Hoe wij auto's testen

In onze auto-test passeren auto's die op dit moment op de markt zijn de revue.

 • Met plus- en minpunten;
 • scores op onder andere rijgedrag;
 • brandstofverbruik;
 • en een totaaloordeel.

Autotests

De Consumentenbond test alleen auto's voor het dagelijkse gebruik uit de meest populaire klassen. De bovengrens qua aanschafprijs ligt bij 70 mille. 

De complete test bestaat uit vijf verschillende delen:

 1. Rijden en gebruik
 2. Verbruik en uitstoot
 3. Veiligheid
 4. Kosten
 5. Mankementen

Kenmerken

De technische specificaties van de auto.

Rijden en gebruik

Let op: de scores zijn gerelateerd aan de klasse van de beoordeelde auto. Zo kan het dus zijn dat een kleine auto een hogere beoordeling krijgt dan een grote.

Motor en transmissie
Eigenschappen motor (loopeigenschappen en trekkrachtverdeling over hoge en lage toeren) en transmissie (versnellingsbakverhoudingen en bedieningsgemak).

Remmen
Remafstand, stabiliteit tijdens het remmen, doseerbaarheid via pedaal en 'fading' (verminderen van remkracht bij intensief gebruik).

Besturing en weggedrag
Voorbeeld: voorwielaangedreven auto's die bij gas loslaten in bochten vanzelf wat meer insturen, krijgen hoge waardering. Ook stabiliteit in de rechte lijn, zijwindgevoeligheid en weggevoel in het stuur tellen mee. En de mate waarin het stuur het weggevoel doorgeeft.

Zicht
Overzichtelijkheid en zicht naar buiten.

Zitten en bediening
Zijn knoppen en schakelaars juist geplaatst? Instrumenten altijd goed afleesbaar? Hoe steunen de stoelen? Is de deur van binnenuit gemakkelijk dicht te trekken? 

Rijcomfort
Beoordeling van de vering van de auto. Stevige maar afgeronde vering scoort hier goed.

Geluid
Gemeten tijdens acceleratie en op snelwegsnelheden. 

Verwarming en ventilatie
Snelle opwarming (voor- en achterin), geen benauwde atmosfeer door verwarming en/of (onvoldoende) ventilatie?

Brandstofverbruik
Testgebruik volgens genormaliseerde cyclus in de stad, op de buitenweg, de snelweg plus het gemiddelde.

Uitlaatgassen
Beoordeling van de hoeveelheid schadelijke stoffen die de auto uitstoot.

Verbruik en uitstoot

Zie hiervoor de uitleg in het dossier Schone en zuinige auto's.

Ruimte inzittenden en bagage

Niet alleen de ruimte voor de inzittenden is beoordeeld, ook de de relevante maten bij het in- en uitstappen voorin. Het in- en uitstapgemak achterin is niet beoordeeld, wel de drempelhoogte van de bagageruimte. Er is geen 'ideale zithoogte' bepaald, want deze is erg afhankelijk van de lengte van de bestuurder of bijrijder. Daarnaast is beoordeeld:  

 • maximale lengte van passagiers (in cm) voor/achter (ruimtewagens ook midden), met voorstoelen in achterste stand;
 • bagageruimte (aantal liters inhoud) normaal en maximaal (met voorover geklapte dan wel verwijderde achterbank/stoelen tot de onderzijde van de achterzijruiten). Ook toegankelijkheid bagageruimte telt mee. Bekijk onze video's waaronder die over: ruimte in de kofferbak.

Veiligheid

Bekijk de video

Zie hiervoor de uitleg op de pagina Crashtest: hoe werkt het?

Overig gebruik

Nadruk op kinderveiligheid: kinderzitje gemakkelijk te bevestigen? Achterportierramen beveiligd tegen afknellen vingers?

Autokosten

Voor de bepaling van de variabele kosten en de onderhouds- en reparatiegegevens wordt gebruik gemaakt van informatie uit het autopanel: meer dan 3000 leden met auto's tot een leeftijd van maximaal 10 jaar geven jaarlijks deze gegevens door.
Bij het bepalen van de autokosten rekenen we met gemiddeld 16.000 kilometer per jaar. De kosten worden berekend voor verschillende gebruiksduren en voor zowel nieuw als gebruikt gekochte auto's. De autokosten bestaan uit een vast en een variabel deel.

