Terug naar het overzicht 21-mei-2012

Lytro: eerste indruk

Lytro camera: review

Bekijk de video

Focus

Elke fotograaf zit er wel eens naast, waardoor het onderwerp in de foto net niet scherp is, of iets dat er op de voorgrond tussen zit juist wél.

Met de Lytro-camera is dat verleden tijd. Door het ontwerp van de camera, de sensor-processorcombinatie en de diafragmavoorkeuze, is het mogelijk om achteraf de focus ergens anders in het beeld te leggen. Om een fout te corrigeren of een creatief element toe te voegen.

Een aantal voorbeelden van dit achteraf schepstel-effect kun je zelf proberen op de website van Lytro.

Opvallend uiterlijk

De Lytro camera heeft een opvallend uiterlijk. Het rechthoekige 'doosje' heeft nog het meest weg van een vierkante toverlantaarn. Kekke kleuren en een industriële afwerking met metaal en rubber versterken het eigenzinnige karakter.

Bediening

Heel ergonomisch is het flitsende ontwerp niet en stilhouden is moeilijk. In gebruik went het echter snel. De ontspanknop reageert goed en er is nauwelijks afdrukvertraging. Het kleine touchscreen-schermpje is helder en laat zich makkelijk bedienen. De 8x optische zoom komt in beweging wanneer je over het rubber bovenop de camera strijkt; een beetje zoals scrollen over een touchscreen. Dat gaat log, maar het werkt. Het grote voordeel is dat je met de Lytro niet hoeft te focussen. lytro_focus_groot

Beeldkwaliteit ondermaats

De zoom heeft in de hele range altijd een f/2 diafragma wat in de meeste omstandigheden voor een spectaculair scherpte/diepte-effect zorgt en het mogelijk maakt om de focus in bijna elk deel van de foto naderhand op scherp te zetten.

Nadeel is wel dat je zo'n grote lensopening bij veel licht automatisch met een (heel) korte sluitertijd of aangepaste ISO-gevoeligheid moet compenseren.

Een actiefoto bij weinig licht zal omgekeerd vrij snel bewogen zijn.

Onze foto's hebben prima kleuren en weinig ruis, maar vergeleken bij moderne camera's in deze prijsklasse is de algehele beeldkwaliteit ondermaats. De beperkte resolutie van 1,2 megapixel is hooguit geschikt voor afdrukjes van 9 x 13 cm.

Functies

De camera heeft een 'every day mode' die meer controle geeft over de sluitertijd en een 'creative mode' die de nadruk legt op waar de focus moet liggen. De eerste geeft gemiddeld de beste foto's, de tweede wat betere close-ups (macro).

Software

Waar de meeste camera's prima uit de voeten kunnen met algemene en standaard software kan het light field picture (LFP) formaat van Lytro niet zonder de eigen software en een Mac-computer. Het laden van de foto's gaat met een usb-kabeltje, waarna je de foto's kunt bekijken, bewerken of delen.

Bewerken is een groot woord want behalve het fascinerende spel met het verplaatsen van de focus in het beeld, zijn er weinig extra functies die de software de moeite waard maken.

Conclusie

De Lytro camera is uniek in verschijning, de manier van fotograferen en het achteraf kunnen scherpstellen. Maar het is tegelijkertijd een beperkt kunstje vergeleken met wat je met een 'traditionele' camera van omgerekend zo'n €400 kan (de Lytro kost in de VS US$500). Waarschijnlijk is de lol van het spelen met de focus er ook gauw af.

De nadelen zijn evident: duur, slechts 1,2 megapixel, geen flitser, weinig gebruiksvriendelijke software met beperkte bewerkingsmogelijkheden en vooralsnog uitsluitend geschikt voor Mac-computers.

Maar: technisch is het product baanbrekend; het is een forse stap  in de ontwikkeling van de digitale fotografie. Geïntegreerd in een meer allround-camera (of wie weet: smartphone) kan het een fantastische hulp zijn voor zowel de haastige als de creatieve fotograaf.

Lees ook: Wat is de Lytro camera?

De Lytro is een nieuw soort digitale camera die - door zijn speciale constructie en informatieopslag - de fotograaf de mogelijkheid biedt om achteraf de focus in het vastgelegde beeld te veranderen. Daarmee kun je een verkeerde focus herstellen of een beeld maken waarin de kijker naderhand op elk punt in de foto kan scherpstellen.
Lytro maakt daarvoor gebruik van een 'light field sensor' gecombineerd met een krachtige processor.

Slechts 1,2 Megapixel

Ondanks deze geavanceerde combi levert de camera prehistorisch kleine vierkante plaatjes van 1024 x 1024 pixels, ongeveer 1,2 Megapixel. Net genoeg voor een afdrukje van 9 bij 13 cm.

Eigen beeldformaat

De beelden worden opgeslagen in het unieke light field picture (LFP) formaat en zijn alleen met de meegeleverde software of op de site van Lytro te bekijken. Bewerken en bekijken kan thuis vooralsnog alleen op een Mac. Een pc-versie is in ontwikkeling.

