordt gevraagd of je de backup-functie wilt aanzetten. Je kunt ook aangeven of je op de hoogte wilt gehouden worden van nieuws en aanbiedingen van de Google Play Store. We adviseren beiden niet te doen en op 'Volgende' te drukken.

Backup instellen Android

Stap 6: De mail-app heeft nu alle benodigde gegevens en begint met het uitlezen van je mail (synchronisatie).

Stap 7: Wil je een extra mailaccount toevoegen? Of wil je een niet-Google adres gebruiken, zoals die van je provider of Microsoft Outlook? Ga dan niet naar de mail-app, maar naar de instellingen van je Android-tablet. Onder het kopje Accounts, kies je voor 'Account toevoegen' en kies voor de optie IMAP of POP3.

Account toevoegen

Stap 8: Vul het betreffende mailadres en bijbehorende wachtwoord in. De mail-app probeert nu zelf, op basis van het ingevulde mailadres, de juiste instellingen te vinden die horen bij de maildienst die je wilt gebruiken. Denk aan de server voor de inkomende en uitgaande mailberichten. Het kan zijn dat het de mail-app niet lukt om automatisch de juiste instellingen en gegevens in te vullen, zoals wanneer je een Ziggo mailadres wilt gebruiken. In dit geval moet je zelf, handmatig wat gegevens instellen. Kijk voor meer informatie op de website van je provider welke gegevens dit zijn.

Stap 9: Nadat de juiste gegevens zijn ingevoerd, kun je nog enkele opties aan- of uitzetten. Ook de agenda-functie en eventuele contactenlijsten kunnen worden gesynchroniseerd. Druk op 'Volgende' wanneer je deze opties naar wens hebt aan- of uitgezet. Je hoeft nu alleen nog de zojuist ingestelde mailbox (optioneel) een naam te geven. De tablet is hierna klaar voor gebruik en zal de inhoud van je mailbox tonen (zie stap 6).    

Deel bericht via:

Doe mee

Laatst gestelde vraag
Ik kan hier geen vraag meer stellen. Waarom niet?
Consumentenbond
Beantwoord door
Consumentenbond,
Laatste review
Apple iPad Pro (32GB + wifi)
A. Veraart
100.0 procent
/tests/afbeeldingen/4174484/internetpanelconsumentenbond.jpg Help mee met onze tests

Dankzij ons internetpanel brengen we haarscherp de kwaliteit van producten en diensten in kaart.
Doe ook mee!