Terug naar het overzicht 14-feb-2013

Aldi Wolfgang AT-AS45IPS: eerste indruk

Aldi Wolfgang AT-AS45IPS: review

De Aldi verkoopt al enige tijd mobiele telefoons van het eigen huismerk 'Wolfgang'. De eerste Wolfgangs waren eigenlijk geen echte smartphones; internetten (browsen, app's gebruiken) was nauwelijks mogelijk. Dat lag vooral aan de software: geen Android, maar een eigen besturingssysteem en een zeer eenvoudige processor.

Steeds volwassener

Maar de laatste maanden stuurt AT Telecom, het Nederlandse bedrijf dat voor Aldi exclusief de telefoons uit China importeert, steeds volwassener toestellen met Android onze kant op. Vanaf zaterdagochtend 16 februari ligt er weer een nieuwe in de schappen: de Wolfgang AT-AS45 IPS. Wij kregen het toestel een paar dagen van tevoren in handen.

Je kunt zaterdag het beste maar je wekker zetten, als het toestel je wat lijkt. Er worden per winkel waarschijnlijk maar enkele exemplaren verkocht en die zijn vast binnen een mum van tijd uitverkocht; zo ging het de vorige keren namelijk ook. Bestellen via internet is nog altijd niet mogelijk.

Grote smartphone

De Wolfgang AT-AS45 IPS is een vrij grote smartphone  (13,1 x 6,7 cm, 1 cm dik) van 160 gram; best zwaar; 130 gram is standaard. Er draait Android 4.1 op in een 'kale' variant. Dat wil zeggen: zonder softwareschil van de fabrikant (zoals 'TouchWiz' van Samsung). Dat vinden wij een voordeel, want zo blijft het toestel snel reageren en is updaten van Android makkelijker.

Het uiterlijk is niet bijzonder: het is een beetje een mix van een Samsung SII en een oude stijl-iPhone; vierkant met afgeronde hoeken. Niks mis mee, maar geen design statement. Er staat een grote F (van WolFgang) op de achterzijde afgedrukt. Die is helaas niet te verwijderen.

IPS-scherm: levensechte kleuren

foto-opname-buiten1Het grote 4,5 inch scherm neemt bijna het hele oppervlak van de voorzijde in. Het is een zogeheten IPS scherm (IPS staat voor In-Plane Switching) waarbij een verbeterde schermaansturing moet zorgen voor een natuurlijke kleurenweergave.

Dat klopt in de praktijk: een foto met felgekleurde groenten toont op het IPS-scherm levensecht, veel kleurrijker dan op het gewone LCD-scherm van zijn voorganger, de Wolfgang AT-AS45SE die we ernaast hielden. De kijkhoek op het nieuwe toestel is ook verbeterd, maar nog niet zo goed als van een iPhone 4 of nieuwer. Dat verwacht je ook niet voor het geld.

In de buitenlucht en onder felle lampen heeft de AT-AS45 IPS enige last van spiegelingen, al blijft een tekst nog wel leesbaar en zie je nog wel de contouren van een foto. Op veel goedkope telefoons zie je onder deze lichtomstandigheden bijna niets.

Scherpe foto's

Uiteraard hebben we de Aldi-telefoon naar buiten genomen voor een fotosessie. Wij schoten foto's met de standaard Android foto-app en de 8 megapixel camera aan de achterzijde. We waren behoorlijk onder de indruk van de kleuren en vooral de scherpte. Zie de foto's. Ook bij tegenlicht weet de telefooncamera nog iets herkenbaars vast te leggen. Zoals gezegd: je ziet pas echt goed wat je hebt geschoten als je weer binnen bent.  

Ook binnen geschoten kiekjes zijn heel behoorlijk, vergelijkbaar met een eenvoudige compactcamera. Net als met andere smartphones kun je alleen niet optisch (in) foto-opname-buiten2zoomen. Digitaal zoomen kan wel maar het resultaat daarvan is meestal minder mooi.

Dual sim

Bijzonder van alle Aldi Wolfgang-telefoons (zo ook deze) is de mogelijkheid twee simkaarten (dus twee mobiele abonnementen) tegelijk te gebruiken in één toestel. In Nederland zijn er niet zo veel mobieltjes die dat kunnen.

Het voordeel van twee simkaarten is dat je op twee nummers bereikbaar bent. Je ziet bij een inkomende oproep op welk nummer je wordt gebeld (en uiteraard wie er belt). Voor het uitgaande bel- en smsverkeer kun je ook steeds kiezen via welke simkaart (via welk abonnement) je dat doet. Zo kun je privé en zakelijk bel- en smsverkeer gescheiden houden. Het wisselen gaat heel makkelijk via het belmenu. Via het algemene instellingenmenu van Android kun je jouw dual sim-voorkeuren vastleggen.