De vaste kosten worden berekend met behulp van gegevens uit externe bronnen. Hiervoor wordt een gangbare uitvoering van een bepaald autotype gekozen. Alle cijfers gelden dan ook alleen voor die doorberekende uitvoering. De vaste kosten worden natuurlijk anders als bijvoorbeeld een zwaardere motor is gekozen of de auto airco heeft. Onder de vaste kosten verstaan we:

 • De afschrijving (procentueel de grootste kostenpost) wordt bepaald op basis van inruilprijsberekeningen door Autotelex. Daarbij is de afschrijvingsmethodiek gebaseerd op de vervangingswaarde. Dat wil zeggen dat de auto ingeruild zal worden voor een vergelijkbaar exemplaar van hetzelfde merk/type.
 • Er worden ook rentekosten berekend, want bij betaling met eigen geld derft de autokoper renteopbrengsten. Het tarief wordt berekend over het gemiddeld geïnvesteerde vermogen en is gebaseerd op een Nederlandse Staatsobligatielening van tien jaar.
 • Voor de verzekeringslast wordt gerekend met de eerste drie jaar volledige cascodekking en daarna beperkte cascodekking. De bonuskorting is op gemiddeld 50% gezet.
 • De motorrijtuigenbelasting.

De variabele kosten worden berekend met behulp van gegevens uit het autopanel. Onder de variabele kosten verstaan we:

 • De brandstofkosten. Hierbij wordt het gemiddelde verbruik van een autotype in het panel gekoppeld aan de gemiddelde brandstofprijs (benzine of diesel) in dat jaar (berekend door het CBS);
 • De kosten voor onderhoud en reparatie.

Automankementen

De autopanelleden houden online bij welke mankementen zijn opgetreden. Verder geven ze ook door hoe vaak ze 'pech onderweg' hebben gehad en of ze buiten regulier onderhoud om de garage hebben moeten bezoeken. De mankementen worden daarna ingedeeld in 15 hoofdgroepen, voor ieder autotype in het panel wordt in de autovergelijker weergegeven hoe ze ten opzichte van het gemiddelde scoren. Ook worden de zogenoemde 'kenmerkende mankementen' bepaald. Zie hiervoor de pagina: Kenmerkende mankementen.

Niet elke plus of min betekent een even laag of hoog risico op mankementen. Zo komen problemen in de stuurinrichting veel minder vaak voor dan in het remsysteem. Een min bij het remsysteem levert daarom een grotere kans op mankementen op dan een min bij de stuurinrichting.

Voor de analyse van de gegevens worden de panelgegevens van 2007, 2008 en 2009 samengevoegd. Bij het verwerken van de mankementen-informatie houden we rekening met het aantal jaren gebruik en de afgelegde kilometers. Tenslotte vragen we in het panelonderzoek ook nog naar de tevredenheid over de diverse rijeigenschappen, ook deze staan vermeld in de autovergelijker.

Consumentengids Auto 2014

Heeft u de Consumentengids Auto 2014 al besteld? Met tests van 150 auto's, tips voor het kopen van een occasion en aandacht voor 'groene' modellen. Gratis voor leden.

Predicaten

De Consumentenbond test producten en diensten en geeft die vervolgens een Testoordeel mee. Naast dat Testoordeel wordt ook een richtprijs van een product of dienst bepaald. Op basis daarvan wordt de prijs/kwaliteitverhouding berekend en kan een getest product of een dienst binnen zijn groep of categorie een predicaat meekrijgen.

Bedrijven mogen onder heldere voorwaarden een licentie nemen op het uitgedeelde predicaat, zodat ze het logo in hun reclame-uitingen kunnen gebruiken.

 • Beste uit de test

  Beste uit de test
  Producten in deze groep hebben de beste kwaliteit. Ze hebben een Testoordeel dat weergegeven wordt in een rapportcijfer.
 • Beste koop

  Beste koop
  Dit zijn producten die een goede kwaliteit bieden voor een redelijke prijs. Ze hebben een Testoordeel dat weergegeven wordt in een rapportcijfer. Dat rapportcijfer is minimaal een 6,0.
 • Afrader

  Afrader
  Dit zijn producten en/of diensten die een slechte kwaliteit bieden en daarom niet aan te bevelen/koopwaardig zijn, ongeacht de prijs. Ze hebben een Testoordeel dat weergegeven wordt in een rapportcijfer. Dat rapportcijfer is lager dan een 3,0.

Doe mee

Samen weten we meer en maken we slimmere keuzes

Kun jij helpen?
Kan een kind van 7 jaar (van normale lengte en gewicht) veilig voor in de auto op een goedgekeurde zittingverhoger reizen
heer A.J. Hennik,
Stel een vraag
Laatste reactie op onze tests
Suzuki SX4 S-Cross
s cross

ik heb ook spijt dat ik de s cross heb aangekocht, het is een prima auto, erg zuinig maar de besturing is echt beneden peil[...

/tests/afbeeldingen/4174484/internetpanelconsumentenbond.jpg Help mee met onze tests

Dankzij ons internetpanel brengen we haarscherp de kwaliteit van producten en diensten in kaart.
Doe ook mee!