Terug naar het overzicht 14-sep-2012

iPod Touch (5e generatie): eerste indruk

iPod Touch 5e generatie: preview

Video iPod Touch

Het is alweer bijna twee jaar geleden dat Apple zijn iPod-serie vernieuwde. Steeds meer mensen gebruiken de mp3-speler op hun smartphone, het aantal verkochte iPods is dan ook dalende. Toch is de iPod Touch een veel verkochte speler. Het werd dus tijd voor een update.

Nieuwe Nano

Naast de nieuwe iPod lanceert Apple overigens ook een vernieuwde iPod Nano waarbij vooral het grotere scherm dan in de minieme voorganger opvalt. De nieuwe Nano werd tegelijk met de nieuwe iPod Touch (en de iPhone 5) gelanceerd op 12 september. Zodra we de nieuwe Nano in handen hebben gehad, kunnen we er meer over vertellen.

Apps

Terug naar de nieuwe 'Touch'. De iPod Touch 5e generatie wordt geleverd met iOS 6, het besturingssysteem waarmee je bijna alle apps kunt gebruiken die ook op iPhones werken. De oude iPod Touch zal dit ook ondersteunen, maar nieuw is dat de nieuwe iPod Touch ook Siri heeft.

Siri

Siri is de vraagbaakfunctie die als eerste in de iPhone 4s beschikbaar kwam. Je kunt er in gewone taal tegen praten, en bijvoorbeeld een zoekactie mee doen. Helaas werkt het nog steeds niet in het Nederlands.

De nieuwe iPod Touch heeft ook een snellere processor. Dat is vooral prettig bij het spelen van veeleisende grafische games.

Betere camera's

ipod-touch-5e-gen-videobellenDe camera's zijn sterk verbeterd. Nu waren de camera's in het oude model zeer mager; een verbetering lag wel voor de hand. De nieuwe heeft betere lenzen, een betere sensor en een hogere resolutie: 5 megapixel in plaats van 0,7.

Ook is er nu autofocus. Autofocus maakt de beelden echt scherp. Het enige nadeel van autofocus is dat foto's maken iets langzamer gaat.

De camera heeft een klein glaasje om de lens te beschermen maar deze ligt op de behuizing, en steekt dus een heel klein beetje uit.

Een andere welkome verbetering: Er is een led-flitser.

Videobellen in HD

De camera aan de voorkant is eveneens verbeterd: je kunt nu videobellen in hd-kwaliteit. Verder is er ondersteuning voor het maken van panoramabeelden. Heel bijzonder is dit niet, er zijn al lang apps waarmee je panorama foto's kunt maken. Deze hebben ook veel meer mogelijkheden, bijvoorbeeld om beelden te delen, of om ze nóg groter te maken.

Groter scherm

Net als bij het vorige model, heeft de 5e gerenatie veel weg van de iPhone, in dit geval van de iPhone 5.

Een bijzondere verandering is het scherm, dat nu een andere beeldverhouding heeft. Het is iets groter, maar vooral langer geworden. Het betekent dat breedbeeldvideo meer ruimte heeft.

De vorige iPod had een scherm dat net zo scherp was als de iPhone 4, maar het contrast is wat minder goed. Gezien de hoge prijs van de iPod Touch 5e generatie verwachten we een net zo goed scherm als in de iPhone 5.

Nieuwe oordopjes

ipod-touch-5e-gen-oordopjesEen andere vernieuwing zijn de oordopjes. De oordopjes die bij alle iPods worden geleverd zijn goed vergeleken met de oordopjes die je bij de meeste andere mp3-spelers krijgt. Maar pas echt goed geluid krijg je als je een kwaliteitshoofdtelefoon aansluit.

Een probleem van gewone oordopjes is dat ze niet in ieder oor even goed passen. Als ze niet goed passen dan is de klank veel minder goed. Oordopjes die je in de gehoorgang stopt sluiten beter aan, en vaak kun je de grootte nog wat aanpassen met rubber dopjes. Toch kan niet iedereen aan dat soort 'in-ears' wennen.

