Terug naar het overzicht 26-apr-2012

Eerste indruk Toetsenborden voor tablets: eerste indruk

Tablet-toetsenborden: review

Als je kiest voor los toetsenbordje aan de tabletcomputer, welke moet het dan worden? En welke 'app' is de beste voor tekstverwerking? Onderzoeker André Schild en ervaringsdeskundige Ralf van Nunen onderzochten zeven losse toetsenborden voor 10 inch-tablets en zes tekstverwerkingsapps.

Losse toetse apple_wireless_keyboardnborden maken draadloos contact met tablets via Bluetooth. De verbinding opzetten is een kwestie van Bluetooth aanzetten op de tablet en eenmalig een pincode intoetsen. De meeste fabrikanten hebben een systeem met een houder om de tablet in te plaatsen, soms beschermt de houder de tablet ook tijdens vervoer.

Apple Wireless Keyboard

Prijs: €70
Oordeel: 7,5

Fraai en degelijk draadloos toetsenbord. Is geen tablethouder en biedt geen bescherming. Werkt op penlite-batterijen. De toetsen zijn groot en tikken zeer Logitech_Tablet_keyboard_for-ipadprettig. De indeling is die van een standaard Apple-toetsenbord, inclusief knoppen voor muziek, volume en helderheid. In onze review werkte hij ook prima met Android-tablets.

Logitech Tablet Keyboard for iPad

Prijs: €60
Oordeel: 7,0

Deze Logitech is een toetsenbord op batterijen met opbergcase waar je de iPad in kunt zetten, zonder verdere bescherming. Het geheel is aan de zware en dikke kant. Het toetsenbord zelf tikt prettig en de toetsen zijn groot genoeg. Dit toetsenbord werkt ook prima met Andr oid-tablets, die zelfs in de houder samsung_galaxy_tab_10_Keayboard_dockpassen.

Samsung Galaxy Tab 10.1 Keyboard Dock

Prijs: €70
Oordeel: 7,0

Speciaal voor de Galaxy Tab 10.1 heeft Samsung een stevig toetsenbordje waarin de Tab perfect past - maar alleen liggend. De hoek van de tablet kun je niet aapassen en dichtklappen kan ook niet. De toetsen tikken prettig, maar zijn net iets te klein. Heeft extra toetsen om mail te lezen of het volume te regelen.

Muvit_Keyboard_Case_for-Ipad2Muvit Keyboard Case for iPad 2

Prijs: €90
Oordeel: 6,5

De Muvit Keyboard Case is een neplederen beschermetui met daarin een toetsenbordje en magneetjes om de iPad 2 aan te klikken. Met de iPad erin is deze hoes vrij dik. Het toetsenbord zelf is wel licht en dun, maar voelt niet degelijk aan en de toetsen zijn te klein. Het toetsenbord wordt opgeladen via een usbkabel aan een laptop.

Kensington_Pro2_UniversalKensington Pro (2) Universal

Prijs: €70
Oordeel: 6,0

Deze universele beschermhoes met extern toetsenbord is geschikt voor zowel de iPad als de 10 inch-Android-tablets. Kleinere tablets passen ook, maar fraai staat het niet. Het toetsenbord is dun en licht, maar voelt fragiel aan en is zelfs te buigen. De toetsjes zijn te klein. Als de iPad in de laagste hoek staat en je op het scherm drukt, veert hij vervelend mee.

Logitech_Keyboard_Case_for_iPad2Logitech Keyboard Case for iPad 2

Prijs: €70
Oordeel: 6,0

Een extern toetsenbord met opstaande rand waar je de iPad 2 in klikt - maar ook de iPad 1 en 3 en zelfs de Galaxy Tab 10.1 blijken te passen. De vrij dikke en zware case beschermt de iPad tijdens vervoer. De toetsen zijn aan de kleine kant, maar het is vooral de aluminium rand die irriteert: hij schuurt tegen de vingers. Opladen kan met de - heel korte - usbkabel.

Kensington_KeyFolioPro2Kensington KeyFolio Pro 2

Prijs: €85
Oordeel: 6,0

Lijkt op de Pro Universal, maar dan speciaal voor de iPad 2. Een elastieken band houdt de iPad op zijn plek. Dichtgeklapt met de iPad erin is het een fors geheel. De KeyFolio Pro (2) Universal is verder praktisch hetzelfde als de Pro(2) Universal.

Lees ook onze review van tekstverwerk-apps en over ervaringen van gebruikers met een toetsenbord aan hun tablet.

Naast een los toetsenbord is het natuurlijk ook zaak om een goede tekstverwerker op de tablet te hebben, met Nederlandse spellingcontrole. Op basis van een praktijktest wijzen we de winnaars aan.

Pages-icoonPages (Voor iPad)

Prijs: €8
Oordeel: 8,0

Pages van Apple is de tegenhanger van Microsoft Word. De Nederlandstalige iPad- app is een bijzonder veelzijdige tekstverwerker waarmee je toch in een handomdraai brieven, rapporten en flyers maakt. Ook een ingebouwd woordenboek en spellingcontrole ontbreken niet. Prettig is dat de app documenten automatisch opslaat. Pages kan overweg met Word én Apples iCloud en kan pdf's lezen. Voor iPad-gebruikers absoluut de beste keus.