Door zijn opvallende langwerpige rechthoekige vorm valt het touchscreen/display erg klein uit: 4 bij 4 cm.

Alleen in de VS te koop

De camera is vooralsnog alleen in de Verenigde Staten verkrijgbaar. Een woordvoerder laat in mei weten dat er nog geen plannen zijn voor een Europese introductie.

Specificaties

 • Resolutie: 1,2 Megapixel;
 • Opslag: Flash drive 8/16 GB, goed voor 350/700 foto's + online opslag bij Lytro;
 • Lens: 8x optische zoom; vast diafragma f/2;
 • Display: 2,6 x 2,6 cm LCD touchscreen (netto formaat, zonder zwarte rand);
 • Batterij: Li-Ion;
 • Gewicht: 214 g;
 • Afmetingen: 4 x 4 x 11 cm;
 • Kleur: Graphite of Electric blue/ Red Hot;
 • Prijs:  US$ 400 / US$ 500 (niet in Nederland te koop en ook niet vanuit Nederland te bestellen).

Benieuwd wat wij van de Lytro vonden? Lees onze review.

Deel bericht via:
Print

Alle reacties (8)

 • Men ontwikkeld nog steeds verder, middels firmware en desktop software updates v2. Via Wifi nu direkt met Iphone fotos ophalen en een app http://support.lytro.com/entries/21246823-release-notes-lytro-light-field-camera En inmiddels in duitsland ruim verkrijgbaar, al is het wel duur ~580€ voor 16Gb versie Reageer op deze reactie
 • Steve Jobs heeft hier inderdaad over onderhandeld. Zijn overlijden zette alles op een laag pitje. Dus wie weet. Electric Blue $399 | 350 Pictures - 8GB in the States Reageer op deze reactie
 • zou eigenlijk gewoon in mijn iPhone moeten zitten. Lijkt mij een prima camera maar weer een apparaat erbij. Jeetje... Maar niet dus. Reageer op deze reactie
 • De prijs van zo'n 400 euro is al goedkoop... de wat goedkoopere modellen zijn of niet sterk, makkelijk kapot te maken, of met alle toeten en bellen die helemaal overbodig zijn, of veel te klein in de handen. Reageer op deze reactie
 • Ik mis uitspraken over opslag. Dit is niet verwisselbaar en beperkt in geheugen 8 of 16Gb en moet er dus met een computer afgehaald worden indien vol! Of een Ipad dit als camera ziet zou ook waardevolleinfo zijn. Ik ben blij (op mede aangeven van mj) dat zo'n test van een niet op NL markt te verkrijgen test toch aandacht krijgt. Ik twijfel of de gadget waarde en eventuele toegezegde software update de prijs rechtvaardigen voor mij. Reageer op deze reactie
 • Lijkt me een goede camera voor bewakingsdoeleinden. Achteraf scherpstellen..... ideaal voor die toepassing. Verder voegt deze niets toe, haalt het zelfs niet bij de hedendaagse handzame modellen, toch? Toch leuk om ook dergelijke info te krijgen. Reageer op deze reactie
 • .. t - dus voor familie of vakantie fotos die effe snel gemaakt moeten zijn en op kleinere afdrukken gemaakt van wordt, is dit wel een zeer interessante camera. ... Maar voor dat soort minimalistische familie of vakantiefoto's zijn er veel goedkopere en kwalitatief veel betere digitale camera's op de markt. Dus: trap er niet in! Reageer op deze reactie
 • Ik heb nog niet einige ervaring met deze camera, maar wel met andere digitaal cameras met veel mogelijkheden. Een prijs van rond de €400 is weinig voor een camera voor wat voor doelen dan ook, dus aan de verwachtte prijs in NL is zeker niet te klagen. Maar de 'minimalist' ontwerp laat wat te wensen over, b.v. beter controle over diafragma, mogelijkheid voor verder filters, meer optische accessoires, enz. Persoonlijk als het over echt kwaliteit gaat, en fotos maken voor tentoonstellingen, is nog steeds (meetbaar te bewijzen) negatieffilm beter dan digitaal wat dynamische bereik en absoluut resolitie betreft - dus voor familie of vakantie fotos die effe snel gemaakt moeten zijn en op kleinere afdrukken gemaakt van wordt, is dit wel een zeer interessante camera. Reageer op deze reactie

Uw reactie:

* deze velden zijn verplicht

Aantal gebruikte tekens: 0 /1000

Lees onze privacyverklaring en gebruikersvoorwaarden website

Doe mee

Laatste reactie op onze tests
EJP Kiers

Ik heb me geregistreerd bij Adobe maar kan het programma Adobe Photoshop elements 12 nog altijd niet opstarten. Mijn hele...

Laatst gestelde vraag
wat is uw beoordeling van de Canon Ixus 265 HS ?
mevrouw T.A. De La Haije-faber
Beantwoord door
Reactie . Consumentenbond,
Laatste review
Panasonic Lumix DMC-TZ55
M.C. Vunderink-Verhoeven
76.6666666666667 procent