Een ander praktisch scenario is dat je in het buitenland een goedkoop daar gekocht (prepaid) simkaartje gebruikt voor mobiel internet ter plaatse en het goedkoop bellen van lokale nummers. Die stop je bijvoorbeeld in simpositie 1. Je blijft dan toch bereikbaar via je vaste Nederlandse 06-nummer in simpositie 2.

Let op: 3G-dataverkeer is alleen mogelijk via simpositie 1, met de simkaart in simpositie 2 kan internetten alleen via traag GPRS.

Capabel

De 1 GHz dual core processor en het 4 GB interne opslaggeheugen (plus 16 GB op meegeleverd geheugenkaartje) en het 1 GB werkgeheugen lijken ons capabel genoeg voor doorsnee gebruik; we hebben dit toestel maar heel kort gebruikt. We hebben dan ook zeker nog niet de '3D-gaming' prestaties bekeken. De leverancier prijst die op de verpakking aan.

Conclusie

In het prijssegment rond de €200 vind je geen mobiele telefoon met (al) deze eigenschappen: een 4,5 inch scherm, twee simposities, een 'schone' Android 4.1. Het IPS-scherm is daarbij een hele verbetering ten opzichte van die van de vorige Wolfgang, met levensechte kleuren. Wie geen moeite heeft met het grote Aldi-huismerk logo 'Wolfgang' op de rug is dus spekkoper, áls je tenminste een exemplaar op de kop weet te tikken. Het wordt namelijk weer dringen bij de Aldi, aanstaande zaterdag …

Lees meer over de specificaties van de Wolfgang AT-AS45IPS.

De Wolfgang AT-AS45IPS is een krachtige Android 4.1 smartphone die exclusief via de Aldi wordt verkocht vanaf 16 februari 2013. Hij heeft een 4,5 inch kleurenscherm met IPS-technologie. Hij kost €229 en dat is gezien de specificaties een lage prijs.

De uitgebreide specificaties vind je hier onder en uiteraard ook bij de leverancier.

Benieuwd wat wij van de Wolfgang AT-AS45IPS vinden? Lees onze review.  

Specificaties:

Processor:

 • Processor: Dual-core MT6577 op 1GHz

Mobiel netwerk:

 • Simkaartposities: 2 posities, beide standby (voor inkomende gesprekken, smsjes, mmsjes)
 • Netwerk: GSM 900/1800/1900 MHz voor beide simposities.
 • Mobiel internet: UMTS 2100MHz. Alleen simpositie 1 ondersteunt 3G (in simpositie 2 is wel dataverkeer via GPRS mogelijk).

wat_is_afbGeheugen:

 • Geheugen: 1 GB RAM, 4 GB ROM, ca. 2GB telefoongeheugen beschikbaar voor gebruiker
 • Geheugenkaart: 16 GB micro-sd, voorgeïnstalleerd

Afmetingen:

 • Hoogte: 13,1 cm
 • Breedte: 6,7 cm
 • Dikte:  1,0 cm
 • Gewicht: 160 gram

Accu:

 • Vermogen: 2000mAh
 • Opladen: 4 uur
 • Spreektijd: Max. 360 min
 • Standby-tijd: Max. 300uur

Scherm:

 • Grootte: 4,5 inch (11,43 cm)
 • Resolutie: 540 x 960 pixels
 • Type: IPS

Camera:

 • Resolutie achtercamera: 8 megapixels
 • Flits: Ja
 • Resolutie voorcamera: 3 megapixels

Multimedia:

 • Muziekformaten: MP3/AAC/AAC+
 • Videoformaten: H.263, MPEG-4, H.264

Aansluitingen

 • USB: Micro USB

Verbindingen

 • Bluetooth: BT 2.1+EDR
 • Wifi: 802.11b/g/n, kan internet delen via wifi ('tethering')

We hebben de Wolfgang AT-AS45IPS even in handen gehad. Lees onze bevindingen.

Deel bericht via:

Lees onze privacyverklaring en gebruikersvoorwaarden website

Toon:

Doe mee

Laatst gestelde vraag
Ik kan hier geen vraag meer stellen. Waarom niet?
Consumentenbond
Beantwoord door
Consumentenbond,
Laatste review
Apple iPad Pro (32GB + wifi)
A. Veraart
100.0 procent
/tests/afbeeldingen/4174484/internetpanelconsumentenbond.jpg Help mee met onze tests

Dankzij ons internetpanel brengen we haarscherp de kwaliteit van producten en diensten in kaart.
Doe ook mee!