De nieuwe Apple-oordopjes houden het midden tussen in-de-gehoorgang luidsprekertjes en de gewone in de oorschelpdopjes. Er zijn meerdere openingen voor het geluid, waarvan er één direct de gehoorgang in wijst (zie foto).

We hebben dit eerder gezien en gehoord bij oordopjes van andere merken. De vaste vorm van de oordopjes blijft dus voor sommigen zullen deze dopjes alsnog niet passen.

Geen gps

De iPod Touch heeft nog altijd geen FM-radio de iPod Nano heeft dat wel. Ook gps ontbreekt nog altijd, en dat is jammer want met een goede app zou je je iPod als navigatie-hulp kunnen gebruiken. Multimediaspelers met besturingssysteem Google Android hebben meestal wel gps aan boord.

Andere aansluiting

Het lijkt tegenstrijdig: het apparaat wordt groter en de aansluiting juist kleiner. Toch vindt Apple het nodig de dock-connector te verlaten, en een kleinere connector tot nieuwe standaard te verheffen.

Het op twee manieren kunnen insteken van de stekker scheelt gehannes, maar een oude iPod speaker werkt alleen met een verloopplug. Deze wordt los verkocht.

Conclusie

De 5e generatie iPod Touch heeft een aantal welkome verbeteringen in zich, zoals de goede camera's en het grotere scherm. Waar de oude iPod Touch relatief gunstig geprijsd is, ligt het aankoop bedrag voor de 5e generatie een stuk hoger. Voor hetzelfde geld kun je tegenwoordig ook bellen en navigeren met steeds betere luxere Android-smartphones. Maar voor games blijft de iPod Touch een prima optie.


Update: getest

(1 november 2012) We hebben de nieuwe iPod touch vergeleken met zijn voorganger en andere multimediaspelers. De geluidskwaliteit is goed, net als bij het oude model en de concurrentie. Het nieuwe ontwerp van de oordopjes heeft dit niet nog verder verbeterd. Wel is de vorm van de oordopjes vriendelijke voor het oor en is de combinatie van de iPod touch met de nieuwe oortjes veiliger voor je gehoor: het maximaal mogelijke geluidsniveau is lager.

Omdat het scherm wat groter is geworden, kunnen foto's en video's ook wat groter weergegeven worden. En het scherm is niet alleen groter, maar ook beter geworden. Foto's en video's zien er zeer goed uit.

Met de nieuwe iPod touch kun je met een volle accu langer muziek luisteren dan met veruiot de meeste multimediaspelers: 56,5 uur. Ook kun je er 10 uur video mee bekijken. Verder is de nieuwe iPod touch net zo gebruiksvriendelijk, veelzijdig en draagbaar als zijn voorganger.

Apple lanceert een nieuwe generatie (de 5e) van zijn multimediaspeler met aanraakscherm.

De iPod Touch 5e generatie lijkt qua vormgeving sterk op de iPhone, maar je kunt er geen simkaart in stoppen om te bellen of onderweg via 3G-netwerken te internetten (via wifi internetten lukt wel) en de specificaties zijn net wat minder goed.

Prijzen, uitvoeringen

Hij is goedkoper dan de iPhone. De vanafprijs is €325 voor het model met 32 GB geheugen. De versie met 64 GB is €426.

De oudere iPod generatie blijft beschikbaar zij het alleen in de 16 GB uitvoering voor €210.

De nieuwe iPod Touch is beschikbaar in 5 kleuren en een speciale rode editie voor Product Red, een organisatie die zich inzet tegen aids.

