Terug naar het overzicht 16-okt-2012

TomTom voor Android: eerste indruk

TomTom voor Android: review

 

Deze review is uit 2012.
Lees hier de review over de nieuwste versie van de TomTom Europa app

 

Gebruikers met een Google Android-smartphone kunnen al meer dan 2 jaar gratis navigeren met de standaard bijgeleverde kaartensoftware van Google: Google Maps Navigatie. Er zijn meer gratis oplossingen voor Android, zoals Waze, maar ook talloze niet-gratis alternatieven, bijvoorbeeld van Sygic, Navigon en CoPilot.

TomTom sluit aan in de rij, al heeft het daar wel lang over gedaan. Bovendien is de software relatief prijzig, en zelfs met de huidige introductieprijzen duurder dan de concurrenten. Lees de belangrijkste tarieven bij Wat is TomTom voor Android?.

Offline

Een meerwaarde van de apps van TomTom is dat je landenkaarten op het toestel kunt zetten. Google haalt kaartgegevens tijdens het navigeren op via het mobiele netwerk, maar dat is niet altijd betrouwbaar. Bovendien is dat onwenselijk in het buitenland, gelet op de kosten voor dataverkeer over de grens. Dankzij een recente uitbreiding laat Google je inmiddels wel kaartmateriaal vooraf downloaden, maar de functie werkt nog niet erg praktisch.

Uitvoeringen

tomtomandroid_hd-traffic-inrouteverwerktDe app van TomTom is beschikbaar in verschillende uitvoeringen. Voor Nederlandse gebruikers zijn Benelux (€35), West-Europa (€45) en Europa (€60) het meest interessant. Je moet wel genoeg ruimte op je toestel hebben. De software zelf is 25 MB, maar na installatie moet je (bij voorkeur via je wifi-netwerk) de volledige kaarten downloaden. Je kunt helaas niet een selectie van de kaarten downloaden, zoals bijvoorbeeld bij Sygic en Navigon, of later extra kaarten aanschaffen.

Downloaden

Voor de Europa-editie van TomTom moet je 3,4 GB aan ruimte vrij hebben op je toestel. Voor het downloaden moet je al snel zo'n 2 uur uittrekken, zo blijkt. Bovendien: als het downloaden niet in één keer lukt kun je dit niet hervatten, maar moet je het opnieuw proberen.

Gratis kaart-updates

TomTom garandeert wel dat je voor altijd gratis updates van kaarten ontvangt. Een belangrijk voordeel ten opzichte van losse navigatiesystemen, waarvoor kaartupdates relatief prijzig zijn; al bieden concurrenten dit ook.

Niet op topmodellen

Een behoorlijk minpunt is dat de TomTom-software bij introductie alleen werkt op toestellen met een relatief lage schermresolutie van 800x480 of 854x480 pixels. Veel recente topmodellen vallen daardoor buiten de boot, waaronder de populaire Samsung Galaxy SIII, de HTC One X en de Google Nexus. Het bedrijf heeft voor later dit jaar een update gepland die de nieuwere toestellen met hogere resolutie wel zal ondersteunen.

Bediening

Voor TomTom-gebruikers zullen de menu's als vertrouwd overkomen, maar ook andere gebruikers zullen snel met het intuïtieve menu overweg kunnen. De bediening wijkt wel wat af van de Android-standaarden, voor zover die er al zijn. Zo heeft de menuknop bijvoorbeeld geen functie. Dat zit het gebruik overigens niet in de weg.

Kaartweergave

De kaartweergave oogt in vergelijking met de iPhone-versie veel minder gelikt, maar is wel voldoende. Alle belangrijke reisdetails zijn afleesbaar, zoals de snelheid (en maximale snelheid), verwachte aankomsttijd, resterende reistijd en resterende afstand. De stem is voldoende duidelijk, al is dit voornamelijk afhankelijk van je toestel.

HD Traffic

tomtomandroid_HDTraffic_300pixelsEen echte meerwaarde van TomTom ten opzichte van de meeste concurrenten is de optionele aanvullende mobielinternetdienst HD Traffic. Daarmee biedt TomTom-navigatiesoftware zeer gedetailleerde verkeersinformatie, zowel van snelwegen als van kleinere wegen. Ook de Android-versie beschikt over deze optie.
Niet alleen wordt de aankomsttijd door TomTom HD doorgaans zeer nauwkeurig berekend, zodat je weet waar je aan toe bent, ook krijg je alternatieve routes aangeboden om knelpunten te omzeilen. Voor de dienst is helaas wel een abonnement vereist (per maand of per jaar).

