Terug naar het overzicht 29-mrt-2011

Canon EOS 1100D: eerste indruk

Canon EOS 1100D: review

Bekijk de video

Compact

De Canon EOS 1100D voelt licht aan (gewicht met kitlens: 700 gram) en is behoorlijk compact voor een spiegelreflexcamera. Hij ligt vooral goed in een wat kleinere hand. Voor grote handen is een grotere camera als de Canon EOS 60D een betere keus.

De plastic behuizing zorgt voor een goedkope en breekbare uitstraling. Canon-EOS1100D-achterkant

Verder valt op dat de camera niet teveel knoppen en draairingen heeft. De belangrijkste knoppen zijn met 1 hand te bereiken. Met als enige uitzondering de flitsknop aan de bovenkant. Je vinger moet een rare bocht maken om de knop in te drukken.

Filmen in HD

Met de Canon EOS 1100D kun je filmen in HD 720p. Een trucje wat bijna elke budget compactcamera tegenwoordig beheerst. Wat filmen met een spiegelreflex echter speciaal maakt, zijn de mooie wazige achtergronden.

Het daadwerkelijk filmen met een spiegelreflex is geen makkie. De camera is moeilijk stil te houden, en voor een scherp resultaat zijn een statief en een niet bewegend onderwerp eigenlijk noodzakelijk.

Toch valt er met experimenteren wel wat eer te behalen. Door geduld uit te oefenen, kun je uiteindelijk leuke korte filmpjes maken. De grootste uitdaging is het zoomen en daarna scherpstellen terwijl je filmt.

Vooral scherpstellen is lastig en vergt opperste concentratie. Scherpstellen gaat het beste in de handmatige stand. De AutoFocus maakt zoveel lawaai dat er voor ander geluid geen ruimte meer is.

Een filmpje kun je op de pc bekijken of via HDMI op een tv. Vooral op een HD-tv zien de beelden er levendig en scherp uit. Hoe een filmpje er uit ziet is overigens sterk afhankelijk van de kwaliteit van een tv of monitor.

Hulp bij fotograferen

Bij elke instelling in het menu wordt in het kort de werking en het effect beschreven. Bij de sluitertijd staat er bijvoorbeeld: 'Pas sluitertijd aan voor bevriezing van onderwerp of bewegingsonscherpte'.

Via 'Basic +' kun je met 1 knop vanuit elk basisprogramma instellingen aanpassen. Bijvoorbeeld om de sfeer van een opname bepalen (levendig, neutraal, monochroom et cetera). Ook kun je de transportmodus (enkele opname of meerdere opnamen achter elkaar) instellen.

Met de CA-modus (Creative Auto) kun je in gewone taal de gewenste scherptediepte bepalen. Een 'Wazige achtergrond' bereik je door het instelwiel simpelweg naar links of naar rechts te draaien. Zoals in de handleiding al te lezen is, is het effect afhankelijk van de lens en de lichtomstandigheden.

Alle menuhulp is handig, maar slordig uitgevoerd. Hier had Canon meer aandacht aan mogen besteden. We hebben het beter gezien bij bijvoorbeeld de Samsung NX100. Die systeemcamera heeft een innovatieve manier om via de lens diafragma en sluitertijd in te stellen. Een andere systeemcamera voor de beginnende fotograaf is de Sony NEX 3 of Sony NEX 5.

Beeldkwaliteit en ruis

De foto's in automatische stand zijn scherp en helder. Bij vol daglicht zijn de kleuren levendig, soms iets te fel. Zie de kleuren oranje en groen in de foto hieronder.

  Flat

Bij weinig licht kun je voor scherpe en heldere beelden het beste maar de flitser aanzetten. De kitlens is niet enorm lichtsterk waardoor er overdag binnen al hoge isowaarden (vaak ISO 1200 en hoger) aan te pas moeten komen voor scherpe foto's.

En bij hoge ISO waarden (boven ISO 1600) zijn er tekenen van beeldruis als je een foto op ware grootte bekijkt op een monitor.

Op de maximale ISO waarde 6400 is er veel beeldruis. Naast de foto hieronder zie je twee fragmenten op ware grootte (1:1). Daarop is duidelijk ruis te zien.

Keuken-

Binnenkort wordt de Canon EOS 1100D uitgebreid getest, dan moet blijken hoe hij presteert op het onderdeel beeldkwaliteit.

Conclusie

De Canon EOS 1100D is een prima camera voor beginnende spiegelreflexfotografen. Het toestel is licht, compact en heeft niet teveel knoppen en functies. Filmen in HD is leuk, maar het vergt veel geduld om uit de hand scherpe resultaten te krijgen. De speciale menufuncties voor beginners zijn handig, maar slordig uitgevoerd. In de automatische stand maak je fraaie foto's bij vol daglicht. Bij weinig licht merk je dat de kitlens niet veel licht kan vangen. Met ISO 6400 is er teveel beeldruis op de foto's.

De Canon EOS 1100D is een spiegelreflex camera voor beginnende fotografen. Zijn voorganger, de Canon EOS 1000D, was in 2010 lange tijd Beste koop. Wat is er nieuw aan de 1100D?

De belangrijkste nieuwe eigenschap van de Canon EOS 1100D is dat hij kan filmen in HD. Dit viel te verwachten aangezien elke andere Canon spiegelreflex inmiddels kan filmen.