Specificaties

 • Afmetingen: 123,4 mm x 58,6 mm x 6,1 mm; ipod-touch-5e-gen-retina-kleurig
 • gewicht: 88 gram;
 • processor: A5 met 2 rekenkernen, kloksnelheid nog niet bekend;
 • geheugen voor opslag: 32 GB of 64 GB (in praktijk enkele GB minder omdat de systeem software enige ruimte inneemt);
 • beeldscherm: 10,2 cm diagonaal (4 inch), 1136 bij 640 pixels, lcd met IPS, 326 pixels per inch;
 • achtercamera: 5 megapixels met autofocus, lensopening f/2.4, 1080p hd-video-opname mogelijkheid met stabilisatie;
 • voorcamera: 1,2 megapixels, 720p video-mogelijkheid;
 • ingebouwde luidspreker: Ja;
 • ingebouwde microfoon: Ja;
 • accuduur: 40 uur muziek, 8 uur video (fabrikantspecificatie);
 • ondersteunde audio en videoformaten: AAC, Apple's DRM beschermde AAC, mp3 (met en zonder VBR), Audible, Apple Lossless, AIFF en WAV, H.246, mpeg-3, .mov, motion jpeg;
 • draadloze verbindingen: 802.11a/b/g en n, (n zowel op 2,4 Ghz als op 5 Ghz), bluetooth 4.0, ondersteuning voor Nike+ sensor;
 • aansluitingen: Hoofdtelefoon (gecombineerd met microfoon) en lightning aansluiting;
 • gyroscoop: Ja;
 • versnellingsmeter: Ja;
 • gps-ontvanger: Nee;
 • Airplay schermdeling met Apple TV: 720p;
 • Airplay videostreaming naar 3e generatie Apple TV: 1080p en 720p naar de 2e generatie
 • Apple TV;
 • systeemeisen: een iTunes-account, en voor het synchroniseren met iTunes op een pc of Mac: minimaal Windows XP, Vista of 7 of Mac OS-X 10.6.
Deel bericht via:
Print

Alle reacties (22)