Conclusie

TomTom heeft erg lang gewacht met de Android-versie van zijn navigatiesoftware. Ten opzichte van de concurrenten is de app ook relatief prijzig. En dan kan hij (nog) niet eens met de schermresolutie van de nieuwste toptoestellen overweg. TomTom doet er goed aan snel een versie te leveren die wel op die telefoons kan draaien. Als de software eenmaal draait, krijg je de bekende TomTom-kwaliteit. De dienst HD Traffic levert ook zeker meerwaarde, al moet je daar ook weer extra voor betalen.

Lees ook: Wat is TomTom voor Android?

  

Deze review is uit 2012.
Lees hier de review over de nieuwste versie van de TomTom Europa app

 

TomTom voor Android is een navigatie-app voor de smartphone die (thuis, via wifi) kaarten naar de telefoon kan downloaden. Deze kaarten op het toestel gebruikt de app bij de navigatie. Er is tijdens de navigatie op de weg dus geen mobiel-internetverbinding nodig. Gebruik je onderweg ook de optionele verkeersinformatiedienst HD Traffic of de service Snelheidscamera's binnen de app, dan is er wél een mobiele verbinding nodig (via bijvoorbeeld 3G of GPRS).

Kenmerken

(opgave TomTom)

 • tomtomandroid_weg_afslagVolledig offline navigeerbare kaart. De hogeresolutiekaarten kunnen thuis (via wifi) op de telefoon worden gezet. Onderweg is dan ook geen mobiel-internetverbinding nodig. Dit voorkomt hoge kosten voor dataroaming bij gebruik in het buitenland. 
 • Gratis 'Lifetime'-kaarten. Gebruikers beschikken altijd over de nieuwste kaarten en zijn zo verzekerd van de snelste route naar hun bestemming. Ze ontvangen 4 gratis kaartupdates per jaar gedurende de levensduur van de app. 
 • IQ Routes. De snelste routes en de meest accurate, betrouwbare aankomsttijden op elk moment van de dag. 
 • HD Traffic. Live verkeersupdates zorgen ervoor dat gebruikers hun bestemming sneller bereiken. Verkrijgbaar via een in-app aanschaf. 
 • Snelheidscamera's. Vermijd snelheidsboetes met realtime camerawaarschuwingen. Beschikbaar via een in-app aanschaf.
 • TomTom Places. Zoekresultaten toegespitst op automobilisten. 
 • Multitask-ondersteuning. 'Turn-by-turn'-navigatie tijdens het bellen.
 • Naadloze integratie. Integreert eenvoudig met de Android-smartphonecontactlijst.
 • Geavanceerde rijbaanbegeleiding. Biedt bestuurders extra inzicht op moeilijke kruispunten.
 • Gesproken straatnamen. Gesproken instructies bevatten nu straatnamen, waardoor navigeren  eenvoudiger is.

Hoe komen de geclaimde mogelijkheden uit de verf? Lees onze review

Versies en prijzen

De TomTom voor Android navigatie-app is beschikbaar in verschillende versies, met eigen te downloaden kaarten. De belangrijkste zijn:

 • Benelux (€34,99)
 • Europa (€59,99)
 • West-Europa (€44,99)

Andere landen

Er zijn ook versies van de app met andere kaartselecties: Australië, Brazilië, Canada en Alaska, Chili, Duitsland+Oostenrijk+Zwitserland, Frankrijk, Griekenland, Iberisch schiereiland, Italië, Mexico, Nieuw-Zeeland, Noord-Amerika, Oost-Europa, Polen, Rusland+Baltische staten+Finland, Scandinavië, Turkije, Verenigd Koninkrijk+Ierland, VS, VS en Canada, Zuidelijk Afrika, Zuidoost-Azië.

De prijzen van al deze landenversies vind je in de Play Store.

Smartphonevereisten

 • Android OS: 2.2 of hoger.
 • Schermresolutie: 800x480 of 854x480. TomTom meldt de schermresolutie in een volgende release te willen verhogen. 
 • Opslagruimte: 215 MB - 3,7 GB beschikbaar geheugen is noodzakelijk, afhankelijk van de app en de gebruikte kaart.

Carkit

TomTom adviseert het gebruik van een carkit speciaal voor smartphones, om de smartphone veilig in te monteren en voor een optimale navigatiestemweergave. Het navigatiebedrijf verkoopt zelf een dergelijke carkit voor smartphones. 

