Hoe wij tablets testen

 • De tablettest is zeer breed en gevarieerd. Van Apple iPad-tablets tot tablets met de 'open' besturingssystemen Android en Windows 8.
 • De Consumentenbond test tablets onder andere op gebruiksgemak, schermkwaliteit, veelzijdigheid, functionaliteit, prestaties en accuduur.
 • De tablets die we testen kopen we zelf in de winkel. Alleen voor een eerste indruk gebruiken we soms leenmodellen van de fabrikant.
 • De onderzoekers beoordelen de test-tablets op een aantal aspecten, die ieder voor een bepaald percentage meewegen in het totaaloordeel.

De testaspecten

Gebruiksgemak (20%)

Video We beoordelen het gemak van de eerste installatie en de installatie van applicaties. Ook kijken we naar het gemak waarmee een wifi-internetverbinding wordt gemaakt, in hoeverre instellingen makkelijk zijn aan te passen, hoe soepel schermen wisselen, et cetera.

Snelheid (10%)

We meten onder meer de snelheid van: het opstarten, het laden van apps, het kopiëren van bestanden en de videoprestaties.

Schermkwaliteit (20%)

De kijkhoek beoordelen we zowel in rechtopstaande als liggende stand, we bekijken de mate van (hinderlijke) reflectie van het scherm, de bruikbaarheid bij veel omgevingslicht, en de scherpte en kleurechtheid van de beelden.

Veelzijdigheid taken (25%)

Bij het testen van een tablet is het belangrijk dat we het alledaags gebruik in acht houden. Daarom beoordelen we hoe bruikbaar de tablet is bij veelgebruikte toepassingen zoals internetten, e-mailen, films en muziek afspelen en foto's en video's maken. 

Veelzijdigheid functies (10%) 

Wat kun je allemaal met de tablet? Welke (extra) functies en mogelijkheden bevat de tablet? Het gaat daarbij  bijvoorbeeld om aansluitmogelijkheden.

Accuprestatie (15%)

We meten het aantal uren/minuten dat je video's kunt bekijken en kunt surfen op het web, het aantal minuten dat je de tablet kunt gebruiken als je slechts 30 minuten hebt opgeladen, en - indien van toepassing - het aantal minuten websurfen bij het gebruik van de 3G-mobielinternet verbinding.

Inventarisatie

Behalve testen, inventariseren we ook een aantal zaken zoals het geïnstalleerde besturingssysteem, het formaat en gewicht evenals de aanwezigheid van hdmi, gps, usb, sd-kaartlezer en 3G.

Predicaten

Vanaf oktober 2014 bepalen we in twee groepen welke tablets 'Beste uit de test' en welke 'Beste koop' zijn. Zo is er een 'Beste uit de test' en 'Beste koop' voor grote tablets en voor kleine tablets. Als een tablet groter is dan 8,5 inch dan hoort hij in de eerste groep. Tablets met veel geheugen en/of mobiel internet (3g/4g) zijn doorgaans te duur om 'Beste koop' te worden.

Bekijk de testresultaten.

Nieuw testprogramma (2014)

Tablets veranderen continu. Ze worden bijvoorbeeld steeds lichter en dunner en krijgen mooiere schermen. Over de hele linie gaat de kwaliteit omhoog. In onze test bleek dat uit de testscores: steeds meer tablets kregen zeer hoge testscores (8,5 en hoger). Om de toppers van elkaar te kunnen blijven onderscheiden hebben we daarom ons testprogramma deels herzien. Zo zijn we nu bijvoorbeeld iets strenger op schermkwaliteit en accuduur: in het algemeen maar ook specifiek aan de onderkant. We straffen tablets met een zeer slecht scherm of slechte accuduur harder af.

Ook is het belangrijk dat de test meer is gericht op het gebruik. Dat deden we natuurlijk al, maar de onderzoekers waren van mening dat dit onderdeel nog meer aandacht verdient. Daarom hechten we nu meer waarde aan de bruikbaarheid van de tablet voor het uitvoeren van bepaalde taken, zoals video's afspelen, e-mailen en internetten.  

Predicaten

De Consumentenbond test producten en diensten en geeft die vervolgens een testoordeel mee. Naast dat testoordeel wordt ook een richtprijs van een product of dienst bepaald. Op basis daarvan wordt de prijs/kwaliteitverhouding berekend en kan een getest product of een dienst binnen zijn groep of categorie een predicaat meekrijgen.

Bedrijven mogen onder heldere voorwaarden een licentie nemen op het uitgedeelde predicaat, zodat ze het logo in hun reclame-uitingen kunnen gebruiken.

 • Beste uit de test

  Beste uit de test
  Producten in deze groep hebben de beste kwaliteit. Ze hebben een Testoordeel dat weergegeven wordt in een rapportcijfer.
 • Beste koop

  Beste koop
  Dit zijn producten die een goede prijs-kwaliteitverhouding bieden bij de door ons genoemde richtprijs. Ze hebben een Testoordeel dat weergegeven wordt in een rapportcijfer. Dat rapportcijfer is minimaal een 6,0.
 • Afrader

  Afrader
  Dit zijn producten en/of diensten die een slechte kwaliteit bieden en daarom niet aan te bevelen/koopwaardig zijn, ongeacht de prijs. Ze hebben een Testoordeel dat weergegeven wordt in een rapportcijfer. Dat rapportcijfer is lager dan een 3,0.

Doe mee

Laatst gestelde vraag
Ik kan hier geen vraag meer stellen. Waarom niet?
Consumentenbond
Beantwoord door
Consumentenbond,
Laatste review
Apple iPad Pro (32GB + wifi)
A. Veraart
100.0 procent
/tests/afbeeldingen/4174484/internetpanelconsumentenbond.jpg Help mee met onze tests

Dankzij ons internetpanel brengen we haarscherp de kwaliteit van producten en diensten in kaart.
Doe ook mee!