Terug naar het overzicht 02-sep-2011

Olympus PEN Lite (e-pl3): eerste indruk

Olympus PEN Lite (E-PL3): review

Snelheid

Kinderen zijn nog steeds te snel voor de Olympus PEN E-PL3. Onze eerste indruk is dat deze PEN lekker snel scherpstelt, maar zeker niet in alle situaties. Volgens Olympus is de 'FAST' autofocus (Frequency Acceleration Sensor Technology) zó snel dat je alle kans hebt om je foto te maken, hoe snel de scène ook verandert. Dat blijkt in praktijk toch wat te ambitieus.

Meisje2Het meisje op de foto (rechts) had haar gezicht naar de camera gericht. Het scherpstellen gaat inderdaad snel, maar na het indrukken van de ontspanknop gaat het scherm van de PEN even op zwart. Daarna zie je de gemaakte foto. En die blijkt ineens heel anders dan het beeld op het moment van afdrukken.

Kinderen zijn snel en dit kan dus ook met andere camera's gebeuren. Toch valt het een beetje tegen, zeker na de belofte dat alles op de E-PL3 een beetje sneller is. Het is dus nog even de vraag  of de PEN Lite later in onze uitgebreide vergelijkende test duidelijk sneller zal zijn dan zijn directe concurrenten, zoals de Sony NEX-C3 en de Panasonic Lumix DMC-GF3.

Beeldkwaliteit

GeschminktDe kwaliteit van de meeste foto's is prima. Toch lijkt de automatische witbalans zijn werk niet altijd goed te doen. De kleuren zijn bij weinig licht niet helemaal natuurgetrouw. Onze foto's in een restaurant vallen daarom wat tegen.

De beeldkwaliteit gaan we nog veel uitgebreider testen in onze vergelijkende test. De resultaten komen begin november op de website (onder voorbehoud). 

Een gewaarschuwd mens…

Als je de geheugenkaart uit de camera hebt gehaald, krijg je alleen bij het aanzetten een waarschuwing dat er geen geheugenkaart in zit. Dit zou je over het hoofd kunnen zien. Dan is het mogelijk dat je foto's maakt die niet opgeslagen worden. Er verschijnt pas weer een waarschuwing als je de foto's wilt bekijken.

  • Een panoramafunctie (voor heel brede foto's) is leuk, maar die van de E-PL3 is erg onhandig. De hulp die de camera biedt bij het maken van de serie foto's helpt simpelweg niet. Ook moet je zelf de foto's aan elkaar koppelen op de computer, bijvoorbeeld met de meegeleverde software. 
  • Met de E-PL3 kun je 3D foto's maken, maar stel je daar niet te veel van voor. 3D foto's zijn beperkt tot een resolutie 1920x1080. Dat is niet gek, want je moet ze op een beeldscherm bekijken. Om een 3D-foto te maken, moet je de ontspanknop indrukken, ingedrukt houden en dan horizontaal bewegen tot de camera vanzelf de tweede foto maakt. Dat moet je wel even oefenen. De foto's worden automatisch gecombineerd tot een foto.

De Olympus PEN E-PL3 is een compacte camera met verwisselbare lens. Met de Sony NEX-C3 en de Panasonic Lumix DMC-GF3 strijdt de E-PL3 om de kleinste, beste en snelste in zijn soort te zijn.

Autofocus

Olympus PEN Lite EPL-3Ten opzichte van zijn voorganger (E-PL2) heeft hij een snellere autofocus en full-hd-video. Ook is de E-PL3 iets kleiner. Nog kleiner is overigens de 'PEN mini' serie. De grootte van dit soort camera's wordt vooral bepaald door de lens die je er op zet. Op de foto zie je de standaard zoomlens.

Scherm

Het scherm kun je naar boven en naar beneden kantelen. Daardoor kun je makkelijker boven je hoofd fotograferen. Bij het fotograferen van kinderen hoef je niet meer zo diep door de knieën om leuke foto's te maken. De E-PL3 heeft een breedbeeldscherm, maar de foto's staan standaard ingesteld op 4:3. Dan zie je links en rechts op het scherm een zwarte strook. Een andere beeldverhouding is makkelijk in te stellen.

Flitser

De PEN Lite heeft geen ingebouwde flitser en geen zoeker om doorheen te kijken. Een losse flitser wordt meegeleverd, inclusief een bewaarhoesje. De flitser kun je bovenop de camera bevestigen (zie foto – de sticker zit er normaal gesproken niet op). In plaats daarvan kun je ook een optische of elektronische zoeker op de camera zetten (VF-1, VF2 of VF3). Dan heb je een alternatief als het scherm te veel spiegelt. Olympus heeft ook een accessoire die het mogelijk maakt je foto's via Bluetooth naar bijvoorbeeld een Android smartphone te sturen.

De adviesprijs van de E-PL3 €599. Hij is verkrijgbaar in metaalkleur, zwart, rood en wit, de lens in zwart en metaalkleur.

Deel bericht via:
Print

Alle reacties (5)

  • Ik heb geen last van het opnieuw instellen van datum en tijd Reageer op deze reactie
  • Beste Dubbeld,U geeft aan van vogels in vlucht scherpe foto's te kunnen maken. Dit lukt mij echter niet, welke instelling ik op de camera ook probeer. Kunt u aangeven hoe u scherpe foto's maakt van bewegende beelden met de E-PL3? Ik heb geen lenzen apart erbij aangeschaft. Alvast dank voor uw reactie. Reageer op deze reactie
  • ik gebruik de camara voor onderwater foto's, uiteraard met de nodige toebehoren. de foto's zijn geweldig en doen onderwater niet onder tegenover een speigelreflex. ook foto's van mijn vogels in vlucht zijn haarscherp dat ze een uitvergroting verdienen in posterformaat. Reageer op deze reactie
  • Heb deze camera circa 3 maanden. Heel irritant vind ik dat bij verwisselen van batterij de datum en tijd weer opnieuw moet worden ingesteld. Camera is inderdaad duur (gekocht met 2 lenzen). Wisselen lenzen gaat vrij makkelijk; je moet alleen altijd tas meesjouwen. Heb ook de losse viewer. Werkt fijn maar maakt camera weer erg groot evenals losse flitser. Ben tevreden over de foto's; echter inderdaad soms kleuren niet natuurgetrouw. Reageer op deze reactie
  • Tegen de achtergrond van het algemene prijspeil van systeemcamera's, lijkt me de deze Olympus Pen toch een opvallend dure fotocamera. Reageer op deze reactie

Uw reactie:

* deze velden zijn verplicht

Aantal gebruikte tekens: 0 /1000

Lees onze privacyverklaring en gebruikersvoorwaarden website

Doe mee

Laatste reactie op onze tests
EJP Kiers

Ik heb me geregistreerd bij Adobe maar kan het programma Adobe Photoshop elements 12 nog altijd niet opstarten. Mijn hele...

Laatst gestelde vraag
wat is uw beoordeling van de Canon Ixus 265 HS ?
mevrouw T.A. De La Haije-faber
Beantwoord door
Reactie . Consumentenbond,
Laatste review
Panasonic Lumix DMC-TZ55
M.C. Vunderink-Verhoeven
76.6666666666667 procent