Met de 1100D richt Canon zich op mensen die voor het eerst een spiegelreflex camera kopen. Om beginners op weg te helpen geeft de camera uitleg in het menu.

Zo heeft elke camera-instelling een korte beschrijving van de werking en het effect. Naast deze 'Feature Guide' pas je met de functie 'Basic+' snel en makkelijk belichting, witbalans en beeldverwerking aan.

Er is hulp bij fotograferen met weinig scherptediepte. In gewone taal en zonder technische uitdrukkingen kun je de camera zo instellen dat de achtergrond van een foto mooi onscherp is.

Belangrijkste kenmerken van de Canon EOS 1100D:

  • 12,1 megapixel;
  • ISO-waarden van 100-6400;
  • HD 720P Video;
  • 9 punts autofocus systeem.

Bij ons testexemplaar zat de kitlens EF-S 18-55mm f/3.5-5.6 IS II. Half mei staan de testresultaten van de Canon EOS 1100D online.

Lees de review van de Canon EOS 1100D

Deel bericht via:
Print

Alle reacties (5)

  • Ik ben ongeveer een jaar geleden overgestapt van een gewone digitale camera naar deze spiegelreflex camera en ik vind hem geweldig! Omdat ik op dit gebied nog een beetje een amateur fotograaf ben ben ik al een jaar bezig om alles op de automatische standen te doen en dit werkt prima, de camera is ook makkelijk uit te breiden naar je doel denk aan bijvoorbeeld een macrofiltertje erop en je kunt al weer een stuk meer. Met de uitspraak dat de body goedkoop oogt ben ik het niet eens ik vind hem zelf heel fijn in de hand liggen en hij is makkelijk mee te nemen. Filmen doe ik er helemaal niet mee dus daar durf ik niks over te zeggen maar verder is het een prima ding! Reageer op deze reactie
  • ik klik nu zo'n jaar of 2, 3 met deze camera en ben er superblij mee. mooie tas bij gekocht zodat hij niet in de kast ligt te verstoffen maar ook mee kan. veel mooie plaatjes gemaakt. veel mensen ermee blij gemaakt. veel complimenten geoogst. heel veel ontspannen uurtjes mee gehad. Reageer op deze reactie
  • Na jarenlang veel amateurplezier aan een 350D nu een stap verder gezet met de 1100D. Na wat serieus experimenteren geen spijt van deze keuze. Dat de behuizing goedkoop oogt vind ik onzin. Het ding ziet er prima uit. Ligt goed in de hand. Compact, maar niet priegelig. Je kunt overal goed bij. Je kunt er prachtige foto's mee maken. Scherp, evenwichtig belicht, ook bij tegenlicht, mooie kleuren. Autofocus en belichting reageren goed en snel; je kunt je concentreren op compositie. Ik stel alleen middelste AF-punt in. Werkt betrouwbaar en je houdt controle. De ruis bij ISO 3200-6400 vind ik geweldig meevallen. Die opnamen moet je gewoon niet te sterk vergroten, het zijn goede plaatjes. Geen camera in deze prijsklasse doet dit belangrijk beter, begrijp ik uit tests. Het betekent dat je veel meer dan voorheen zonder flits kunt. Bij ISO 100-800 zijn de opnamen fenomenaal en kun je heel sterk vergroten zonder hinder van ruis of pixels. Filmen heb ik niet getest. Reageer op deze reactie
  • Sinds maart hebben wij deze camera. We wilden heel graag een toestel die snel kon reageren omdat je met een compactcamera vaak te laat kan vastleggen. Daarnaast wilden we opnnames kunnen maken zonder een extra apparaat mee te zeulen. Vooraf was ons niet duidelijk gemaakt dat de autofunctie tijdens opnamen een slecht en vaak wazig resultaat oplevert. Met de handmatige scherpstelling is bijna niet te doen en vergt erg veel oefening. We voelen ons dan ook wel een beetje misleid. Het fotograferen daarentegen is geweldig. Reageer op deze reactie
  • ik heb nooit met deze camera gefotografeerd, ik fotografeer zelf met een fullframe Canon 5D. Ik verbaas mij over uw opmerking over fotograferen op ISO 6400. Vergelijk een filmrolletje, daarmee fotografeerden we op iso 100 of 200. 1600 is al heel erg hoog, maar zal voor een standaard afdrukje misschien nog wel volstaan. Op ware grootte zul je zo'n foto meestal niet printen. Op zo'n absurd hoge iso fotograferen is bij geen enkele camera mooi, ook niet bij duurdere camera's. Bij slecht licht krijg je gewoon geen mooie foto's en heb je een lichtsterke lens nodig, of extra licht. Reageer op deze reactie

Uw reactie:

* deze velden zijn verplicht

Aantal gebruikte tekens: 0 /1000

Lees onze privacyverklaring en gebruikersvoorwaarden website

Doe mee

Laatste reactie op onze tests
EJP Kiers

Ik heb me geregistreerd bij Adobe maar kan het programma Adobe Photoshop elements 12 nog altijd niet opstarten. Mijn hele...

Laatst gestelde vraag
Ik zoek een nieuwe camera. Welke is voor mij geschikt?
mevrouw C.C. Ravensbergen
Beantwoord door
Reactie . Consumentenbond,
Laatste review
Nikon Coolpix P510
Ozpat
76.6666666666667 procent