Extra informatie

Checklist auto kopen

Nieuwe auto kopen? Formaliteiten te over. Het kentekenbewijs overzetten is er slechts één van. Een 'checklist auto kopen':

Kentekenbewijs overzetten

postNlAls je een auto of motor koopt, dien je het kentekenbewijs op jouw naam te zetten. Koop je van een bedrijf, dan kan het bedrijf dit meestal zelf regelen. Check of het bedrijf door de RDW is erkend, het moet dan beschikken over de bevoegdheid Tenaamstellen Voertuigbranche (TV). Koop je van een particulier, dan is het slim samen met de verkoper naar een postagentschap te gaan. Je moet hiervoor minstens 18 jaar zijn en in Nederland wonen.

Om een kentekenbewijs op jouw naam te laten zetten, heb je nodig:

  • een geldig legitimatiebewijs
  • het tenaamstellingsbewijs (deel 1A en 1B, bij oudere auto's deel I & II)
  • het overschrijvingsbewijs (deel 2, bij oudere auto's deel III)

Als je een kentekenbewijs op jouw naam laat zetten, doe je daarmee automatisch aangifte voor de motorrijtuigenbelasting. Je gaat na een tijdje vanzelf een rekening van het Centraal Bureau Motorrijtuigenbelasting (CBR) voor de motorrijtuigenbelasting ontvangen.

WA-verzekerd

Verder met de 'checklist auto kopen.' Vanaf het moment dat het voertuig op jouw naam staat, moet de auto minimaal WA-verzekerd te zijn. Hiervan krijg je geen bericht. Je moet dus zelf op zoek naar een verzekeringsmaatschappij of bij je huidige verzekeraar vantevoren telefonisch het nieuwe kenteken doorgeven. Verder moet het voertuig APK-goedgekeurd zijn.

Op de site van de RDW kun je dat makkelijk nagaan via het nummerbord. Let er bij de aanschaf van een tweedehands auto op tot wanneer de APK-keuring geldig is. Vanaf de datum van tenaamstelling ben je hier als geregistreerde eigenaar verantwoordelijk voor.

Als je niet aan deze bovenstaande voertuiggebonden formaliteiten voldoet, kan de RDW je een boete opleggen. Dat kan deze organisatie controleren door een eenvoudige druk op de knop. Als een auto of motor niet verzekerd is, kan het Centraal Justitieel Incasso Bureau (CJIB) de kentekenhouder een boete toesturen. Dat geldt ook voor de APK-goedkeuring.

De Belastingdienst/Centrale administratie/Autoheffingen controleert op deze manier ook of voor de auto of motor motorrijtuigenbelasting is betaald. Het is daarom zaak deze 'auto kopen formaliteiten' goed op orde te hebben.

Auto verkopen

Andersom geldt hetzelfde. Als je een auto verkoopt, moet je ervoor zorgen dat het voertuig op naam van de koper wordt gezet. Gebeurt dat niet, dan blijf jij aansprakelijk voor de voertuiggebonden verplichtingen en eventuele bekeuringen.

RDWJe moet ervoor zorgen dat je bij verkoop een officieel vrijwaringsbewijs krijgt. Ook dit deel van de 'auto kopen formaliteiten' kan door het kopende bedrijf worden geregeld of - bij particuliere verkoop - op een postagentschap worden verricht. Check wel of het autobedrijf door de RDW erkend is om vrijwaringsbewijzen uit te schrijven. Zo'n bedrijf herken je aan een groen-wit gestreept schild met de sticker 'Erkend bedrijf voor de afgifte van RDW-vrijwaringsbewijzen'.

Kentekenbewijs niet compleet

Mis je delen van het kentekenbewijs, dan moet je eerst een vervangend kentekenbewijs aanvragen voordat het voertuig op naam van de koper kan worden overgeschreven. Voor de overschrijving heeft het bedrijf je volledige kentekenbewijs nodig en verder:

  • Voertuigbewijs
  • Tenaamstellingsbewijs
  • Overschrijvingsbewijs

Verplichte registratie kilometerstand

En dan het laatste deel van de 'checklist auto kopen.' Sinds 1 maart 1999 is registratie van de kilometerstand van de auto wettelijk verplicht bij de APK-keuring. De reden voor deze maatregel is dat er veel fraude werd gepleegd met kilometerstanden.

De kilometerstand wordt vastgelegd in de databank van de Stichting Nationale Auto Pas, die in 1991 is opgericht. De Stichting NAP draagt bij aan een grotere zekerheid over gebruikte auto's.

Met NAP kun je bij meer dan 6500 aangesloten autobedrijven de kilometerhistorie van een auto zien.

Kies de auto die bij je past; log in of word lid en vergelijk auto's in onze autovergelijker.

Lees meer: 

Deel bericht via:

Doe mee

Samen weten we meer en maken we slimmere keuzes

Kun jij helpen?
Kan een kind van 7 jaar (van normale lengte en gewicht) veilig voor in de auto op een goedgekeurde zittingverhoger reizen
heer A.J. Hennik,
Stel een vraag
Laatste reactie op onze tests
Suzuki SX4 S-Cross
M.Scholte

Ik heb de s cross vanaf november en ben absoluut niet te spreken over de besturing . Zoals ook in de Kampioen van februari...

/tests/afbeeldingen/4174484/internetpanelconsumentenbond.jpg Help mee met onze tests

Dankzij ons internetpanel brengen we haarscherp de kwaliteit van producten en diensten in kaart.
Doe ook mee!