Elektrische fiets kopen: tips

Video: Elektrische fietsen

Bekijk video

Overweeg je een elektrische fiets te kopen? Bekijk onze video met handige kooptips.

Naar boven

Neem de tijd voor een proefrit

Ga je een elektrische fiets kopen, maak dan proefritten. Alleen door een uitgebreide proefrit - liefst op verschillende modellen - kom je te weten welk type fiets en aandrijfsysteem het beste bij je past. Probeer ook uit hoe het heuvel op of tegen de wind in gaat.

Naar boven

Bedenk waarvoor je de elektrische fiets gaat gebruiken

Voor korte ritjes naar de supermarkt of naar het werk heb je een andere fiets nodig dan voor lange ritten met zware bagage. Bedenk voordat je een elektrische fiets gaat kopen waarvoor je hem nodig hebt. Misschien kun je volstaan met een wat kleinere actieradius en dus met een accu met minder vermogen. Dat maakt de fiets goedkoper.

Naar boven

Naafversnelling of derailleurversnelling?

Je kunt een elektrische fiets kopen met naafversnelling en met derailleurversnelling. Ons gebruikerspanel heeft een lichte voorkeur voor naafversnellingen. Hiermee kun je ook bij stilstand schakelen, handig in het dagelijks gebruik. Wanneer de motor in het achterwiel zit, is alleen een derailleurversnelling mogelijk. Dat schakelt sneller en geeft minder weerstand.

Naar boven

Krachtsensor of bewegingssensor?

De sensor stemt de sterkte van de motorhulp af op de beweging van de fietser. Een bewegingssensor heeft even tijd nodig (meestal een halve trapomwenteling) voordat de motor gaat assisteren. Dat kost helling-op eventjes veel eigen kracht. Een krachtsensor is wat duurder maar werkt direct en regelt de motorkracht vloeiender, naar gelang je als bestuurder minder of meer kracht zet.

Naar boven

Actieradius

De elektrische fiets met de grootste actieradius heeft twee accu's. Is de actieradius van belang, dan is dat een aspect om op te letten als je een elektrische fiets gaat kopen. Bij alle fietsen kan de actieradius flink verlengd worden door de ondersteuning in een lagere stand in te stellen. Gebruik de versnellingen. Optrekken in de hoogste versnelling vreet stroom.

Naar boven

Losse accu

Alle A-merken hebben inmiddels modellen met een accu die je kunt loskoppelen. Dat heeft als voordeel dat je de accu ook binnen aan het stopcontact kunt opladen en dat je de fiets makkelijker kunt meenemen op een fietsdrager.

Naar boven

Koop een elektrische fiets dichtbij

Een elektrische fiets kopen doe je bij voorkeur bij een winkel in de buurt waar ze je goed kunnen helpen in geval van problemen. Valt hij onverhoopt uit, dan is er hulp bij de hand. Ook service is belangrijk. Voor reparaties aan het aandrijfsysteem kun je het beste naar een vakman.

Naar boven

Online kopen

Online zijn fietsen vaak goedkoper dan offline. Overweeg je daarom toch je nieuwe fiets te kopen bij een webwinkel, lees dan ons stappenplan.

Naar boven

Laatste review
Sparta E-motion C3 (Dames/2014)
Enny
52.0 procent
Laatst gestelde vraag
een hollandia electrice fiets kan met een volle akku 45 km rijden en kost nieuw 999, euro is dat wat?
bam.verbucheln
Beantwoord door
Jan Pieters,
Laatste reactie op onze tests
Makkelijk monteerbare binnenband Gaadi
P. Polderdijk

Vandaag tijdens een tocht met de E-bikes kregen we een lekke band. Uit voorzorg hebben wij twee Gaadi binnenbanden bij ons....

/tests/afbeeldingen/4174484/internetpanelconsumentenbond.jpg Help mee met onze tests

Dankzij ons internetpanel brengen we haarscherp de kwaliteit van producten en diensten in kaart.
Doe ook mee!