Terug naar het overzicht 05-sep-2012

Eerste indruk Touchfire: eerste indruk

Touchfire: review

Bekijk video

Wie serieus wil tekstverwerken onderweg koopt een niet te zware laptop, of breidt zijn tabletcomputer uit met een draadloos toetsenbord. Voor de iPad en Android tablets zijn talloze lichtgewicht toetsenborden beschikbaar. Een model van Apple scoorde hoge ogen in een review van tablettoetsenborden.

Ontroerend simpel

Nu komt een stel innovatieve Amerikanen met de Touchfire: een grappig, ontroerend simpel alternatief voor een echt toetsenbord: een doorzichtige siliconen flap met toetsenbordreliëf om op het aanraakgevoelige scherm van de iPad te leggen. Hij verschuift niet, want je monteert de Touchfire met (meegeleverde) magneetjes op de rand van het iPad-scherm.

touchfire_ipad-zonderenmetOp de bovenste foto een 'kale' iPad; zonder Touchfire, op de onderste foto een iPad met Touchfire bovenop op het scherm.

De Touchfire is flexibel en zoals gezegd doorzichtig. Daardoor zie je het iPad-toetsenbord, dwars door de flap heen.

Je moet de iPad overigens wel dwars houden zodat het scherm in 'landscape' modus gaat. Anders klopt de toetsenindeling niet.

Het effect van de Touchfire is volgens de makers dat je de iPad-schermtoetsen niet alleen ziet maar nu ook kunt voelen. De makers stellen op hun website: 'Je kunt nu snel, nauwkeurig en comfortabel typen - ongelooflijk! Je kunt nu zelfs typen zonder naar het scherm te kijken'.

Kanttekeningen

Bij de enthousiaste claims van de makers moeten we toch wat kanttekeningen plaatsen.

Hoe leuk het concept ook: de Touchfire is en blijft een slappe siliconen flap zonder harde toetsen. Het ding kan qua typecomfort zeker niet kan tippen aan een echt (tablet) toetsenbord.

Een goed draadloos (Bluetooth) tablettoetsenbord met echte toetsen kost ca. €70. Wij betaalden voor de Touchfire maar liefst €85 voor de aanschaf inclusief vervoers- en inklaringskosten vanuit de VS (hij is op het moment van proberen nog niet in Nederland verkrijgbaar).

Een aantal proefpersonen heeft met de Touchfire getypt. De gebruikers die niet blind kunnen typen vinden het lastig om de afgebeelde letters te onderscheiden die door de Touchfire-flap iets minder goed zichtbaar zijn dan zonder die flap. De Touchfire zit hen dus meer in de weg dan dat het hen helpt.

touchfire_closeup

Zompig

De 'blindtypers' zijn op dit punt minder kritisch omdat zij dat visuele ongemak minder hebben. Maar de Touchfire 'toetsen' geven hen toch niet het echte toetsenbordgevoel: de slappe, kunstrubberen heuveltjes hebben geen veermechanisme en klikmoment. Mogelijk kun je op den duur wel wennen aan het zompige getyp. Geweldig wordt het nooit.

Geen sneltoetsen

De blindtypers onder de proefpersonen vallen overigens over nog een ander aspect: ze missen allerlei handige functie- en sneltoetsen die veel echte toetsenborden wel hebben. Zie nogmaals de review van de tablettoetsenborden.

Conclusie

De bedenkers van Touchfire zijn creatief en dat is te prijzen. Maar het 'toetsenbord' dat we nu hebben geprobeerd overtuigt niet. We kijken uit naar een volgende versie, een die minder zompig aanvoelt en waarbij de toetsen beter zichtbaar zijn voor gebruikers die niet blind kunnen typen. Op zich is het namelijk soms wel handig een toetsenbordje direct op het iPad-scherm te kunnen leggen. Zo kun je beter tekstverwerken met de iPad op schoot; zonder een tafel of bureau nodig te hebben.

De Touchfire is een bijzonder alternatief voor een los toetsenbord aan de iPad: het is een doorzichtige siliconen flap met toetsenbordreliëf. Door deze 'toetsen' heen zie je het virtuele toetsenbord van het iPad-scherm, dat vanzelf verschijnt bij het invoeren van tekst.

touchfire_opbergdoosjeHet reliëf van de Touchfire zorgt voor een 'toetsenbordgevoel' bij het typen op het virtuele toetsenbord van de iPad.

De Touchfire is geschikt voor alle iPads, versie 1, 2 en de 'nieuwe iPad'.

Zelf importeren

De Touchfire is op dit moment alleen via internet in de VS te bestellen en kost inclusief de zeer stevige verzend- en invoerkosten (Express-service) zo'n €85 (ca. 105 dollar). Hij is in ieder geval voor die prijs te bestellen via de website van de producent.

De Touchfire wordt geleverd met een opberghoes (zie foto) en meerdere kleine magneetjes (met stickervlak), die snelle montage (en demontage) op de iPad mogelijk maken.

De producent belooft sneller, beter en comfortabeler tekstverwerken met het op het scherm afgebeelde (virtuele) toetsenbord van de iPad. Maakt de Touchfire deze belofte waar? Wij namen de proef op de som. Lees de review.

Deel bericht via:

Lees onze privacyverklaring en gebruikersvoorwaarden website

Doe mee

Laatst gestelde vraag
Ik kan hier geen vraag meer stellen. Waarom niet?
Consumentenbond
Beantwoord door
Consumentenbond,
Laatste review
Apple iPad Pro (32GB + wifi)
A. Veraart
100.0 procent
/tests/afbeeldingen/4174484/internetpanelconsumentenbond.jpg Help mee met onze tests

Dankzij ons internetpanel brengen we haarscherp de kwaliteit van producten en diensten in kaart.
Doe ook mee!