 • bij www.bol.com hebben ze wel hoesjes heb ik net gezien. hopelijk heeft het je geholpen. Reageer op deze reactie
 • Wie heeft antwoord? Heb een iPod touch 5 16 gb gekocht. Ik kan nergens een hoesje vinden. Omdat er bij de hoesjes die ik zie op internet een uitsparing zit en deze is niet nodig bij mijn iPod. Er zit geen lens op de iPod vandaar. Reageer op deze reactie
 • siri komt in ios 6 niet in nederlands, maar in ios 7 misschien wel. ze hebben in ios 7 al de talen duits en frans aangekondigd, en er zouden nog meer talen volgen Reageer op deze reactie
 • Hij is wel beschikbaar in 16 Gb maar dan alleen in de kleuren grijs en zwart. Andere kleuren pas vanaf 32 Gb. Reageer op deze reactie
 • nee het is alleen beschikbaar vanaf 32GB ik hoop dat hierbij je vraag is beantwoord. Reageer op deze reactie
 • is de iPod 5g ook in 16GB ? dit wil ik graag weten nadat mijn iPod (4g) is gevallen. Reageer op deze reactie
 • Wanneer komen wij te weten van Apple dat Siri ook in het Nederlands komt? Reageer op deze reactie
 • Inplaats van een lightning connector, kan ook aansluiting van de Ipod touch 5g naar de speakers toe met een audio-in kabeltje van 7 euro. Reageer op deze reactie
 • face time Reageer op deze reactie
 • ooit van "Skype" gehoord? Reageer op deze reactie
 • Wat ook erg is, is dat de prijzen onlangs weer verhoogd zijn in Nederland (waarschijnlijk ivm 21% BTW van 319 naar 325 voor de 32GB versie en van 419 naar 426 voor de 64GB versie. In Duitsland zijn de prijzen gelijk gebleven (20% BTW) en in de USA kost de 32GB versie $ 299. Omgerekend is dat € 231. Gecorrigeerd voor 9% Sales tax in de US naar 21% BTW in NL zou dit neerkomen op € 257. Alleen de wisseltruc levert dus al € 68 = $ 88 op! Wanneer wordt dat eens aangepakt! ps in Griekenland betalen ze € 359 voor de basisversie met 23% BTW. Reageer op deze reactie
 • @Johannes: Siri is nog niet inhet Nederlands verkrijgbaar omdat Apple deze functie nog aan het uitrollen is. Uiteraard zijn de Engels-talige landen als eerste aan de beurt. Spaans en Frans volgen daarna. Elke paar maanden word Siri in een aantal nieuwe landen/talen uitgerold. Ik denk (a) dat Apple dit rustig wil doen om eventuele tekortkomingen te kunnen managen (denk aan de recente Maps-perikelen voor een voorbeeld hoe het ook kan) en (b) dat Neerlands niet hoog op de lijst staat van talen die Apple zou willen ondersteunen. Reageer op deze reactie
 • Volg deze website: http://www.onemorething.nl/2012/10/nieuwe-ipods-in-aantocht-volgt-itunes-11/ Reageer op deze reactie
 • De Ipod Touch 4G heb ik 2 jaar en het is een fantastisch apparaat, zeker voor de 240 euro die ik er in inderdtijd in de vs voor betaalde (32Gb; heb je ook nodig). De videos waren toen al heel prima, maar de fotos beroerd. wel een schitterend retina scherm - nu pas op de iPad. Mp3 spelen doe ik er nooit mee maar alle iPhone apps werken, het is dus een iPhone zonder telefoonfunctie en dan dus 600 euro goedkoper dan de iPhone. Of een mini Ipad. Navigeren kan hij ook - de geweldige tomtom addon werkt er op (70 euro) Maar.. nu is er de google nexus en er komt de ipad mini - ik denk dat de touch het zwaar gaat krijgen. Hij is gewoon te duur. Maar wie per se een fantastich internet/app/video apparaat in broekzakformaat wil - is hij nog steeds niet te verslaan. Reageer op deze reactie
 • Je hebt m.i. zo'n tussenliggende nodig als je een dockingstations hebt. Verder kun je de touch gewoon opladen met een bijgeleverd snoer en oplader ( zeg maar dat blokje met USB-ingang). Op korte termijn komen er denk ik heus wel nieuwe dockingstations op de markt voor beide connecties. Reageer op deze reactie
 • Kan iemand mij alsjeblieft zeggen wanneer de Ipod touch 5g precies uitkomt in nederland de exacte data graag.mvg,Kevin Reageer op deze reactie
 • Ja er is een verloopsnoer of -plug nodig. De verloopplug kost volgens de Nederlandse online Apple winkel 29 euro. De verloopkabel kost 39 euro. Als je een verloopplug gebruikt dan neemt die natuurlijk wat ruimte in (een centimeter of 2). Dat komt dus tussen de iPod en het dock, en dat staat dus niet zo mooi, en is ook niet zo stevig. Eigenlijk zou je bij zo'n prijzig apparaat, zo'n verloopplug er gewoon bij moeten krijgen. Maar ja. Reageer op deze reactie
 • Waarom heeft Siri geen Nederlands? Is daar ook melding van gemaakt bij Apple? Reageer op deze reactie
 • Dit zit standaard ingebouwd in IOS en deze functie heet facetime.Op de iPod is hier een aparte app voor en met de iPhone zit dit ingebouwd in telefoonboek. Reageer op deze reactie
 • Met de ipod touch 5, heb ik een nieuw snoertje nodig, om aansluiting te maken met een ipoddock?Graag een antwoord terug, alvast bedankt. Reageer op deze reactie

Uw reactie:

* deze velden zijn verplicht

Aantal gebruikte tekens: 0 /1000

Lees onze privacyverklaring en gebruikersvoorwaarden website

Doe mee

Laatste reactie op onze tests
bram

bij www.bol.com hebben ze wel hoesjes heb ik net gezien. hopelijk heeft het je geholpen.

Laatst gestelde vraag
kan je mij de gebruiksaanwijzing van de Medion LIFE E60065 MP3 speler sturen of kan ik die eventueel downloaden, met dank bij voorbaat .
Rob Janssen
Beantwoord door
Reactie Consumentenbond,
Schrijf een review voor mp3-spelers
Help anderen met jouw ervaring.