Extra informatie

Hoe werkt een elektrische fiets?

Soms is de accu in het frame weggebouwd.De werking van de elektrische fiets of e-bike zit 'm in de ondersteuning van het fietsen door een motor, gevoed door een accu. Voor de buitenwereld is deze ondersteuning nauwelijks zichtbaar, omdat de accu veelal is weggewerkt in het frame of onder de bagagedrager en de motor in het wiel.

De fietser zelf heeft veel hulp van de ondersteuning, wat vooral handig is als er veel kracht nodig is, dus bij wegfietsen, bij tegenwind of heuvel op. De beste elektrische fietsen stemmen de motorkracht af op de kracht die de fietser zelf levert. Ga je harder fietsen, dan gaat de motor ook harder werken.

Plaats motor op de elektrische fiets

Veel elektrische fietsen hebben de motor in het voorwiel. Zo kan een naafversnelling in het achterwiel gebouwd worden. Dat kan ook als de motor zich bevindt achter de trapas die de ketting mee aandrijft. Een naafversnelling is voor dagelijks gebruik handiger, omdat ook bij stilstand kan worden geschakeld. Met de motor in het achterwiel kan alleen een derailleurversnelling worden gemonteerd.

Elektrische fiets met bewegings- of krachtsensor

De sensor stemt de sterkte van de motorhulp af op de beweging van de fietser. Een bewegingssensor heeft even tijd nodig voordat de motor gaat assisteren. Dat kan bij vertrek, zeker helling-op, even veel eigen kracht vergen. Een krachtsensor is wat duurder maar werkt direct en regelt de motorkracht vloeiender, naar gelang je als bestuurder minder of meer kracht zet.

Accu van de elektrische fiets

Gemiddeld kost het enkele uren om de accu op te laden aan het stopcontact. Daarna levert de elektrische fiets met de sterkste ondersteuning, de Gazelle Orange Xtra Innergy, zo'n 69 kilometer elektrische ondersteuning. De meeste andere fietsen hebben een actieradius van zo'n 50 kilometer, gemeten in de hoogste ondersteuningsstand. Bij alle elektrische fietsen kan de actieradius flink verlengd worden door de ondersteuning in een lagere stand in te stellen.

Elektrische fietsen zijn wel flink zwaarder dan vergelijkbare conventionele stadsfietsen. Hierdoor zijn ze lastiger hanteerbaar bij het stallen en minder makkelijk te vervoeren op een fietsendrager op de auto.

Benieuwd naar de testresultaten van elektrische fietsen? Vergelijk elektrische fietsen of kijk direct wat de beste elektrische fiets is.

Deel bericht via:

Doe mee

Laatste review
Ton Smits
80.0 procent
Kun jij helpen?
Bij welke geteste fietsen levert de motor geen extra weerstand op als er wordt gefietst zonder ondersteuning (vrijloop)?
heer D. Pas,
Stel een vraag
Laatste reactie op onze tests
e.Cult e-bike van de Aldi
Aart B

ook ik moet bekennen dat ik geen problemen heb met deze fiets. hij fietst heerlijk en ik ga zonder problemen een 40 km per...

/tests/afbeeldingen/4174484/internetpanelconsumentenbond.jpg Help mee met onze tests

Dankzij ons internetpanel brengen we haarscherp de kwaliteit van producten en diensten in kaart.
Doe ook mee!