Tablet kopen: tips

Kooptips video

Bekijk de video

Tablets voor volwassenen
Er zijn veel tablets op de markt, maar welke moet je nou kiezen? Er zijn verschillen in besturingssystemen, schermgrootte en opslagcapaciteit. Ook zijn er talloze apps verkrijgbaar. In deze video geven we tips voor het aanschaffen van een tablet.

 

 

 

Bekijk de video 

Tablets voor kinderen
Niet alleen volwassenen beleven plezier aan tablets. Voor kinderen is een tablet ook leuk en vaak leerzaam speelgoed. In deze video geven we tips voor de aanschaf van een geschikte tablet voor je kind.

 

Naar boven

Schermgrootte

iPad mini 2 en iPad AirDe keuze voor het schermformaat van de tablet is een belangrijke: er zijn namelijk veel verschillen tussen kleine (7-8 inch) en grote (10 inch) tablets. Beide soorten geven je een andere gebruikservaring: voor de één is een kleine en lichte tablet ideaal, terwijl de ander meer baat heeft bij een tablet met een groot scherm.

Kleine tablets zijn vanwege hun lichte gewicht vooral handig voor onderweg. Ook zijn ze beter geschikt om mee te lezen dan hun grote broers: het is minder vermoeiend om ze voor langere tijd vast te houden. Dankzij hun 10 inch-scherm zijn grote tablets fijner om films en foto's mee te (be)kijken of om korte e-mails mee te tikken.

Naar boven

Beeldverhouding

beeldverhouding bij tabletsNiet alleen de schermgrootte is belangrijk, ook de beeldverhouding speelt een rol bij je kijkervaring. Niet alle tabletschermen hebben dezelfde verhouding. Zo hebben de iPads allemaal een beeldverhouding van 4:3, die vooral geschikt is voor lezen en internetten. Voor bijvoorbeeld films kijken is het minder fijn. Films worden meestal opgenomen in een verhouding van 16:9 en dat komt er voor de iPad op neer dat er aan de onder- en de bovenkant 2 dikke balken te zien zijn bij het kijken. Schermen van Android-tablets hebben meestal een beeldverhouding van 16:10 en dat betekent dat die balken een stuk kleiner zijn. Voor het afspelen van films zijn deze schermen dus beter. De weergave in protretmodus is met een 16:10-verhouding wel erg smal, waardoor je veel moet in- en uitzoomen om bijvoorbeeld een stuk tekst op een webpagina tot je te nemen.

Naar boven

Besturingssysteem

Android besturingssysteemiOS, Android of Windows? Ze hebben allemaal een andere bediening en weer eigen voor- en nadelen. Welke het best bij je past is persoonlijk. iOS voor de iPad is het meest gebruiksvriendelijk en daarmee ideaal voor beginnende gebruikers. Met Android kun je meerdere gebruikersprofielen aanmaken waardoor je bijvoorbeeld ook je gezinsleden of huisgenoten een eigen plekje kunt geven op je tablet. Windows 8 is even wennen, maar als je het tegelsysteem eenmaal onder de knie hebt, is het prima te bedienen. Helaas zijn er nog lang niet zoveel apps in de Windows Store als in de appstores van iOS en Android.

Kijk hier voor meer informatie over de drie besturingssystemen.

Naar boven

Hetzelfde besturingssysteem als je smartphone

Hetzelfde besturingssysteem als je smartphoneAls je met je smartphone al een behoorlijke collectie aan apps hebt, dan kan dat een reden zijn om te kiezen voor een tablet met hetzelfde besturingssysteem. Alle apps die je met je smartphone hebt gedownload, zijn dan namelijk ook beschikbaar voor je tablet. Daarnaast ben je natuurlijk al bekend met de bediening en is het in sommige gevallen makkelijker om je bestanden uit te wisselen en te synchroniseren.

Naar boven

Opslag

Afbeelding microSD kaartjeVeel tablets hebben meerdere opties voor opslaggeheugen: het meest gangbare is 16 GB, maar tegenwoordig zijn er ook veel tablets met 32 GB en 64 GB. Voor wie grote spellen downloadt of een uitgebreide filmverzameling heeft, is 16 GB aan de krappe kant. Helaas betaal je meestal de hoofdprijs voor modellen met meer geheugen. Een alternatief zijn tablets met SD-kaarthouders: met een goedkoop SD-kaartje kun je net zo goed het geheugen vergroten. Let wel op dat je lang niet altijd je apps zelf op de SD-kaart kunt zetten.

