Terug naar het overzicht 21-mei-2012

Logitech ultrathin keyboard cover: review: eerste indruk

Logitech Ultrathin Keyboard Cover: review

Beeld 2De Logitech Ultrathin Keyboard Cover is exact wat zijn naam al doet vermoeden. Een zeer dun (8 mm), draadloos toetsenbord dat ook het scherm van je iPad af kan dekken. Het toetsenbord koppelt zich met magneetjes aan de zijkant van de iPad, net zoals Apple's eigen Smartcover. Heb je al een andere (bescherm)hoes, dan moet je die vaarwel zeggen als je deze Logitech Ultrathin Keyboard Cover wilt gebruiken.

Het toetsenbord heeft een ingebouwde accu die via het meegeleverde - vrij korte - usb-kabeltje opgeladen moet worden. Volgens Logitech gaat hij, bij gemiddeld gebruik, een half jaar mee op een volle accu. De Logitech Ultrathin Keyboard Cover is overigens alleen geschikt voor de iPad 2 en de nieuwe iPad.

Verbinding maken

Het toetsenbord is draadloos met de iPad te verbinden. De eerste stap is om Bluetooth aan te zetten op de iPad, voor zover dat nog niet het geval is. Vervolgens zetten we de Ultrathin Keyboard Cover aan (via een knopje aan de zijkant) en laten tablet en toetsenbord naar elkaar zoeken. Nadat ze elkaar gevonden hebben, tikken we een 4-cijferige pincode in op het losse toetsenbord. Hierna zijn tablet en toetsenbord draadloos verbonden. Verbinden is eenmalig en gaat snel en eenvoudig.

Blind tikken

Beeld 3De iPad kan zowel horizontaal als verticaal in de Logitech Ultrathin Keyboard Cover worden geplaatst. Helaas is de hoek waarin de tablet staat, niet zelf aan te passen. De individuele toetsjes van de Logitech Ultrathin Keyboard Cover zijn even groot als die van het virtuele toetsenbord van de iPad zelf. De enter/return-toets had wat ons betreft nog wel wat groter mogen zijn, met name omdat je die vaak gebruikt. Ook de ruimte tussen de toetsen is vergelijkbaar met die van het virtuele toetsenbord van de iPad. Hier valt dus weinig voordeel te behalen.

Waar het losse toetsenbord wel voordeel biedt, is tijdens blind tikken. Doordat je de fysieke toetsen echt voelt, wordt de kans op tikfouten een stuk kleiner. Een ander voordeel is dat niet het halve scherm van de tablet ingenomen wordt door het virtuele toetsenbord.

Pijltjes- en functietoetsen

Beeld 4Prettig aan de Logitech Ultrathin Keyboard is dat er pijltjestoetsen op zitten. Je hoeft hierdoor niet met je vinger naar het scherm om bijvoorbeeld een stuk tekst te selecteren. De Logitech Ultrathin Keyboard heeft bovendien een aantal handige functietoetsen aan boord. Zo kun je snel en eenvoudig het volume van je iPad regelen, van taal wisselen of tekst knippen/plakken.

Bescherming

Wanneer je de Logitech Ultrathin Keyboard Cover dichtklapt, functioneert hij als stijlvolle, aluminium beschermklep. Bovendien schakelt hij het scherm van de iPad dan automatisch uit. Klap je hem open, dan springt het scherm weer aan. De achterkant en zijkanten van de iPad worden niet van bescherming voorzien, alleen het beeldscherm zelf.

Beeld 5In deze beschermingsmodus is het geheel wel een flink stuk dikker en zwaarder. Onze test-iPad (64 GB, 4G) weegt 663 gram schoon aan de haak en met Apple's Smartcover 809 gram. Halen we die eraf en koppelen we de Ultrathin Keyboard Cover aan de iPad dan weegt het geheel maar liefst een kilo. Bovendien wordt het totaal twee maal zo dik. Deze toename in gewicht en omvang is dan ook flinke prijs die je moet betalen voor bescherming van slechts één zijde van de iPad.

Conclusie

Logitech lanceert met de Ultrathin Keyboard Cover een stijlvolle accessoire die met name voor snelle blindtikkers een uitkomst is. De pijltjes- en functietoetsen zijn handige extra's. Jammer dat de stand van de tablet niet naar wens is aan te passen. Als bescherming vinden we hem minder geslaagd. De achter- en zijkanten zijn nog steeds kwetsbaar en bovendien wordt het geheel wel erg dik en zwaar.

Beeld 6Pluspunten

 • eenvoudig en snel draadloos koppelen;
 • pijltjestoetsen aanwezig;
 • handige functietoetsen;
 • met 8 mm relatief dun toetsenbord;
 • schakelt scherm aan/uit.

Minpunten

 • meegeleverd usb-kabeltje aan de korte kant;
 • fysieke toetsen niet groter dan op scherm;
 • enter/return-toets aan de kleine kant;
 • stand van tabletscherm niet aan te passen;
 • geen bescherming van zij- of achterkant;
 • als bescherming vrij dik en zwaar.

Meer informatie: website Logitech & productvideo

Deel bericht via:

Lees onze privacyverklaring en gebruikersvoorwaarden website

Doe mee

Laatst gestelde vraag
Ik kan hier geen vraag meer stellen. Waarom niet?
Consumentenbond
Beantwoord door
Consumentenbond,
Laatste review
Apple iPad Pro (32GB + wifi)
A. Veraart
100.0 procent
/tests/afbeeldingen/4174484/internetpanelconsumentenbond.jpg Help mee met onze tests

Dankzij ons internetpanel brengen we haarscherp de kwaliteit van producten en diensten in kaart.
Doe ook mee!