Extra informatie

Hoe ziet een goedkeuringslabel er uit?

Een kinderzitje moet goedgekeurd zijn volgens ECE-reglement 44/03 of 44/04. Aan het goedkeuringslabel is te zien, volgens welk reglement het zitje is goedgekeurd. De technische eisen waaraan een zitje moet voldoen, zijn voor beide reglementen gelijk. Is een zitje goedgekeurd volgens één van deze twee reglementen, dan krijgt het een goedkeuringslabel.

De verschillen tussen de twee labels hebben niets met de veiligheid te maken, alleen met interne procedures van de fabrikant. Voor jou als consument maakt het dan ook niets uit of een zitje label 44/03 of 44/04 heeft. Hoe ziet zo'n keurmerk voor autostoeltjes eruit? Het keuringslabel ziet er niet altijd precies hetzelfde uit, maar de volgende informatie staat er altijd op:

Goedkeuringsnummer

Dit staat bijna altijd onderaan het label. Het aantal cijfers waar het nummer uit bestaat kan variëren. De eerste cijfers van het goedkeuringsnummer verwijzen altijd naar het eisenpakket: 04 staat voor ECE 44/04, 03 voor ECE 44/03.

Gewichtsklasse

De gewichtsklasse geeft aan vanaf en tot welk gewicht het zitje is goedgekeurd.

Type goedkeuring

Is het zitje universeel goedgekeurd - dus voor ieder type auto - of semi-universeel. Dit laatste houdt in dat je in een lijst moet opzoeken in welke types auto het zitje gebruikt mag worden.

Labcode

In een cirkel staan een E-nummer en een cijfer. Deze code geeft aan in welk land het zitje is getest en goedgekeurd. Voor de aankoop is deze code niet van belang.

Hier zie je een voorbeeld van een goedkeuringslabel:

 

Zitjes die je op verschillende manieren in de auto kunt bevestigen, bijvoorbeeld met ISOfix (semi universeel) en met gordel (universeel) of zitjes die je met én zonder rugleuning kunt gebruiken, moeten voor iedere gebruiksmodus apart goedgekeurd worden. Voor alle toepassingen wordt dan een apart goedkeuringslabel op het zitje bevestigd. Hieronder een paar voorbeelden.

 

Met het goedkeuringsnummer kun je ook de herkomst van een zitje achterhalen. Zitjes van Team Tex bijvoorbeeld worden vaak onder allerlei verschillende namen (Safety Baby, Nania, Safety Brehat, Hema) op de markt gebracht. Met het goedkeuringsnummer (vermeld in de productvergelijker) kun je nagaan wie de fabrikant van het zitje is.


Let op

Het goedkeuringslabel is geen garantie voor een goede bescherming bij een botsing. Voor het keuringslabel worden bijvoorbeeld geen testen uitgevoerd met botsingen van opzij. Zo kan het gebeuren dat in onze test zitjes het testoordeel 'slecht' of 'matig' krijgen, terwijl ze wel een goedkeuringslabel hebben.

Lees ook:

Vergelijk autostoeltjes

Testresultaat: beste autostoeltje

Deel bericht via:

Doe mee

Laatst gestelde vraag
Mn zoontje is nu bijna een jaar. Wordt nu nog vervoerd in een maxicosi maar ben me aan het orienteren op de volgende stap. Ga ik nu voor een achterwaarts zitje of voorwaarts? Ik kom er niet uit!
Tamara
Beantwoord door
Reactie . Consumentenbond,
Laatste review
Römer Trifix
null
76.0 procent
/tests/afbeeldingen/4174484/internetpanelconsumentenbond.jpg Help mee met onze tests

Dankzij ons internetpanel brengen we haarscherp de kwaliteit van producten en diensten in kaart.
Doe ook mee!