Naar boven

Connectiviteit

simkaart1Elke tablet beschikt over wifi. Als je tablet alleen over wifi beschikt kun je alleen op plekken waar wifi is internetten. Met 3g/4g-tablets heb je overal toegang tot internet. Het nadeel zijn de kosten, zowel in aanschaf als in dataverbruik. Als je ook een smartphone hebt, dan heb je bovendien 2 data-abonnementen nodig. Een alternatief: door van je smartphone een hotspot te maken, kun je ook onderweg internetten met een tablet zonder 3g/4g.

Naar boven

Aansluitingen en functionaliteiten

Apple iPad HDMI adapterDe meeste tablets hebben meerdere aansluitingen, maar wat heb je er eigenlijk aan? Met een usb-aansluiting kun je meer dan alleen je tablet opladen. Je kunt er ook bestanden mee uitwisselen, bijvoorbeeld met je computer. Met usb-on-the-go kan je tablet ook bestanden van usb-sticks en externe harde schijven benaderen, mits je een verloopstekkertje hebt met een standaard usb-aansluiting. Als je bijvoorbeeld wilt navigeren, dan is een tablet met een gps-sensor aan te raden. Daarmee kun je overal je lokatie bepalen. Je hebt dan geen wifi of 3g nodig (afhankelijk van de app), hoewel het bepalen van je locatie zonder dataverbinding wel trager gaat. 

Daarnaast kun je met een hdmi-aansluiting het beeld van je tablet uitbreiden naar een extern beeldscherm, zoals je televisie of computermonitor. De iPad met wifi heeft geen van alle aansluitingen. Alleen de 3g/4g-versies hebben een gps-sensor. Als je daarmee toch gebruik wilt maken van bijvoorbeeld hdmi, dan heb je een (prijzige) verloopstekker nodig. Inmiddels kun je met veel tablets ook draadloos het beeld uitbreiden, vaak direct naar de televisie. Dit hangt wel af van je televisie en meestal werkt het alleen vanuit apps, zoals YouTube. Heb je een verouderde televisie? Dan kun je het beeld van je tablet uitbreiden met een losse mediaspeler, zoals de Apple TV in cominatie met een iPad.

Naar boven

Accessoires

rsz_1rsz_gumdropVoor elke tablet zijn er talloze accessoires beschikbaar, de één handiger dan de ander. Met een toetsenbord kun je bijvoorbeeld veel sneller tekst invoeren en een aanraakpen (stylus) is handig voor het maken van aantekeningen. Sommige tablets, zoals de Asus Transformer Pad TF701T, worden standaard al geleverd met een toetsenbord. Of met een aanraakpen, bijvoorbeeld de Samsung Galaxy Note 10.1 (2014). Wie vaak onderweg is, heeft baat bij enige bescherming. Daarvoor zijn veel verschillende beschermhoezen beschikbaar. Ook schermfolie is er in verschillende soorten: sommige bieden bescherming tegen krassen en andere zijn specifiek bedoeld om de vervelende reflectie van de zon tegen te gaan. Let voor aanschaf wel op dat je aankoop werkt in combinatie met je tablet.

Kijk hier voor meer info over nuttige accessoires.

Naar boven

Probeer hem uit

Tablet uitproberenEen tablet kan op papier nog zulke goede specificaties hebben, als hij bijvoorbeeld niet fijn in de hand ligt of een erg reflectief scherm heeft, dan kun je er toch op afknappen. De beste tip is daarom: probeer hem altijd eerst uit in de winkel. Dan pas weet je zeker welke tablet het best bij je past. Let daarbij onder andere op: scherm en schermformaat, gewicht en stevigheid. Ook is het een mooie kans om kennis te maken met het besturingssysteem, als je daar nog geen ervaring mee hebt.

Bekijk ook: Alle geteste tablets.

Naar boven

Denk goed na voordat je extra garantie bijkoopt

Veel winkels bieden bij de koop van bijvoorbeeld een computer, camera of televisie maar wat graag een garantieverzekering (of servicegarantie) aan. Deze vergoedt de reparatie als het apparaat stuk gaat ná het verlopen van de fabrieksgarantie.

Garantie bijkopen is meestal overbodig. Volgens de wet moet de verkoper namelijk ook zonder bijgekochte garantie een goed product leveren. Daarnaast wordt de schade vaak al door andere verzekeringen gedekt.

Lees meer over garantie bijkopen (in het dossier Digitale camera's).

Naar boven

Doe mee

Laatst gestelde vraag
Ik kan hier geen vraag meer stellen. Waarom niet?
Consumentenbond
Beantwoord door
Consumentenbond,
Laatste review
Apple iPad Pro (32GB + wifi)
A. Veraart
100.0 procent
/tests/afbeeldingen/4174484/internetpanelconsumentenbond.jpg Help mee met onze tests

Dankzij ons internetpanel brengen we haarscherp de kwaliteit van producten en diensten in kaart.
Doe ook mee!