We namen TomTom voor Android mee in de auto voor een proefrit. Lees onze review

Deel bericht via:
Print

Alle reacties (13)

 • Dit is een afrader van de hoogste plak, vaste flitslocaties kunnen schijnbaar met een internetverbinding ( bij o.a. copiloot kan dit wel). Nieuwe wegen kent het na zes maand nog steeds niet, misschien wel na een betaalde update). Dit is een goede app voor oma/opa. Voor de mensen van TomTom is het misschien tijd om even naar de concurrentie te kijken Reageer op deze reactie
 • Heb tomtom Europa gekocht. Staat op een samsung galasi s2. werkt gewoon prima. Ik snap echt de opmerkingen van een aantal mensen niet. Alleen updates kan ik nog niet vinden. Reageer op deze reactie
 • Ik heb Tomtom West Europa gekocht met de live services. Mijn bevindingen: Tomtom is veel minder geintegreerd in Android dan bijvoorbeeld Sygic, Google maps of Navigon. Direct navigeren naar een adres in je agenda gaat dus niet lukken met tomtom. Tomtom belooft 4keer per jaar een kaartupdate, maar bij navraag waar de kaarten bleven kreeg ik als antwoord dat er gemiddeld maar 2 updates per jaar zijn voor Android en dat deze niet synchroom worden uitgebracht met de kaarten voor tomtom navigatiesystemen. Je hebt dus altijd een (iets) verouderde kaart! Geluid over bluetooth werkt alleen met a2dp. Wanneer de carkit dit niet ondersteund (telefoon gesprekken lopen niet via dit protocol) kan het geluid alleen worden weergegeven door de telefoon zelf. De navigatie zelf werkt goed en de HD traffic vind ik super (wil niet meer zonder). Maar aangezien Sygic ook de tomtom kaarten gebruikt en nu ook HD traffic heeft, ga ik deze ook maar eens proberen! Reageer op deze reactie
 • Bij mij kan hij niet eens verbinden met tom tom. Erg jammer . Reageer op deze reactie
 • Er al eens aan gedacht dat het aan jou telefoon of tablet ligt? Werkt bij mij perfect. (Samsung Galaxy S3) Reageer op deze reactie
 • Wat een VERSCHRIKKELIJKE miskoop deze download van €45,-. Van een kapotte GO 730 naar deze verschrikking. GPS pakt ie bijna nergens stabiel. De kaarten blijven hangen, m.a.w. de kaart van een eerdere locatie wordt niet ververst. Gevolg: levensgevaarlijke situaties in de auto doordat je je irriteert, probeert de kaart te vernieuwen, niet meer weet waar je bent (afgezien van het zelf opletten natuurlijk maar daar heb je dat ding nu eenmaal voor dacht ik). E L L E N D E. Reageer op deze reactie
 • Beste Ton, Dat is niet helemaal juist. Bij Maps kun je met de routeknop (het pijltje onderaan het scherm, naast het vergrootglas) vooraf een route berekenen van-naar. en vervolgens alsnog overschakelen naar navigeren. Reageer op deze reactie
 • Hij kan ook geen bestaande routes met de extensie .itn niet inladen voor mij een heel groot nadeel en bij het aanmaken van een route kan hij maar 4 tussen punten zetten. Reageer op deze reactie
 • Werkt ook gewoon op grote scherm van mijn Samsung Galaxy Slll. Nadeel , rijstrookadvies is alleen in horizontaal stand (liggend) beschikbaar. Reageer op deze reactie
 • Met Maps en met Navigator heb je bij het plannen van een route niet de mogelijkheid om vanaf "Thuis" te plannen i.p.v. de plek die de GPS aangeeft. Dit is gemakkelijk als je een route vooraf b.v. in huis (waar ik geen GPS ontvangst heb) wil invoeren. Dit ook vanuit het oogpunt van de veiligheid zodat je niet pas in de auto dit gaat instellen maar ergens bij een kopje koffie. In de Windows versies was dit gewoon mogelijk. Is dit bij de Android versie nog steeds mogelijk? Reageer op deze reactie
 • Wat zijn de kosten voor die live service via de in-app bestelling? Is er dan ook nog dataverkeer noodzakelijk? Reageer op deze reactie
 • heb al navi gratis op mijn telefoon dus dubbel ia ook overbodig denk ik en werkt prima Reageer op deze reactie
 • Volgens tomtom werkt dit niet op grote schermen, heb zelf een Samsung Nexus en heb tomtom getest. Werkt gewoon zonder problemen. Tomtom is sober ingericht en mist een paar dingen zoals flitspaalservice. Dit blijkt apart te downloaden. Sygic werkt in dit geval beter, heeft meer standaard meegeleverd. Reageer op deze reactie

Uw reactie:

* deze velden zijn verplicht

Aantal gebruikte tekens: 0 /1000

Lees onze privacyverklaring en gebruikersvoorwaarden website

Doe mee

Laatste reactie op onze tests
R. Dingemans

Ik heb geen Mio 616, geen485, dus ook geen last van van updates die ik er niet op kan krijgen. Ik heb nog wel een oude Mio,...

Laatst gestelde vraag
Pioneer avic-f900bt gekocht 2010 kan mij iemand helpen up date 2014
heer M.G. Vroomen
Beantwoord door
Reactie . Consumentenbond,
Laatste review
TomTom Europa (v1.1.1) - Android
P.A.M. Pruissen
76.6666666666667 procent