Kingsoft Office (voor Android)

Kingsoft-icoon KingSoft_Office_appGratis
Oordeel: 6,5

Kingsoft Office (rechts afgebeeld) is een compleet kantoorpakket. Het is niet te vergelijken met Pages, maar is gratis en biedt alles wat je nodig hebt. De app kan overweg met alle Microsoft Office-bestanden. De tekstverwerker van Kingsoft Office, Writer, lijkt ook op Word. Er is veel mogelijk om teksten naar wens aan te passen. Helaas is Kingsoft Office niet in het Nederlands, de spellingcontrole evenmin. Onze eerste keus voor Android.

Daedalus Touch (voor iPad)

Prijs: €4
Oordeel: 6,5

Nederlandstalige tekstverwerker met ingebouwde browser en zoekmachine, maar zonder spellingcontrole.

Doc² HD (voor iPad)

Prijs: €1,60
Oordeel: 6,5

Onderdeel van kantoorpakket Office² HD. De tekstverwerker is specifiek gericht op Word-documenten. Met Nederlandstalige spellingcontrole.

Quickoffice Pro HD (voor iPad en Android)

Prijs: €16
Oordeel: 6,5

Kantoorpakket met ondersteuning voor Office-bestanden. Engelstalig. Documenten kun je delen via sociale netwerken.

Documents to Go (voor iPad en Android)

Prijs: €8 tot €16
Oordeel: 6,0

Kantoorpakket met onder andere een Engelstalige tekstverwerker, die alle Office-bestanden aankan.

Lees ook onze review van toetsenborden voor tablets en over ervaringen van gebruikers.

Bekijk de video

In het gebruik van tablets zien we een belangrijke verschuiving ten opzichte van vorig jaar. De eerste generatie tablets werd vooral gebruikt om te 'consumeren'. Denk aan het bekijken van video, luisteren van muziek en lezen van tekst en informatie.

Creëren

De nieuwe, snellere tablets met betere schermen zijn volgens de makers ook uitermate geschikt om te 'creëren': denk aan foto- en videobewerking. Dat zijn taken die tot nog toe alleen mogelijk waren met de traditionele computer.

Nieuwe apps die hier in voorzien zijn bijvoorbeeld Apple's iPhoto en iMovie. Wij waren verrast door het gemak waarmee je met je vinger video's of foto's bewerkt. De tablet als 'productie-instrument' komt eraan.

Echt toetsenbord

Ralf_tablet_toetsenbordEr blijft nog een hindernis over, voordat we de tablet serieus kunnen nemen als laptopvervanger. Eén van de  grote tekortkomingen van de tablet is het ontbreken van een echt toetsenbord. Het virtuele toetsenbord op het scherm schiet vooral bij langer tikwerk tekort, omdat je de toetsen niet voelt.

Meer tikfouten en minder prettig voor de vingers. Daarnaast neemt het virtuele toetsenbord een groot deel van het scherm in, en ontbreken de pijltjestoetsen. Een los toetsenbord biedt dan uitkomst.

Evaringen van gebruikers

We vroegen de mening van drie Consumentenbondmedewerkers die al een tijd werken met tablet en toetsenbord. En die blijken vooral positief.

Ze zijn het erover eens dat het net zo prettig typt met tablet en toetsenbord als met de laptop. En de tablet heeft nog extra pluspunten.

Alle drie roemen het lange uithoudingsvermogen van de accu. Ralf van Nunen (op de foto): 'De accu van iPad en toetsenbord gaan lang mee, veel langer dan die van een laptop.'

Nadeel

Mark Friederichs ziet wel een nadeel in het losse toetsenbord: 'Die batterijen moeten ook na verloop van tijd vervangen worden, en dat gebeurt meestal wanneer het net niet uitkomt.' De tablet leg je ook makkelijk even plat neer op tafel.

Petra van der Aa: 'Dat heeft als voordeel dat ik tijdens een vergadering niet over een scherm heen hoef te kijken.'

Van Nunen: 'Ook documenten lezen is veel plezieriger, want je hebt meer overzicht. Een laptop kantel je niet zo makkelijk.'

Mobiliteit

Dan de mobiliteit. Friederichs: 'Ik ben iets minder mobiel dan met een laptop. Nu heb ik namelijk twee apparaten bij me, een tablet en een los toetsenbord.'

Ralf van Nunen ziet twee losse apparaten juist als voordeel: 'Ik heb nu zelf de keus om alleen de iPad mee te nemen voor vergaderingen. Als ik veel typewerk verwacht, neem ik het toetsenbord mee.' Bovendien Van Nunen zeer te spreken over het totale gewicht. 'Tablet en toetsenbord wegen samen minder dan welke laptop dan ook.'

Conclusie

Het is maar een kleine steekproef, maar de conclusie is duidelijk: het gewicht, formaat en de lange accuduur maken de tablet een formidabele concurrent van de laptop. Het toetsenbord is wel weer een extra apparaat op accu of batterijen om mee te sjouwen. Maar die ongemakken zijn te overzien. Met een los toetsenbord is de tablet anno 2012 een waardig alternatief voor de laptop.

Lees ook onze review van toetsenborden voor tablets en onze review van tekstverwerk-apps.

Deel bericht via:

Lees onze privacyverklaring en gebruikersvoorwaarden website

Toon:

Doe mee

Laatst gestelde vraag
Ik kan hier geen vraag meer stellen. Waarom niet?
Consumentenbond
Beantwoord door
Consumentenbond,
Laatste review
Apple iPad Pro (32GB + wifi)
A. Veraart
100.0 procent
/tests/afbeeldingen/4174484/internetpanelconsumentenbond.jpg Help mee met onze tests

Dankzij ons internetpanel brengen we haarscherp de kwaliteit van producten en diensten in kaart.
Doe ook mee!