Nieuws

CES 2012: Bewegende foto's?

13 januari 2012

Stel: je ziet een foto in een tijdschrift. Je richt je smartphone er op en plotseling komt de foto tot leven. Dit klinkt als een krant uit Harry Potter, maar is inmiddels echt mogelijk via een app met de naam Aurasma Lite. Inmiddels heeft de Digitaalgids zijn cover al voorzien van een 'bewegende voorkant'.

Bekijk de video

De gratis app genaamd Aurasma (Lite) is beschikbaar voor alle Android en Apple tablets en smartphones, Aurasma is te vinden in de App Store, via iTunes of in de Android Market (nu Google Play). De app gebruikt de camera en het scherm om een extra laag bovenop de realiteit te plaatsen. Dit concept heet 'Augmented Reality', oftewel 'Tegevoegde Realiteit'. De app genaamd Layar, die we al eerder kort hebben besproken, maakt ook gebruik van deze techniek. Aurasma gaat nog een stap verder.

Aurasma gebruiken

Nadat de app op de smartphone of tablet is geïnstalleerd, wordt allereerst gevraagd of de app je huidige locatie mag weten en opslaan. Kies hier voor toestaan (OK) anders werkt de app niet goed. Vervolgens wordt gevraagd of je in de echte wereld al iets hebt gevonden met het Aurasma-symbool erbij. Dit symbool is een indicatie dat je de Aurasma app ergens op kan richten, zoals een tijdschrift of een logo van een merk of bedrijf. Kies hier voor Yes om snel aan de slag te kunnen.

Aura's

De volgende stap is om afbeeldingen, plaatjes, logo's o.i.d. te vinden waar de Aurasma app raad mee weet. De bedenkers van de Aurasma app noemen dit Aura's. Het maakt overigens niet uit of deze afbeeldingen op papier staat of op het beeldscherm, een afbeelding is immers een afbeelding. Op de website van de mensen achter Aurasma kun je verschillende voorbeelden vinden van Aura's. Zodra de app wordt gericht op één van de afbeeldingen, verschijnt een filmpje of animatie en komt de afbeelding tot leven!

Toepassingen

De Aurasma app en het idee erachter, staan nog in de kinderschoenen. Het is wel duidelijk dat de mogelijkheden legio zijn. Een krant of tijdschrift kan een afbeelding koppelen aan een beeldfragment, zoals het laatste nieuws. Bedrijven kunnen hun logo koppelen een informatief promotiefilmpje. Adverteerders kunnen een reclameafbeelding verbinden met de daadwerkelijke reclamevideo. Persoonlijke visitekaartjes kunnen worden gekoppeld aan een presentatie van de persoon in kwestie, in beeld en geluid. Kerst- of verjaardagkaartjes komen tot leven. Stukken tekst kunnen worden gekoppeld aan een gesproken bestand, ideaal voor slechtzienden. En in musea hoef je alleen maar je smartphone of tablet te richten op een object waarin je geïnteresseerd bent, en je krijgt er video, geluid en informatie bij. Ook in het onderwijs zijn talloze toepassingen te vinden voor deze app. De mogelijkheden zijn eindeloos. Aurasma, en het concept erachter, zorgt ervoor dat lelijke QR-codes tot het verleden gaan behoren.

In de Digitaalgids maart/april 2012 bespreken we Aurasma Lite. Dit nummer heeft ook een 'digitaal aura' op de cover 'geplakt': een video over het hoofdonderwerp van dat deze Digitaalgids, die te koop is vanaf vrijdag 2 maart. Wil je op de hoogte blijven van onze vorderingen rondom Aurasma en Aura's? Volg ons dan op Facebook, Twitter, YouTube en natuurlijk www.consumentenbond.nl.

Doe mee

Laatst gestelde vraag
Ik kan hier geen vraag meer stellen. Waarom niet?
Consumentenbond
Beantwoord door
Consumentenbond,
Laatste review
Apple iPad Pro (32GB + wifi)
A. Veraart
100.0 procent
/tests/afbeeldingen/4174484/internetpanelconsumentenbond.jpg Help mee met onze tests

Dankzij ons internetpanel brengen we haarscherp de kwaliteit van producten en diensten in kaart.
Doe ook mee!